Sjögrenov sindrom

(Foto: Dreamstime)

Kronično avtoimunsko obolenje, ki prizadene predvsem solzne žleze in žleze slinavke, pa tudi druge žleze, ki so v koži, sluznici dihal in prebavilih. Če se prizadetost žlez pojavlja skupaj z nekaterimi drugimi avtoimunskimi obolenji (npr. revmatoidni artritis, sistemski lupus eritematozus, …) gre za sekundarni Sjögrenov sindrom, če gre za izolirano prizadetost žlez pa se definira kot primarni. Bolezen lahko zajame tudi sklepe, ščitnico, ledvice, jetra, pljuča, kožo, živčevje, a redko. Pojavi se lahko v vseh starostnih skupinah, a najpogosteje med 35. in 45. letom. V 90 odstotkih gre za ženske. V 4 odstotkih se lahko bolezni pridruži še limfom. Bolezen sama sicer ni nevarna, je pa lahko zelo nadležna.

Simptomi in znaki se pojavljajo predvsem kot posledica disfunkcije žlez – pomanjkanje njihovih izločkov (solz,
sline, …). Suhe, pekoče, pogosto vnete oči, občutek tujka / peska v očeh, suha usta, težko požiranje suhe hrane, pospešeno napredovanje zobne gnilobe, zatekle žleze slinavke, kožni izpuščaji, suha koža, suh kašelj, suha nožnica pri ženskah, dolgotrajna utrujenost …

Simptomi in znaki

Vzroki in dejavniki tveganja

Vzrok bolezni je avtoimunski odziv na epitelijske celice izvodil eksokrinih žlez. Sjögrenov sindrom ni dedna bolezen, so pa pomembni določeni geni, ki so odgovorni za njeno pojavnost. Na vznik prav tako vplivajo razne bakterijske in virusne infekcije. Pogosteje se pojavlja po 40. letu, ženske prizadene 9-krat pogosteje kot moške. Pri ljudeh, ki že imajo katero vnetno revmatično bolezen, se Sjögrenov sindrom pojavlja pogosteje.

Diagnostika

Laboratorijski testi krvi (ocena sedimentacije eritrocitov, dokazovanje protiteles), določanje količine in kvalitete izločenih solz s Schirmerjevim testom, prgled očesa s špranjsko svetilko po aplikaciji specifičnih barvil, merjenje količine izločene sline, scintigrafija žlez slinavk, biopsija žlez slinavk.

Zdravljenje

Je simptomatsko, skušamo omiliti posledice bolezni in preprečiti večje zaplete. Problem suhih oči rešujemo z umetnimi solzami, vlažnimi mazili, v ustih pa spodbujamo izločanje sline z lizanjem bonbonov ali žvečenjem žvečilnih gumijev brez sladkorja, vlažimo z vodo z limono brez sladkorja, splakujemo usta s takšno tekočino. Zelo je pomembna ustna higiena: umivanje zob po vsaki sladki hrani ali pijači, nitkanje, ...

Preventiva

Nekateri geni pripomorejo k večjemu riziku za razvoj bolezni, vendar pa na iztirjenje lastnega imunskega sistema vplivajo zunanji stresorji. Čim boljše izogibanje infekcijam in stresu zmanjša možnost pojava bolezni.

Pri že izraženi bolezni pa je predvsem pomembno lajšanje simptomov.

Kdaj k zdravniku

Če izsušenost oči in sluznic traja dlje časa in povzroča probleme, je potreben obisk izbranega zdravnika, ki vam bo predpisal pripravke za lajšanje težav in postavil diagnozo.

Samopomoč

Vlaženje sluznic, uporaba umetnih solz, da se preprečijo mogoči zapleti bolezni, zelo pomembna je tudi skrbna ustna higiena.

Kaj menijo strokovnjaki?

doc. dr., spec. nevrologije Marjan Zaletel dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Skupine: Nevrologija

Jadranka Korsika Mrak dr. med. spec. dermatovenerologije

Skupine: Kožne bolezni

Tanja Cebek Zdravstvena zavarovanja