Multipla skleroza

Multipla skleroza je kronična vnetna avtoimunska bolezen centralnega živčnega sistema, ki je posledica propadanja mielinskih ovojnic – zaščitnega ovoja, ki se nahaja okrog živčnih vlaken. Vzrok so lastna protitelesa, uperjena proti določenim beljakovinam, ki tvorijo mielin. Demielinizacijska mesta (mesta poškodovanih ovojnic v možganih in hrbtenjači) predstavljajo blok prevajanja električnih impulzov, s pomočjo katerih naš živčni sistem funkcionira. Posledica propadanja ovoja pa s časom pripelje tudi do propada samih nevronov. Potek bolezni se razlikuje od primera do primera, tako da je v zgodnjih fazah bolezni skoraj nemogoče napovedati izid. V 80 do 90 odstotkih se bolezen kaže kot ponavljajoči zagoni in nepopolna izboljšanja, po katerih se ob ponovnem zagonu stanje še bolj poslabša. Bolezen se približno v polovici primerov pokaže le z enim znakom, pri ostalih pa se izrazi več znakov prizadetosti centralnega živčevja. Njihov razvoj traja navadno od nekaj ur do nekaj dni, redko hitro v nekaj minutah ali počasno v več tednih oz. mesecih. Običajno se pojavi v obdobju od 20 do 45 let, prej ali kasneje redko. Pogosteje se pojavlja pri ženskah.

Simptomi so odvisni od lokacije prizadetega živčevja. Odrevenelost ali oslabljenost enega ali več udov, tipično le na eni strani telesa ali le v spodnji polovici telesa, začasna ali popolna izguba vida, navadno le v enem očesu, bolečina ob premikanju oči (zaradi optičnega nevritisa), dvojni ali zamegljen vid, mravljinčenje ali bolečina v delih telesa, občutek električnih tresljajev ob določenih premikih glave, tremor, slabša koordinacija gibov, nestabilnost, utrujenost, vrtoglavica, … Najpogosteje se bolezen pojavlja s ponavljajočimi poslabšanji – zagoni in delnimi izboljšanji, vendar pa se multipla skleroza kaže lahko tudi z drugačnimi »vzorci«, npr. kot progresivno poslabšanje, ki ima najslabšo prognozo. Znaki in simptomi se pogosto poslabšajo ob povišanju telesne temperature.

Simptomi in znaki

Vzroki in dejavniki tveganja

Vzroki za pojav bolezni pri posameznikih so še nepopolno raziskani, zelo verjetno gre za sodelovanje večih faktorjev.

Statistika kaže na večjo incidenco bolezni pri ženskah. Če se multipla skleroza pojavi v ožjem sorodstvu (starši ali bratje / sestre), obstaja pri človeku večja možnost razvoja bolezni, in sicer za 1 do 3 odstotke (za primerjavo: ostala populacija ima riziko eno desetino 1 odstotka), a vseeno dedni faktor ni tako pomemben.

Raziskave preučujejo možno povezavo vznika bolezni z različnimi virusnimi infekcijami, posebej z Epstein-Barr virusom, ki povzroča infekcijsko mononukleozo.

Zanimiva je tudi ugotovitev, da je pojav bolezni očitno povezan z oddaljenostjo od ekvatorja, namreč med populacijami, ki živijo dlje od njega, je frekvenca tovrstnega obolenja večja. Če se ljudje preselijo iz območja z manjšim rizikom na območje z večjim (npr. iz območja ob ekvatorju na S Evrope) pred desetim letom starosti, pridobijo enake možnosti za vznik bolezni kot ljudje z novega kraja.

Diagnostika

Magnetna resonanca (MRI) možganov in hrbtenjače, pregled cerebrospinalne tekočine, krvni testi.

Zdravljenje

Kortikosteroidi, ki zmanjšujejo delovanje imunskega sistema in s tem preprečijo »napad« na telesu lastne sestavine, so najpogostejša terapija pri zdravljenju multiple skleroze. Uporabljajo se še interferoni, ki proces bolezni upočasnijo, njihovo alternativo pa predstavlja glatiramat acetat, ki je podoben mielinu in naj bi nase vezal protitelesa in s tem ubranil mielinske ovojnice pred destrukcijo. V sklop zdravljenja spada tudi fizioterapija.

Preventiva

Izogibanje virusnim infekcijam ter hudim stresnim dejavnikom. Enako velja pri že postavljeni diagnozi, da ne pride do ponovnega zagona.

Kdaj k zdravniku

Ob nepojasnjenem mravljinčenju ali otopelosti v enem ali več udih bi se bilo o tem dobro pogovoriti s svojim izbranim zdravnikom, še posebej v primeru, da ima kdo v družini že to diagnozo.

Samopomoč

Počitek, zdrava prehrana, gibanje, izogibanje vročini. Vročina namreč pri večini ljudi z multiplo sklerozo povzroči šibkost v mišicah.

Kaj menijo strokovnjaki?