Ulcerozni kolitis

(Foto: Dreamstime)

Je kronična vnetna avtoimunska bolezen, ki skupaj s Crohnovo boleznijo spada v skupino kroničnih vnetnih črevesnih bolezni (KVČB).  Gre za neprimeren, pretiran odziv lastnega imunskega sistema, kar povzroči poškodbo tkiva in posledično vnetje. To je prisotno v debelem črevesju, kolonu, in je omejeno le na sluznico ter podsluznico. Vnetni proces je neprekinjen, brez otočkov zdravega tkiva. Kot Crohnova bolezen je lahko tudi ulcerozni kolitis zelo boleča in izčrpovalna bolezen. Pravi vzroka za pojav bolezni za enkrat še ni znan, prav tako ne zdravilo, ki bi bolezen odpravilo, je pa mogoče z uporabo določenih terapij bolezenske znake zelo umiriti ter celo povzročiti daljšo remisijo.

Lahko variirajo glede na intenzivnost ter trajanje. Glede na pojav določenih simptomov in znakov se nato tudi sklepa o natančnejši lokaciji vnetja (ulcerativni proktitis, proktosigmoiditis, levostranski kolitis, pankolitis ali fulminantni kolitis). Pojavijo se lahko diareja, pogosto kri in sluz v blatu, bolečine in krči v trebuhu, boleče napenjanje ali krči pri sicer neučinkovitem iztrebljanju ali uriniranju, utrujenost, izguba apetita, … Pri hujši obliki odvajanje blata tudi več kot šestkrat na dan, odvajanje krvi in sluzi z blatom ali brez, otekanje in bolečine v trebuhu, vročina, izgubljanje telesne teže.

Simptomi in znaki

Vzroki in dejavniki tveganja

Točni vzroki za bolezen so za zdaj še neznanka, za vznik bi lahko bile krive infekcije z nekaterimi virusi in bakterijami, pa tudi avtoimunski odziv organizma. Glede na pogostejšo pojavnost bolezni pri ljudeh, pri katerih se v družini pojavlja katera izmed kroničnih vnetnih črevesnih bolezni, in raziskave je jasno, da je pomemben tudi dedni faktor.

Pojavlja se v vseh starostnih skupinah, vendar pa je pogostejši pri ljudeh okrog 30. let.

Nekoliko nenavadno je dejstvo, da se bolezen frekventnejša pri nekadilcih.

Tako kot pri Crohnovi bolezni se tudi tu sumi na povezavo med uporabo izotretinoina (terapija aken) ter nesteroidnimi antirevmatiki ter pojavnostjo bolezni. Za sedaj še ni trdnih dokazov.

Diagnostika

Kolonoskopija, biopsija tkiva, radiološke preiskave, analiza krvi, blata, …

Zdravljenje

Protivnetna zdravila, kot sta sulfasalazin in mezalamin, so po navadi prva v vrsti, vendar imajo veliko stranskih učinkov. Prav tako tudi kortikosteroidi, ki zmanjšujejo pretiran imunski odgovor, in supresorji imunskega sistema (npr. ciklosporin). Pri zdravljenju naj bi bili uspešni tudi nikotinski obliži, vendar pa se je pred takšnim zdravljenjem prej potrebno posvetovati z zdravnikom.

Poleg naštetega se uporabljajo še različni antibiotiki, proti bolečinski medikamenti, zdravila proti diareji, pripravki za nadomeščanje železa, …

Tudi dieta in sprememba življenjskega stila.
Če človek z ulceroznim kolitisom kljub vsej našteti terapiji ni kos bolezni, sledi kirurško zdravljenje.

Preventiva

Kronične vnetne črevesne bolezni imajo neznano etiologijo, zato je težko svetovati preventivno obnašanje. Glede na sum o povezavi z nekaterimi virusnimi in bakterijskimi infekcijami, bi bilo tako priporočljivo, da se temu skušamo, če se le da, izogibati.

Kdaj k zdravniku

Če opazite trajajoče spremembe v odzivanju črevesja ali če se pojavi kateri (ali več) od naslednjih znakov / simptomov ulcerativnega kolitisa: bolečina v trebuhu, kri v blatu, pojavi diareje, ki se ne odziva na zdravila v prosti prodaji, nerazložljiva vročina, ki traja več kot dan, dva.

Samopomoč

Kot pri Crohnovi bolezni, tudi tu je pomembna dieta, ki ne vsebuje hrane, katera bi morebiti poslabšala bolezensko stanje. Za katero vrsto hrane gre, pa se razlikuje od enega do drugega posameznika. Posvet z dietetikom bi vsekakor koristil.

Nujno se je o svoji bolezni tudi dobro poučiti.

Morda se zdi premalo, vendar zelo veliko se da narediti že s samo bolj zdravim načinom življenja, saj s tem definitivno zmanjšamo stres, s čemer se izognemo morebitnemu poslabšanju bolezni.

Kaj menijo strokovnjaki?