Zvišan krvni tlak

(Foto: Jupiterimages)

Česen vsak dan

Najpogostejši spremljevalci arterijske hipertenzije so povečana telesna teža, stres in povečana količina maščob v krvi. Pomembni dejavniki tveganja so tudi kajenje in nekatere bolezni srca. Če naj uspešno zdravimo povišani krvni tlak, je treba zdraviti spremljajoče bolezni in dejavnike tveganja, ki so vzročno povezani s to boleznijo.

Predvsem centralni tip debelosti (maščoba je razdeljena okrog trebuha) je tesno povezan s povišanim krvnim tlakom; domnevajo, da poleg drugih dejavnikih k temu prispeva tudi povečan pritisk maščevja na velike krvne žile, ki vodijo iz srca. Pritisk se niža hkrati z zmanjševanjem količine maščobe v predelu trebuha, pogosto se celo normalizira. Redukcija telesne teže mora biti postopna. Poteka naj pod zdravniškim nadzorom, sestavljati jo morata ustrezna dieto- in kineziterapija. Zmanjševanje telesne teže morajo spremljati redne kontrole krvnega tlaka in prilagajanje odmerka zdravil za zniževanje krvnega tlaka. Nenadni hitri porasti/padci krvnega tlaka, ki pogosto nastopijo ob neprimernem dietnem režimu, nepravilnem vnosu tekočine in neustreznem odmerjanju zdravil, so lahko zelo nevarni.

Poskušajmo omejiti stres
Bolnik mora poskrbeti za ustrezno porazdelitev prostega in delovnega časa. Prizadevati si mora, da bo imel vsak dan dovolj počitka (spanje) in sprostitve, ki je lahko bodisi pasivna (branje, poslušanje glasbe, masaža, aromaterapija, meditacija, slikanje) bodisi aktivna (sprehod, joga, kineziterapija).

Vpliv hrane na krvni tlak
Zmanjšan vnos živalskih maščob, tudi skritih (mleko, sladice, sladoled), in uživanje večjih količin zdravih omega 3 maščob (v rastlinski in morski hrani) znatno prispevata k normalizaciji ravni maščob v krvi. Z ustreznim vnosom maščob je mogoče pomembno vplivati celo na zmanjšanje maščobnih oblog v ožilju (ateroskleroza), posledica tega pa je normalizacija velikosti žilne svetline, pretoka krvi skoznjo in s tem tudi krvnega tlaka.

Enako pomembno je omejevanje količine soli v hrani. Uživanje velikih količin soli zadržuje vodo v telesu in s tem pomembno vpliva na krvni tlak. Pri tem se je treba zavedati, da je sol tudi v konzervirani hrani in mesu, manjše količine pa je najti celo v nekaterih vrstah sadja in zelenjave. Z izogibanjem konzervirani hrani in manjšim omejevanjem soli pri kuhanju (sol dodamo šele na koncu, in ne na začetku kuhanja), z uporabo zelišč in s kombiniranjem raznovrstne hrane lahko pomembno zmanjšamo vnos soli in s tem znižamo povečan krvni tlak. Prvi ukrep pri zdravljenju bolnika z visokim krvnim tlakom - torej še pred začetkom in tudi med zdravljenjem z zdravili - je prav zmanjšan vnos soli.

Več kalija
Dokazano je, da kalij pomembno vpliva na zmanjšanje količine natrija (soli) v telesu. Vsebujejo ga sveže sadje in zelenjava, še posebno bogati viri kalija pa so: marelice, banane, borovnice, dateljni, grozdje, grenivke, kivi, melone, pomaranče, papaja, breskve in slive, in sicer tako sveži kot sušeni. Veliko kalija vsebujejo tudi avokado, krompir, stročnice, paradižnik in buče.

Izogibanje nekaterim mlečnim izdelkom
Slani in pikantni (mastni) siri ter mlečni izdelki (smetana, maslo) naj bodo le izjemoma na jedilniku bolnika z zvišanim tlakom.

Česen
Česen je naravni antibiotik, ker pa vsebuje tudi sestavine, ki znižujejo krvni tlak, ga je treba vključiti v vsakodnevno prehrano. Če ne maramo surovega, ga kuhamo ali dušimo skupaj s hrano, saj učinkovine ostanejo aktivne kljub toplotni obdelavi.

Antioksidanti
Naravnih oksidantov (beta karoten ter vitamina C in E) je dovolj v svežem sadju in zelenjavi, zato jih v obliki prehranskih dodatkov uživamo le izjemoma in na osnovi dogovora z zdravnikom. Znano je, da antioksidanti pomembno znižujejo krvni tlak. Majhne količine antioksidantov je najti tudi v rdečem vinu, ki pa naj ga bolnik ne popije več kot tri decilitre na teden, seveda na osnovi posveta z zdravnikom.
Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki