Kako pravilno izmeriti krvni tlak

Ne glede na to, kakšen merilnik uporabljamo, se moramo najprej naučiti, kako pravilno izmeriti krvni tlak. Pri tem se lahko obrnemo na svojega zdravnika, medicinsko sestro ali farmacevta, ki lahko preveri tudi natančnost merilnika.
Ne glede na to, kakšen merilnik uporabljamo, se moramo najprej naučiti, kako pravilno izmeriti krvni tlak. Pri tem se lahko obrnemo na svojega zdravnika, medicinsko sestro ali farmacevta, ki lahko preveri tudi natančnost merilnika. (Foto: Shutterstock)

Večkrat ste se že obrnili na nas, ker vas je zanimalo, kako si pravilno izmeriti krvni tlak in kateri merilniki za krvni tlak so kakovostni. Za vas smo pri Sekciji za arterijsko hipertenzijo Slovenskega zdravniškega društva zbrali pomembne napotke, da boste lahko tudi doma pravilno in natančno spremljali svoj krvni tlak.

Kakšne merilnike za krvni tlak poznamo?

Pri merjenju z ročnimi merilniki moramo ročno napihniti manšeto na nadlakti ter nato z ventilom počasi in enakomerno zniževati tlak v manšeti. Krvni tlak izmerimo s poslušanjem žilnih šumov nad odvodnico na nadlakti (nad komolčno kotanjo). Srčni utrip izmerimo po meritvi, s tipanjem pulza na podlakti. Samodejni merilniki imajo manšeto, ki se napihuje samodejno, merilnik pa meri krvni tlak na nadlakti, podlakti ali na prstu.

Najnatančnejši so merilniki za nadlaket. Merilniki na podlakti in na prstu niso tako natančni, ker so zelo občutljivi na položaj manšete in na telesno temperaturo. V primeru žilnih bolezni, denimo pri aterosklerozi, in pri starejših bolnikih so meritve s temi merilniki nenatančne. Podobno težavna je lahko uporaba polsamodejnih merilnikov, pri katerih je treba manšeto napihniti ročno, zrak pa se iz nje spušča samodejno. Pri samodejnih in polsamodejnih merilnikih je treba pred nakupom preveriti tudi to, ali je zaslon dovolj velik, da zlahka odčitamo izmerjeno vrednost krvnega tlaka ali srčnega utripa.

Na kaj moramo biti še pozorni?

  • Velikost manšete se mora prilegati obsegu nadlahti: gumijasti del manšete (notranji, napihljivi del) naj bi obsegal vsaj štiri petine (80 %) obsega nadlahti. Nekateri merilniki imajo prilagodljive ali ojačane manšete, ki so primerne za večji razpon obsegov nadlahti. Na vsaki manšeti je navadno naveden razpon obsegov nadlahti, ki jim je namenjena.
  • Zanesljivost in natančnost merilnikov dokazujeta oznaka o varnosti uporabe, ki jo morajo imeti vsi merilniki, ki so naprodaj v EU, in oznaka o opravljenem kliničnem preverjanju (International protocol – Mednarodni protokol, Britansko združenje za hipertenzijo – BHS in Združenje za napredek medicinskih pripomočkov – AAMI).
  • Ne glede na to, kakšen merilnik uporabljamo, se moramo najprej naučiti, kako pravilno izmeriti krvni tlak. Pri tem se lahko obrnemo na svojega zdravnika, medicinsko sestro ali farmacevta, ki lahko preveri tudi natančnost merilnika. Zdravnik vam bo na osnovi vašega zdravstvenega stanja tudi povedal, kako pogosto preverjajte krvni tlak.

Pravilno merjenje krvnega tlaka doma

Pred meritvijo: pol ure prej ne smemo zaužiti obroka, prave kave, kaditi ali uživati alkohola. Krvnega tlaka ne smemo meriti po naporu ali zaužitju zdravil. Krvni tlak si doma navadno izmerimo zjutraj, kmalu potem ko vstanemo, in zvečer pred spanjem. Med merjenjem krvnega tlaka moramo biti čimbolj sproščeni, ne smemo se pogovarjati, gledati televizije ali poslušati radia oziroma drugih ljudi.

Manšeto za merjenje si namestimo na ustrezno mesto; pri manšeti za nadlaket naj bo povezovalna cevka na notranji strani komolca (sredina manšete je nad nadlaktno odvodnico). Manšeta naj ne bo navezana preohlapno ali pretirano čvrsto – pod njo naj bo za prst prostora. Meritev vedno opravimo na isti nadlakti. Pri merjenju moramo sedeti na stolu, udobno naslonjeni, stopala naj počivajo na tleh, noge pa ne smejo biti prekrižane. Med meritvijo mora biti manšeta v višini srca. Roka z manšeto mora počivati v udobnem položaju.

Krvni tlak izmerimo dvakrat zapored z 1- do 2-minutnim presledkom, zlasti če so izmerjene vrednosti zvišane.
Po meritvi si zapišemo datum in čas meritve ter vrednost sistoličnega in diastoličnega krvnega tlaka in srčnega utripa ter morebitne posebnosti.

V zdravnikovi ordinaciji je normalen krvni tlak pod 140/90 mmHg. Optimalen je krvni tlak pod 120/80 mmHg, sistolične vrednosti med 130 do 139 mmHg ter diastolične vrednosti med 85 in 89 mmHg pa sodijo v kategorijo visoko normalnega krvnega tlaka. Pri meritvah krvnega tlaka doma je meja med normalnim in zvišanim krvnim tlakom nekoliko nižja, 135/85 mmHg.

Če imate sladkorno ali ledvično bolezen, vam bo zdravnik poskušal znižati krvni tlak še do nižjih vrednosti.

Krvni tlak si doma merite tako pogosto, kot vam priporoči osebni zdravnik.