Spolnost po srčnem infarktu

  • NN
  • petek, 10. januar 2014
Na tisoče bolnikov, ki so preživeli srčni infarkt, je ugotovilo, da vsa z okvaro srca povezana stanja ne pomenijo tudi konec zadovoljivega spolnega življenja.
Na tisoče bolnikov, ki so preživeli srčni infarkt, je ugotovilo, da vsa z okvaro srca povezana stanja ne pomenijo tudi konec zadovoljivega spolnega življenja. (Foto: Shutterstock)

Srčni bolniki imajo lahko normalno spolno življenje. Izjema so bolniki s kroničnim srčnim popuščanjem iz 4. in 3. razreda, ki jim že najmanjši napori in dejavnosti povzročajo hude težave. Toda tudi drugi srčni bolniki imajo lahko težave v spolnem življenju, kajti zdravila, ki jih morajo redno jemati, povzročajo motnje erekcije, kar pa ne pomeni, da se morate odpovedati spolnim odnosom.c

Na tisoče bolnikov, ki so preživeli srčni napad, je ugotovilo, da vsa z okvaro srca povezana stanja ne pomenijo tudi konec zadovoljivega spolnega življenja. Ko je končana prva faza okrevanja, so bolniki poročali, da so oblike ljubljenja, ki so jim prinašale ugodje in zadovoljstvo pred boleznijo, še vedno enako navdušujoče.

Miti o seksu po infarktu


S spolnostjo po srčnem napadu so povezani številni miti. Najbolj razširjen je tisti, ki pravi, da spolnost pogosto pripelje do srčnega napada, kapi ali nenadne smrti. To ne drži. Prav nobenega dokaza ni, zakaj bolniki, ki so preživeli srčni napad ali kap, ne bi mogli imeti spolnega življenja, kakršno so imeli pred boleznijo. Če imate še kak zadržek, se pogovorite z zdravnikom.

Strah pred spolnostjo


Strah pred spolnostjo in splošna depresija sta fiziološka dejavnika, ki lahko pomembno vplivata na zmanjšanje spolnega zanimanja in sposobnosti. Po okrevanju so srčni bolniki pogosto potrti. Ta depresija je normalna in v 85 odstotkih primerov mine v treh mesecih. Obstaja pa nevarnost, da se bodo spolne težave, ki jih je imel par še pred boleznijo, okrepile.


Pred seksom


S partnerjem se pripravite na seks. Najprej izboljšajte in vzdržujte telesno kondicijo. Postanite strpnejši do svojih občutkov. Začasne hitre spremembe razpoloženje so pogoste.
Izberite čas, ko ste spočiti, sproščeni in vam ne pretijo stresne situacije, ki jih prinašajo vsakdanja opravila in dolžnosti. Počakajte uro do tri po jedi, da boste v miru prebavili obrok. Izberite znan, miren kotiček, kjer vas ne bodo motili. Če je zdravnik tako predpisal, vzemite zdravilo pred spolnim odnosom.


Previdno z "modro tabletko"


Kombinacija nekaterih zdravil, zlasti tistih, ki vsebujejo nitrate, in viagre je izjemno nevarna in se lahko konča celo s smrtjo, zato se je treba pred uporabo modre tabletke obvezno posvetovati z zdravnikom.
Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki