Koliko ste v resnici stari?

(Foto: Shutterstock)

Zdravje srca in ožilja

Tako imenovana anti-aging medicina je nova veja v medicini, ki je nekakšen podaljšek preventivne medicine in model medicine novega stoletja. Usmerjeno se ukvarja z zaviranjem staranja, njena glavna cilja sta dolgo in kakovostno življenje. In kadar govorimo o življenju, je ključnega pomena prav zdravje našega srca in ožilja. Staranje se pravzaprav začne zelo zgodaj, saj se poškodbe celic s prostimi radikali začnejo že po petindvajsetem letu. Res je, da začetne spremembe očem niso v celoti vidne, toda prvi znaki staranja, kot so gubice in sivi lasje, lahko obenem pomenijo oslabljeno srce in zamašene krvne žile.

Staranje je fiziološki proces, ki se odraža na vseh organih telesa; na srčni mišici denimo z zvišanjem srčne frekvence ob naporu, nastopijo lahko motnje v prevajanju srčnih impulzov in prezgodnji srčni utripi, zmanjša se krčljivost srčne mišice, oslabi funkcija levega prekata, pokažejo se lahko tudi spremembe na zaklopkah. Na krvnih žilah se utegne zaradi ateroskleroze postopoma zoževati lumen (svetlina) žile, stene žil pa postanejo manj prožne. Takšne fiziološke spremembe staranja še ne pomenijo bolezni, so pa osnova številnih patofizioloških mehanizmov, katerih napredovanje prej ali slej pripelje do srčno-žilnih bolezni.

Za lažjo predstavo o tem navzven nevidnem dogajanju si zamislite, da obiščete zdravnika v naslednjem stoletju. Vpraša vas, koliko ste stari, in vi mu poveste številko, ki ustreza številu dosedanjih rojstnih dni. Toda zdravnik z odgovorom ni zadovoljen in vas vpraša še enkrat: "Kakšna je vaša dejanska starost?"

Biološka starost pomembnejša od kronološke
Dejanska starost je prava starost našega telesa. Pravimo ji tudi biološka starost, na drugi strani pa je koledarska ali kronološka starost. Biološka starost lahko ustreza koledarski starosti, lahko pa je od nje nekaj let večja ali manjša; lahko smo torej starejši ali mlajši od svojih koledarskih let.
Morda se na prvi pogled zdi, da je določanje biološke starosti zgolj stvar radovednosti, vendar še zdaleč ni tako. Žal so spremembe na notranjih organih očem skrite, in ker začetne spremembe niso povezane z bolečino ali drugimi simptomi, zanje pogosto niti ne vemo.

Na hitrost staranja lahko vplivamo sami!
Staranje je neizbežno za vse, vendar je stopnja staranja dejansko v naših rokah. Verjetno vsi poznate človeka, ki se je v nekaj letih drastično postaral. Hitrost staranja je torej lahko hitra ali počasna, vendar je staranje možno tudi začasno ustaviti ali se celo pomladiti. Na hitrost staranja lahko vplivamo sami, vendar je prvi pogoj za to, da dobro poznamo dejavnike, ki staranje pospešujejo oziroma zavirajo. Upočasnitev staranja hkrati pomeni zmanjšanje tveganje za resne bolezni in prezgodnjo smrt.

Različne metode ugotavljanja starosti
Za ugotavljanje biološke starosti so na voljo različne metode. V praksi so najpogosteje v rabi samoocenjevalni vprašalniki, ki obsegajo vprašanja o zdravstvenih težavah, krvnem tlaku, vrednostih maščob v krvi, kajenju, telesni teži, življenjskih navadah, telesni dejavnosti, počitku, stresu in številnih drugih dejavnikih, vendar so tovrstne metode zgolj orientacijske.

Nekatere kazalnike biološke starosti je možno tudi zelo natančno izmeriti. Med najnatančnejše spada nova metoda, s katero merimo debelino žilne stene na vratni (karotidni) arteriji – eni od glavnih arterij v telesu. Karotidna arterija poteka na vsaki strani vratu in vodi kri, obogateno s kisikom, naprej proti možganom. Ker je metoda nova, se je v klinični praksi šele začela uveljavljati. 

Meritev poteka ob pomoči ultrazvočnega aparata, in sicer na obeh straneh vratu. Preiskovanec leži na hrbtu, preiskava pa traja približno trideset minut. Bolniku na vrat nanesejo majhno količino gela, ki služi za boljše prevajanje ultrazvoka, nato pa z ultrazvočno sondo posnamejo karotidno arterijo. Iz ultrazvočne slike se ob pomoči radiofrekvenčnih valov samodejno izračuna debelina stene arterije, ta vrednost pa posebnemu programu omogoči, da izračuna biološko starost ožilja. Program primerja izmerjeno debelino žilne stene s predvideno oziroma referenčno debelino žilne stene. Referenčne vrednosti temeljijo na obsežni raziskavi, ki je zajela kar 13.870 preiskovancev (ARIC Study; Atherosclerosis Risk in Communities). Pri primerjavi izmerjene in predvidene debeline žilne stene je treba upoštevati kronološko starost, spol in raso. Tako je torej možno določiti dejansko starost arterij.

Starost odvisna od debeline žilne stene
Če je izmerjena debelina žilne stene večja od predvidene, je človekova biološka starost večja od kronološke, to pa je obenem znak zgodnje stopnje ateroskleroze, ne samo na vratnih žilah, temveč tudi na srcu, v možganih in drugje.
Torej lahko biološka starost 35-letne ženske z zadebeljeno steno karotidnih arterij znaša 50 let; enaka je torej biološki starosti zdrave ženske pri 50 letih. Pri tem ni nujno, da ženska čuti kakršnekoli opozorilne znake. Takšen rezultat ljudi navadno preseneti ali celo prestraši.
V praksi opažamo, da ima približno tri četrtine preiskovancev višjo biološko starost ožilja, kot znaša njihova kronološka starost. Pri večini preiskovancev z višjo biološko starostjo ugotavljamo tudi povečano tveganje za srčno-žilne dogodke, kot so srčni infarkt, možganska kap in nenadna srčna smrt.

Stopimo na pot zdravega življenja
Ker je zdravje relativen pojem, ga lažje razumemo, če ga izražamo v številkah, zato ima podatek o biološki starosti velik pomen. Številka, ki jo dobimo z izračunom biološke starosti, nam pove, ali smo na pravi poti ali ne. Če je biološka starost višja od kronološke, nam zavedanje o tem, da so naše žile starejše, kot si mislimo, pomaga sprejeti nove, racionalne odločitve za spremembe, ki bi bile potrebne že zdavnaj. Po opravljeni meritvi biološke starosti je zaželeno opraviti posvet z zdravnikom, ki glede na vrednosti krvnega tlaka, ravni maščob v krvi, telesne teže in morebitnih drugih dejavnikov tveganja določi ukrepe, ki bodo upočasnili staranje ali nas celo pomladili. Anti-aging srca in ožilja pomeni kakovostno življenje visoko v starost, zato poskrbite za svoje zdravje že zdaj.


Dejanska ali biološka starost je prava starost našega telesa. Lahko je enaka  koledarski starosti, lahko pa je od nje nekaj let večja ali manjša; lahko smo torej starejši ali mlajši od svojih koledarskih let.

Približno tri četrtine preiskovancev ima višjo biološko starost ožilja, kot znaša njihova kronološka starost.