Kako do zdravih in lepih nog

(Foto: Jupiterimages)

Boleče noge in kronično vensko popuščanje

Kadar se vene razširijo in zvijejo (tako imenovane varice oziroma krčne žile), govorimo o venskem popuščanju. Spremljajo ga različni simptomi. Občutek teže, bolečine v nogah, krči, srbenje in otekanje nog okrog gležnjev ali v celotnih spodnjih okončinah ter v najhujših primerih razjede, ki se brez ustreznega zdravljenja le nerade celijo. Pred tem se pojavijo spremembe na koži goleni: rdeče rjave hiperpigmentacije in belkaste zvezdaste brazgotinice. Epidemiološke študije kažejo, da ima varice od 25 do 35 odstotkov prebivalstva razvitega sveta in za nikogar niso samo estetska težava ali nevšečnost.

Pri nastanku venskega popuščanja je pomembna dedna nagnjenost, pa tudi sodobni življenjski slog s premalo gibanja, veliko sedenja in nepravilno prehrano. Pomembno je tudi delovanje hormonov, zato je vensko popuščanje pogost pojav med nosečnostjo, v obdobju jemanja hormonskih kontracepcijskih sredstev in seveda pri čezmerni telesni teži. K nastanku krčnih žil prispevajo še razvade, kot je kajenje, a tudi ortopedske nepravilnosti stopala, kot je plosko stopalo ali ukrivljen nožni palec (hallux valgus).

Otekle in boleče noge se lahko pojavijo tudi pri drugih obolenjih, zato je treba izključiti bolezni srca, ledvic in ščitnice. Nastanejo lahko tudi pri oviranem pretoku limfe iz okončin, pogosto pa po poškodbah nog ali operacijah v trebuhu.

Učinkovito zdravilo – kompresija
Najpomembnejše in najučinkovitejše zdravljenja je ustrezna kompresija, tj. povijanje z elastičnimi povoji oziroma pravilno nošenje ustreznih medicinskih kompresijskih nogavic, za katere je najbolje, da so narejene po meri. Po venah odteka uporabljena kri iz tkiv nazaj proti srcu in pljučem. Za to, da ne pride do povratnega toka, skrbijo zaklopke v venah in mišična črpalka nog.

Razlikujemo med globokim in povrhnjim venskim sistemom; povezana sta z manjšimi venami, ki prehajajo skozi mišično fascijo. S kompresijo pomagamo mišični črpalki, da učinkoviteje potiska vensko kri v pravo smer. Resen zaplet venskega popuščanja in upočasnjenega pretoka venske krvi je globoka venska tromboza, ki utegne pripeljati do pljučne embolije. Pri obsežni trombozi povrhnje vene z vnetjem žilne stene (tromboflebitis) lahko pride tudi do embolizma, vendar redkeje, zato je potreben takojšen začetek zdravljenja.

Operacija in sklerozacija
Večje varice lahko odstranimo operativno, srednje velike in manjše povrhnje varice pa je možno odpraviti s sklerozacijo. Pri sklerozaciji vbrizgamo v veno sklerozantno sredstvo in tako povzročimo umetno vnetje venske stene, ki se pozneje postopoma resorbira.

Po sklerozaciji je potrebna nekajtedenska skrbna kompresija, ki prepreči neželene učinke, kot so modrice, krvavitve, embolizem, hiperpigmentacija kože ipd. Povrhnje vene je možno sklerozirati le v primeru, da ni prizadet tudi globok venski sistem. Najustreznejše zdravljenje drobnih razširjenih kapilar poteka z nekaterimi vrstami laserjev. Sklerozacije in laserskega zdravljenja varic ni mogoče opravljati v toplih poletnih mesecih, saj so v takšnih primerih zapleti pogostejši.

Za zdrave in lepe noge poskrbimo sami, zdravnik in različni načini zdravljenja pa naj bodo le dopolnilo k zdravemu, dejavnemu življenjskemu slogu. 

Kaj lahko storimo, da preprečimo nastanek in upočasnimo širjenje obstoječih varic?

  • Med dolgotrajnim sedenjem je treba večkrat vstati in napraviti nekaj korakov. Koristno je kroženje s stopali, saj so stopalne mišice in mišice okrog gležnjev zelo pomembne za učinkovit venski pretok. Odsvetujemo sedenje s prekrižanimi nogami.
  • Med počivanjem naj bodo noge nekoliko dvignjene.
  • Čimveč ustreznega gibanja: koristni so hoja, tek, plavanje v ne prevroči vodi. Eksplozivni športi, kot so tenis, skvoš in košarka, zaradi neenakomernih obremenitev niso primerni.
  • Izogibajte se vročini (savna, solarij, toplice …), ker širi vene in poveča težave. Priporočljivo je prhanje nog s hladno vodo od gležnjev navzgor. Občasno masirajte noge od gležnjev proti srcu.
  • Ne nosite pretesnih oblačil (preozke kavbojke) in nogavic s pretesno elastiko, saj ovirajo venski in limfni pretok.
  • Vzdržujte primerno telesno težo in opustite kajenje.
  • Z zdravnikom se dogovorite o ustrezni kompresiji in jo dosledno izvajajte po navodilih, saj boste le tako preprečili napredovanje venskega popuščanja in njegovo končno posledico, golenjo razjedo.
  • Poskrbite za morebitne obstoječe ortopedske motnje stopala.
  • Izključiti je treba sistemska obolenja, ki lahko povzročajo otekanje spodnjih okončin.
Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki