Okvarjene žile slabijo srce

prim. Mirko Bombek, dr. med., spec. internist
prim. Mirko Bombek, dr. med., spec. internist (Foto: Osebni arhiv)

Hipertenzija in srčno popuščanje

Arterijska hipertenzija je dejavnik tveganja za številne bolezni. Neurejena in dolgotrajna med drugim lahko pripelje tudi do srčnega popuščanja. Prav srčno popuščanje pa je stanje, ki je že zdaj eden glavnih problemov kardiologije in se bo v prihodnje le še stopnjeval, poudarja prim. Mirko Bombek, dr. med., specialist internist z Oddelka za kardiologijo Splošne bolnišnice Maribor.

Eden od vzrokov je gotovo tudi v staranju prebivalstva, drugi, pomemben vzrok za to pa je po besedah sogovornika v tem, ker s sodobnimi diagnostičnimi postopki in metodami zdravljenja veliko učinkoviteje in predvsem prej zajamejo tiste bolnike z akutnimi stanji, ki so nedolgo tega umrli takoj, danes pa jih uspejo ne le obdržati pri življenju, temveč jim ga z zdravili lahko tudi podaljšajo. Eno takih stanj je, denimo, obsežen srčni infarkt, katerih število v zadnjem času malo upada na račun večjega števila primerov kronične ishemične bolezni srca. Vendar sogovornik ob tem poudarja, da kljub učinkovitemu prepoznavanju in zdravljenju že v začetni fazi, bodisi s perkutanimi posegi - balončki za širjenje žil in vstavljanje opornic ali  z operacijo, bodisi z zdravili, se ti bolniki neizogibno srečajo s srčnim popuščanjem.

Vzroki popuščanja

Med poglavitnimi vzroki oziroma boleznimi srca, ki vodijo v srčno popuščanje, so predvsem ishemična bolezen srca ali koronarna arterijska bolezen, kot ji tudi rečemo (angina pektoris, akutni koronarni sindrom, miokardni infarkt), bolezen srčne mišice kot taka (denimo miokardiopatije), bolezni zaklopk (prirojenih je približno enako število, pridobljenih kot posledica vnetij je vse manj, predvsem zato, ker zdravniki zdaj zelo uspešno zdravijo angine in vnetja žrela) ter kot že rečeno arterijska hipertenzija.

Vse naštete bolezni srca povzročijo, da je moč, s katero srce črpa kri, zmanjšana oziroma je oviran pretok krvi po telesu, kar zmanjša oskrbo organov s kisikom in hranili. Vsi bolniki, ki imajo angino pektoris ali akutni koronarni sindrom, denimo, imajo že določene spremembe na žilah. Te se ožajo in mašijo, dokler ne pride do miokardnega infarkta, ko se ena od žil povsem zapre. Četudi človek infarkt preživi, je srce že tako prizadeto in oškodovano, da je s tem že tlakovana pot v kasnejše srčno popuščanje.

Dejavnik tveganja za razvoj srčnega popuščanja je tudi hipertenzija, vendar sama po sebi, kot izoliran pojav, predstavlja razmeroma majhno tveganje. Njena glavna vloga ali nevarnost, ki jo predstavlja pri razvoju srčnega popuščanja, je v zadebelitvi srčne mišice in razvoju ishemične ali koronarne bolezni srca. Kot pravi sogovornik, je tudi v praksi pogost sopotnik bolnikov z ishemično boleznijo srca. Odkrijejo jo pri 30 do 40 odstotkih moških, pri ženskah pa še v večjem odstotku. Hipertenzija, širše gledano, namreč poškoduje žile v različnih organih in posledično okvarja ledvica, vodi v možgansko-žilne dogodke kot so kap in krvavitev, ishemično srčno bolezen z vsemi posledicami in v srčno popuščanje.

Srce je pri preskrbi telesa s kisikom seveda nenadomestljivo. Če je preskrba motena, se poveča delovanje različnih hormonov in simpatičnega vegetativnega živčevja, razlaga sogovornik. Srčni utrip se večinoma pospeši, votline se postopoma širijo, istočasno, če zato obstajajo vzroki, na primer hipertenzija, zožena zaklopka, se zadebelijo stene levega prekata. Zaradi upada elastičnosti in popustljivosti srčne mišice je moteno odpiranje srca in sprejem krvi vanj (polnjenje prekatov). Tako pride do diastolne disfunkcije. Srce dela proti večjemu uporu v žilah, kar dodatno zadebeli stene. Z napredovanjem bolezni tudi te prilagoditve niso dovolj in pride do nezadostnega izstisa krvi, poslabšane sistolične funkcije. Včasih so mislili, da je vtok oziroma polnjenje srca s krvjo pasiven proces, danes pa vemo, nadaljuje dr. Bombek, da je to aktiven proces, ki troši energijo, podobno kot krčenje - iztis. K manjši raztezljivosti in popustljivosti srčne mišice največ prispeva ishemija, pomanjkanje kisika zaradi sprememb na žilah, zadebelitev in brazgotinjenje srčne mišice, k čemur pomembno pripomore hipertenzija.
 
Težave se stopnjujejo

Srčno popuščanje se izraža na zelo različne načine. Sprva je bolnik hitro utrujen in težko diha le med večjo telesno obremenitvijo. Z napredovanjem srčnega popuščanja se pojavi težko dihanje že pri hoji po ravnem, nato pa tudi v mirovanju. V pljučih se nabira voda, zato je dihanje oteženo, zlasti v ležečem položaju. Če bolnik sede, lažje diha. Zaradi nabiranja vode v pljučih se lahko razvije pljučni edem, ki lahko ogroža bolnikovo življenje, saj se lahko zaduši. Voda pa se ne nabira le v pljučih, ampak povsod po telesu. Predvsem se pojavijo otekline ali edemi nog in trebuha, otekajo pa tudi trebušni organi, zlasti jetra. Bolnik ima slab tek. Pomembno se mu zviša telesna teža, še preden se pojavijo otekline. Kasneje ima modrikasto obarvane ustnice in prste.

Razlike med ameriško in evropsko razvrstitvijo bolnikov

Pri tem sogovornik navaja, kako bolnike glede na ogroženost razvrščajo Američani. V prvi skupini, ki v Evropi in pri nas ni definirana, so ogroženi bolniki. Ti so še brez težav, asimptomatski, a imajo bodisi koronarno bolezen, hipertenzijo, katero od bolezni srčne mišice ali bolezen zaklopk in pri njih obstaja realna nevarnost, da se v bodočnosti razvije srčno popuščanje. V naslednji skupini so ljudje, ki so že v srčnem popuščanju ali so ga imeli, a se je stanje izboljšalo. Ozdraveti nikoli ne morejo, saj njihova srčna mišica dela slabše, lahko pa se simptomi omilijo, kvalitetno življenje pa zelo podaljša razlaga dr. Bombek. V zadnji skupini pa so ljudje, ki imajo srčno popuščanje jasno izraženo z vsemi simptomi in je zdravljenje omejeno na lajšanje le-teh, potrebno je pogosto zdravljenje v bolnišnici. Sogovornik pravi, da je opisani koncept pomemben predvsem zaradi tega, ker v Ameriki začnejo zdraviti že prvo skupino ogroženih bolnikov. In zakaj je pomembno, da bi jih začeli zdraviti, četudi nimajo še simptomov? Ti bolniki, razlaga dr. Bombek, še normalno živijo, a ker so preživeli, denimo, infarkt, imajo praviloma visok tlak in koronarno bolezen, so visoko ogroženi za razvoj srčnega popuščanja enkrat v prihodnosti, kar s preprečevanjem odložimo in omilimo. V skupino ogroženih sodijo tudi sladkorni bolniki, četudi imajo povsem zdravo srce, a je že sama sladkorna bolezen skoraj tako visok dejavnik tveganja, kot če bi človek že preživel miokardni (srčni) infarkt.

Zdravljenje

Bolniki s srčnim popuščanjem morajo biti zdravljeni. Cilj zdravljenja je zmanjševanje težav in izboljšanje kakovosti življenja bolnikov ter izboljšanje preživetja. Bolnika zdravijo farmakološko, z zdravili, ob tem pa mora upoštevati tudi priporočila o spremenjenem načinu življenja. Bolniki morajo biti redno telesno dejavni, seveda primerno stopnji bolezni. Tudi najtežji bolniki naj poizkusijo z dihalnimi vajami in lahko telovadbo. Poleg tega, poudarja sogovornik, je potreben nadzor nad vnosom tekočine in soli v telo, redno se morajo tehtati in nadzirati krvni tlak. Zlasti redno tehtanje je pomembno, saj na ta način veliko prej zaznajo zastajanje tekočine. Bolniki se morajo intenzivneje gibati, zlasti v fazi izboljšanja in mirovanja bolezni. Bolniki morajo povsem opustiti alkohol in cigarete. Ob vsem tem ta seveda zelo dobrodošla sodelovanje in podpora svojcev.

V zdravljenje so vključeni tako splošni oziroma družinski zdravniki kot specialisti. Vse bolj se uveljavlja v nekaterih razvitih državah izdelan koncept specializiranih ambulant, v katerih sodelujejo posebej usposobljene medicinske sestre in vodijo večino kroničnih bolnikov v stabilnem stanju, le najtežje primere, npr. poslabšanja pa predstavijo specialistom. Tudi pri nas, v večjih bolnišnicah, že delujejo prve ambulante za obravnavo bolnikov s srčnim popuščanjem, ki imajo tak način dela. Olajšan je dostop do ultrazvočne preiskave srca in pogostejših kontrol v laboratoriju. Pri zdravljenju je zelo pomembno, da so bolniki dobro preskrbljeni z zdravili, kar seveda ne pomeni, da imajo doma polne predale zdravil, ki jim poteče rok, ampak da imajo vedno v rezervi eno škatlico, poudarja sogovornik.

Farmakološko zdravljenje

Pri zdravljenju seveda igra zelo pomembno vlogo tudi farmakološko zdravljenje. Pomembne korake naprej delajo že vse od sedemdesetih let, ko so na trg prišli zaviralci ACE. Ob tej skupini zdravil uporabljajo še blokatorje beta, diuretike, v nekarerih primerih glikozide digitalisa, in v zadnjem času sartane. Prav slednjim stroka pripisuje velik potencial, z njimi pa zdravijo tiste bolnike, ki ne prenašajo zaviralcev ACE. Sartani so pomembni tudi v kombinaciji z zaviralci ACE, ker se je omenjena kombinacija izkazala za zelo učinkovito. Pogosto uporabljana je tudi trojna kombinacija, v kateri so  ACE zaviralci, sartani in blokatorji beta. Prav ta kombinacija je za zdravljenje zelo pomembna, saj so v kontroliranih raziskavah ugotovili, razlaga dr. Bombek, da podaljšujejo preživetje in izboljšujejo prognozo, kar je zelo pomembno. Pri težjih oblikah se uporabljajo tudi zaviralci hormona aldosterona. Nekatera zdravila, denimo diuretiki in kardiotoniki, večinoma izboljšajo le kakovost življenja, preživetja pa ne podaljšajo.

Ob tem sogovornik še pove, da bolniki pogosto na začetku zdravljenja, zlasti če se zdravijo z blokatorji beta pa tudi z zaviralci ACE, prehodno čutijo celo poslabšanje. A to je zgolj prehodno in v krajšem času mine. Prav zato zdravila začnejo predpisovati v nizkih odmerkih, ki jih nato postopoma ob kontrolnih pregledih zvišujejo. Diuretike predpisujejo, ko je v telesu odvečna tekočina, a le toliko dolgo, dokler traja stanje povečanega zadrževanja vode. Potem jih zmanjšajo ali ukinejo.

Politabletka – sanje ali realnost?

Dr. Bombek pravi, da se bolniki zelo različno odzivajo na svojo bolezen. Veliko jih opozorila o spremembah načna življenja vzame zares in živijo bolj zdravo, a je še vedno preveč takih, ki brezbrižno zamahnejo z roko, rekoč: Kolikor časa bom, pač bom. To je sicer pravica vsakega posameznika, vendar sogovornik vidi težavo v tem, ker se tovrstni miselni vzorci (premalo gibanja, pretirano in neustrezno hranjenje, kajenje in uživanje alkoholnih pijač) začnejo prenašati na potomce.

Vsekakor pa število novih bolnikov z najtežjimi oblikami akutnih srčnih bolezni rahlo upada, kronične oblike s srčnim popuščanjem pa naraščajo. Zaradi staranja prebivalstva in vse boljših zdravil ter uspešnih posegov je teh bolnikov iz leta v leto več. Sogovornik pravi, da je včasih bolnike s srčnim popuščanjem v svoji ordinaciji srečal le enkrat ali dvakrat, zdaj pa jih spremlja več let in so v dobri kondiciji, kar je vsekakor posledica vedno novih in vse učinkovitejših zdravil.

Prihodnost zdravljenja srčnega popuščanja je vsekakor v molekularni genetiki, pravi sogovornik, ko bodo mogoče znali bolnike s srčnim popuščanjem razdeliti po skupinah glede na to, s katerimi zdravili ali kombinacijami jih morajo zdraviti. Zaenkrat se šele nakazujejo razlike med skupinami bolnikov, ki bi jim pomagali bolj blokatorji beta in skupinami bolnikov, ki bi jim bolj pomagali zaviralci ACE ali sartani in druga zdravila.

Prizadevanja gredo tudi v to, da bi zmanjšali število tablet, ki jih morajo bolniki dnevno pojesti. Idealno bi bilo, razlaga sogovornik, če bi imeli politableto, v kateri bi imeli združene zaviralec ACE, blokator beta, sartan, statin in antiagregacijsko sredstvo, diuretik pa bi dodajali po potrebi. Bolj realno je združevanje vsaj dveh skupin zdravil v eno tableto. To ima na bolnike zelo velik in ugoden psihološki učinek in olajša sodelovanje pri zdravljenju. In morda bomo nekoč v pitno vodovodno vodo dodajali določene snovi, ki bodo dolgoročno pomagale preprečevati srčno-žilne bolezni, podobno, kot smo dodajali v sol jod.