Tatjana Lazar, mlada koronarna bolnica

Učenka Nika je poklicala na pomoč in ji rešila življenje. Minute so bile odločilne.
Učenka Nika je poklicala na pomoč in ji rešila življenje. Minute so bile odločilne.

˝Ko sredi dela, ki ga imaš neizmerno rad, začutiš nenadno bolečino v prsih in sploh ne veš, da doživljaš infarkt.˝


Žensko srce je drugačno, skrivnostno … Možno je, da ženska ne občuti značilnosti bolezni oz. jih zamenja z napadom panike, tesnobe ali s težavami z menopavzo. Pogovarjala sem se s Tatjano Lazar, mlado učiteljico, ki je srečno preživela infarkt in od takrat redno prihaja v Terme Šmarješke Toplice. »Kadar ženska začuti, da se z njenim telesom nekaj dogaja, naj ne čaka in naj takoj pokliče reševalce. Vsaka minuta je dragocena!« opozarja.


Kakšen je bil tisti dan, ko ste doživeli infarkt?

Že 30 let z veseljem učim v prvi triadi osnovne šole. Pred petimi leti, ko sem bila stara 49 let, sem bila dežurna v jutranjem varstvu. V razredu me je nenadoma prešinila huda bolečina v prsih. Tretješolka Nika je opazila, da je z menoj nekaj narobe, in me je vprašala, ali sem v redu. Odkimala sem ji, saj v tistem trenutku nisem bila sposobna niti govoriti. Zanimivo je bilo, da smo se z učenci ravno nekaj dni pred tem pogovarjali, da je treba drugim pomagati, če vidimo, da so bolni, nisem pa pričakovala, da bom ravno jaz tista, ki bo kmalu potrebovala njihovo pomoč.

  STE VEDELI, da je infarkt pri mlajših ženskah dvakrat bolj smrtonosen kot pri moških?

  Da 4 od 9 oseb ne prepoznajo blagega infarkta oziroma zanemarijo njegove simptome?

Nika je stekla po pomoč v drugo stavbo in mi s tem rešila življenje. Ko sem prišla k sebi, nisem hotela, da v šolo pokličejo reševalce. Sodelavki sta me pospremili domov, saj stanujem tik zraven šole. Ko pa me je zagledala hčerka, je takoj poklicala reševalce - prišli so v le nekaj minutah. Takoj, ko so me pregledali, so hčerki povedali, da sem doživela srčni infarkt in da imam srečo, da sem preživela. Odpeljali so me v klinični center - naredili so mi koronarografijo in ugotovili, da imam dva strdka. Vstavili so mi dve žilni opornici.

ZNAKI INFARKTA so lahko neprijetno tiščanje v prsih; občutek pomanjkanja zraka; potenje in hladen znoj; napihnjenost; slabost; omotičnost; hitro, nepravilno bitje srca; strah, izguba zavesti. REŠITEV: POKLIČI 112!

V Sloveniji beležijo povprečno 10 infarktov na dan, a žal preživi le polovica bolnikov. Sama se sedaj, po moji izkušnji, zavzemam, da bi se učenci že v šoli naučili razpoznati zanke, znali uporabiti avtomatičen defibrilator (AED) in vedeli, kje so defibrilatorji v njihovem kraju.

Kakšen je bil vaš življenjski slog pred tem in kako živite danes?

Do infarkta nisem imela večjih zdravstvenih težav. Živela sem relativno zdravo – bila sem pozorna na to, kaj jem, nisem kadila, nisem imela težav s prekomerno težo, aktivno sem se ukvarjala s športom – udeleževala sem se tudi ljubljanskega maratona in pretekla 10-kilometrsko progo. Stres pa je bil prisoten, saj je življenjski tempo danes precej hiter.

Po infarktu se veliko bolj posvečam sebi in si vzamem čas samo zase. Velik poudarek sem začela namenjati pravilnemu dihanju, ki sem se ga naučila v Termah Šmarješke Toplice. Začela sem obiskovati tečaje joge in si postavila cilj, da grem vsak dan na bližnji hrib, kar pomeni sedem kilometrov hoje.

Kako je potekalo okrevanje v Termah Šmarješke Toplice?

Pet tednov po prebolelem infarktu sem šla v Terme Šmarješke Toplice na 14-dnevno rehabilitacijo. Pridobila sem ogromno znanja o zdravi prehrani, gibanju, sproščanju … Vse to mi je prišlo zelo prav za čimprejšnjo vrnitev v aktivno življenje.

»Celovita rehabilitacija nam podaljša življenje, izboljša njegovo kakovost in zmanjša možnost ponovitve bolezni. Nujna je tudi sprememba življenjskega sloga. Vse to so nas na strokoven in prijazen način naučili v Šmarjeških Toplicah,« pripoveduje Tatjana Lazar.

Od takrat prihajate v Šmarješke Toplice vsaj dvakrat letno …

Ja, jeseni in spomladi se udeležim obnovitvene rehabilitacije za mlajše koronarne bolnike. Namenjena je ljudem, ki še hodimo v službo, zato je krajši in poteka tudi čez vikend. Zdi se mi odličen program, ker me pregleda kardiolog, naredi testiranja in preiskave, potem pa se udeležujem terapij in delavnic o zdravi prehrani, gibanju in sproščanju. Zelo dobrodošlo je izmenjavanje izkušenj z drugimi koronarnimi bolniki, saj oni najbolje razumejo stiske, ker so doživeli podobno izkušnjo. Tudi cena je ugodna.

Kaj še predlagate ljudem kot preventivo?

Menim, da je najboljša preventiva zdrav življenjski slog. Po 45. letu ali že prej, če ima srčnožilno bolezen kateri od staršev, predlagam, da redno hodite na preventivne preglede.

PRIPOROČAM petdnevno obnovitveno rehabilitacijo za mlade koronarne bolnike, ki je na voljo v Termah Šmarješke Toplice. Rezervacije: 08 20 50 300 ali booking@terme-krka.eu

Oba moja starša sta doživela infarkt pred 50. letom. Mama pri 38 letih, imela je operacijo in je preživela, oče pa pri 49 letih, vendar infarkta na žalost ni preživel. Morda si mislite, da se vam kaj podobnega ne more zgoditi. A preventiva je boljša od kurative. Polagam vam na srce: bodite pozorni na svojo prehrano, ukvarjajte se s športom, predvsem pa – prisluhnite svojemu srcu in uživajte v življenju!Galerija

Učenka Nika je poklicala na pomoč in ji rešila življenje. Minute so bile odločilne.

Tatjana med pohodom od Šmarjeških Toplic do Otočca: »Všeč mi je, da je v program obnovitvene rehabilitacije za mlajše koronarne bolnike vključeno veliko gibanja in sproščanja.«

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki