Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Vsak odvečni kilogram se pozna na tlaku


(stran 2 od 2)

Monoterapija ali kombinirano zdravljenje

Zdravniki se pri zdravljenju hipertenzije odločajo za monoterapijo ali kombinirano zdravljenje. Pri izbiri zdravila, ki ustreza posameznemu bolniku, morajo upoštevati njegovo fiziologijo, stanje tarčnih organov in druge bolezni. Sogovornica poudarja, da mora biti zdravilo prilagojeno bolniku; bolnik in zdravilo naj bi tvorila celoto. Pri monoterapiji zdravniki izbirajo med skupinami zdravil, kot so: zaviralci ACE (zaviralci angiotenzinske konvertaze), antagonisti angiotenzinskih receptorjev (zaviralci angiotenzina II ali AIIA), blokatorji kalcijevih kanalov (kalcijevi antagonisti ali zaviralci kalcijevih kanalov), blokatorji beta, tiazidni in njim podobni diuretiki ter zdravila, ki vsebujejo kombinacijo dveh zdravil v majhnih odmerkih. Za diuretike se redkeje odločijo pri ljudeh s povečanim volumnom krvi. Pri izbiri zdravila igrajo pomembno vlogo tudi pridružene bolezni. Če ima bolnik poleg zvišanega krvnega tlaka še sladkorno bolezen, so prednostna zdravila zaviralci ACE, antagnosti angiotenzinskih receptorjev in blokatorji kalcijevih kanalov, manj priporočljivo je zdravljenje z diuretikom.

V primeru ishemične bolezni srca so prednostna zdravila beta blokatorji, zaviralci ACE in blokatorji kalcijevih kanalov, tudi v tem primeru je manj priporočljivo zdravilo diuretik. Pri bolnikih s kongestivnim srčnim popuščanjem se zdravniki najpogosteje odločijo med zaviralci ACE, antagonisti angiotenzinskih receptorjev, blokatorji beta in diuretikom, redkeje za blokatorje kalcijevih kanalov in blokatorje alfa. Pri ledvičnih boleznih so prednostna zdravila zaviralci ACE, blokatorji kalcijevih kanalov in diuretiki, pri pljučnih boleznih so manj priporočljivi blokatorji beta, prednostna zdravila pa so zaviralci ACE in blokatorji kalcijevih kanalov. "Poleg monoterapije so zelo pomembne kombinacije zdravil, kajti vsaj polovica hipertonikov potrebuje za normalizacijo tlaka več kot eno zdravilo. Kombiniramo lahko na primer diuretik in zaviralec ACE, blokator beta in blokator kalcijevih kanalov, zaviralec ACE in blokator kalcijevih kanalov …

Pomembno je tudi dejstvo, da več tlaka ko je treba znižati, več kombinacij zdravil potrebujemo. Namen zdravljenja z zdravili je izboljšati kakovost bolnikovega življenja. Večina bolnikov se na začetku zdravljenja počuti slabše, so bolj utrujeni, zato je treba s skupnimi močmi to stanje premagati in nadaljevati zdravljenje, ki na dolgi rok podaljšuje življenje."

Na začetku vedno nizki odmerki
 
Bolniki najprej jemljejo majhne odmerke zdravil, ki jih po potrebi povečujejo. Dobra lastnost sodobnih zdravil za zdravljenje hipertenzije je, da imajo vse manj neželenih učinkov in 24-urno delovanje, kar pomeni, da jih bolnik jemlje le enkrat na dan. Ciljni krvni tlak je pri izboru zdravil glavni cilj. Možen neželeni učinek zaviralce ACE je suh kašelj, blokatorji kalcijevih kanalov lahko povzročajo oteklost nog, blokatorji beta impotenco, blokatorji alfa pa ortostatsko tenzijo. Dobra stran zaviralcev ACE, antagonistov angiotenzinske konvertaze in blokatorjev kalcijevih kanalov je, da ne povzročajo odpovedi ledvic, ampak navadno izboljšajo njihovo delovanje.

Pri diabetikih so ledvice pogosto zelo obremenjene, zato so ta zdravila v teh primerih ustrezna. Poleg zdravljenja z zdravili je zelo pomembno, da bolniki spremenijo svoje življenjske navade: znižajo telesno težo, se odpovedo kajenju in pitju alkoholnih pijač ter zmanjšajo stres, ki je v zadnjem času zaradi hitrega življenjskega ritma in velikih zahtev zelo pogost. "Stresu se ne moremo povsem izogniti, lahko pa poskrbimo za telesno dejavnost, uporabljamo tehnike sproščanja, vzamemo dopust in poskrbimo, da bomo imeli dovolj počitka. Odrasel človek naj bi spal od šest do osem ur," je še povedala Brguljan Hitijeva. Pomembno je torej pravočasno zdravljenje hipertenzije, kajti ta lahko vpliva na tarčne organe ter povzroči možgansko kap, srčni infarkt in odpoved ledvic.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd