Noge pečejo in otekajo

  • sobota, 19. september 2020

Pozdravljeni,

pred časom sem bila na pregledu pri zdravniku, saj me zelo pečejo in bolijo noge. Sem frizerka, tako da je moje delo predvsem stoječe. Opažam, da je težava večja pozno popoldne in zvečer, bolečine so bile poleti še hujše. Noge so mi tudi otekale. Zdravnik pravi, da imam prizadeto vensko ožilje. Zanima me, kaj to pomeni in kako si lahko pomagam.

Hvala vnaprej za odgovor, Irma iz Kamnika

Spoštovani,

žilna obolenja so termin, ki opisuje različne oblike obolenja žilnih sten. Ker razlikujemo dve vrsti žil, žile odvodnice (arterije) in žile dovodnice (vene), v grobem delimo tudi žilna obolenja na dve večji skupini. Najpogostejša bolezen žil arterij je ateroskleroza, ki je posledica nalaganja holesterola in preostalih celic iz krvnega obtoka na notranjo stran žilne stene. Te obloge lahko arterijo delno ali povsem zamašijo. Odvisno od tega, kje v telesu se žila zamaši, lahko strdek povzroči srčni infarkt, možgansko kap ali delno oziroma celotno odmrtje okončin. Ateroskleroza arterij nog se kaže z bolečino v mišicah nog, ki se pojavlja med naporom, to je hojo. Ko se bolnik ustavi, bolečina postopoma preneha. Pri napredovani bolezni se pojavlja bolečina tudi v mirovanju. Bolečina je huda, pekoča in se začne pojavljati ponoči. Značilno je, da se zmanjša, če bolnik sede ali vstane.

Najpogostejša bolezen povrhnjega venskega ožilja je popuščanje zaklopk v stenah žil na nogah, ki jo poznamo tudi kot krčne žile. Kri zaradi popuščanja zaklopk zastaja v žilah v nogah, v njih se najprej poviša krvni tlak, nato se poveča njihov premer, v naslednjih fazah pa nastanejo zvijugane, izbokle žile, ki jih spremljajo pekoča bolečina, otekanje, srbečica in nočni krči. Bolniki navajajo občutek težkih in utrujenih nog, sploh po dolgotrajnem stanju ali sedenju.

Začetni stadiji bolezni ven se lahko zdravijo s kompresijskimi nogavicami, če se pojavlja moteč videz, pa lahko žilice v začetnih stadijih zdravimo s sklerozacijami ali prekokožnim laserjem. Pozneje, ko se pojavijo težave in večje spremembe na koži, je potrebna operacija. Poznamo več vrst operativnega zdravljenja krčnih žil, najsodobnejša je endovenska laserska operacija (EVLA), ki ima za bolnika več prednosti. Poteka v lokalni in ne v splošni anesteziji, poškodba tkiva je manjša, veliko manj je ponovitev. Bolnik lahko takoj po operaciji odide domov. Uspešnost klasične operacije je okoli 60-odstotna, laserske operacije krčnih žil pa kar 97-odstotna. Mesec dni po operaciji svetujemo nošenje kompresijskih nogavic in odsvetujemo dvigovanje težjih bremen. Kronično obolenje ven lahko zdravimo tudi s flebektomijo in sklerozacijo.

V ambulanti Zdravje preglede, diagnostiko in operacije krčnih žil opravljajo kar trije specialisti splošne kirurgije: Tamara Klarić, dr. Ana Medved in Primož Praček, ki so v minulih treh letih opravili skoraj 200 operacij krčnih žil.
Stroške pregleda, ultrazvočne diagnostike in operacije krčnih žil krije tudi zavarovanje Specialisti z asistenco zavarovalnice Generali, kar je izjemno dobrodošlo, saj paciente razbremeni skrbi za plačilo storitev in jim omogoči pravočasen vstop v proces zdravljenja.

Lepo vas pozdravljamo,

Katerina Rihter, direktorica ambulante Zdravje
Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki