Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kirurški posegi na ožilju


(stran 2 od 2)

Zapleti so redki, vendar možni

Operacija je lahko zelo uspešna, vendar seveda ni brez tveganj in zapletov. Najtežji zaplet, ki se lahko pojavi že med operacijo ali kmalu po njej, je razvoj možganske kapi ali miokardnega infarkta. Oboje lahko povzroči celo bolnikovo smrt. Možganska kap v večini primerov nastane kot posledica embolije, kar pomeni, da se od lehe odtrgajo delci in zamašijo posamezno arterijo v možganih. Zaplete lahko povzroči tudi tromboza na mestu operativnega posega, na sami žili.

Do možganske kapi lahko pride tudi zaradi posledično močno povečanega pretoka skozi možgane, potem ko je bila odstranjena pomembna zožitev karotidne arterije na vratu. Takšnemu stanju pravimo možganska hiperperfuzija, ki se pojavlja predvsem pri bolnikih z visokim in neurejenim krvnim tlakom. Hiperperfuzijski sindrom se lahko izraža kot glavobol ali kot nevrološke motnje, ki minejo, v težjih primerih pa pride do zatekanja možganov in krvavitve, ki lahko vodi v smrt. Zaradi vsega naštetega je trombendarterektomija kirurški poseg, ki od kirurga zahteva veliko mero previdnosti in znanja.

Ključen je ustrezen izbor bolnikov

Kot pravi sogovornik, so v mariborski bolnišnici opravili že veliko tovrstnih operacij in skoraj vse so potekale brez težav. Seveda je uspeh v veliki meri odvisen od izbora bolnikov. Žal za operacijo niso primerni vsi bolniki. Pravzaprav je prav izbor bolnikov ključnega pomena za končni izid operacije. Bolniki, ki jim popušča srce ali imajo angino pektoris, bolniki, ki so v zadnjih šestih mesecih preboleli miokardni infarkt, bolniki z nestabilnim krvnim tlakom ali KOPB, bolniki, ki so v zadnjih šestih tednih preboleli možgansko kap ali pa imajo popolno zaporo karotidne arterije, niso primerni za operativni poseg, ker je tveganje preveliko.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd