Ultrazvočna preiskava srca

(Foto: Dreamstime)

Ehokardiografija

Ehokardiografija je kardiološka preiskovalna metoda, ki za preiskavo srca uporablja ultrazvok. Ultrazvok je zvočno valovanje, ki presega slišno območje, torej nad 20.000 Hz. Pretvorniki (sonde), s katerimi se med preiskavo dotikamo prsnega koša na različnih točkah na področju projekcije srca, delujejo kot oddajniki in sprejemniki ultrazvočnega valovanja. Ultrazvok se v tkivu odbija, lomi, razprši, vsrka in z globino izgublja energijo. Del energije se odbije nazaj do pretvornika in povzroči električni signal. Ultrazvočni aparat dobljene signale analizira in na različne načine prikaže na zaslonu. Najbolj znan prikaz je dvodimenzionalen, pri katerem se na zaslonu prikažejo srčne strukture v gibanju, ki jih spremljamo v živo.

Pri obremenitvah

Dvodimenzionalno ehokardiografijo lahko združimo z obremenitvenim testiranjem srca. Pri obolenju srčne mišice gre lahko za zmanjšano gibljivost nekaterih delov srca, ki se največkrat pokaže prav pri povečanem delu srca. Če gibanje srčnih sten z ultrazvokom snemamo pred, med in po obremenitvi, lahko na istem zaslonu ugotavljamo razliko v gibanju srčne stene. Razlika v gibanju je kazalnik obolenja srčnih žil (zožitev), ki se kaže v zmanjšani ali odsotni gibljivosti v primerjavi z gibljivostjo pred obremenitvijo. Omenjena preiskovalna metoda se imenuje stresna ehokardiografija.

V požiralnik

Pretvornik (sondo) običajno položimo na prsni koš, lahko pa je vgrajen tudi v konico gastroskopa. Ko uvedemo gastroskop v požiralnik, je pretvornik bližje srcu in aorti, zaradi česar so slike kakovostnejše. Preiskava se imenuje transezofagealna ehokardiografija, uporabimo pa jo v primerih, ko nam običajna preiskava ne prinese potrebnih podatkov.

Med operacijo

Pretvornik lahko položimo neposredno na srce kar med operativnim posegom na srcu. Intraoperativna ehokardiografija omogoča sprotno oceno zgradbe in delovanja srčnih struktur ter rezultatov operativnega posega.

V konici katetra

Če je pretvornik vgrajen v konico katetra, ki ga uvedemo v arterijo, zlasti v srčno arterijo, dobimo prikaz obolenja žilne stene v živo, izmerimo zožitev in ugotavljamo stanje po razširitvi žile - takšna preiskava se imenuje intravaskularna sonografija.

Meritev hitrosti pretoka

Ultrazvočna preiskava srca omogoča meritev hitrosti pretoka krvi v srčnih votlinah, kar imenujemo dopplerska ehokardiografija.

V barvah

Barvna dopplerska ehokardiografija prinaša sočasen slikovni prikaz srčnih struktur in prostorsko sliko krvnega pretoka v srčnih votlinah. Smer pretoka krvi je mogoče prikazati v različnih barvah; gibanje v eni smeri v modri barvi, v nasprotni smeri pa v rdeči barvi.

Enostavno in neboleče

Tako prikazane ehokardiografske metode so v rabi pri diagnosticiranju številnih srčnih obolenj. Najpomembnejše je, da z njimi pridemo do enostavnih in neboleče dobljenih ocen gibljivosti srčnih sten, premerov srčnih votlin, volumnov, debelin srčnih sten, mase levega prekata. Z dvodimenzionalno ehokardiografijo ugotavljamo strukturne spremembe na zaklopkah (denimo nepopolno odpiranje zaklopk), obseg odebelitev in poapnitev loputk, njihovo medsebojno zraslost. Vsaka zaklopka ima določeno normalno površino ustja, pri nekaterih obolenjih pa se ustje lahko zoži; zožitev izračunamo in izrazimo v kvadratnih milimetrih. Ugotovimo lahko tudi razliko v tlakih, ki nastane zaradi zožene zaklopke.

Pravočasno za operacijo

Ehokardiografija torej omogoča ugotavljanje prirojenih in pridobljenih bolezni na srčnih zaklopkah, pa tudi oceno o primernosti zaklopke za operativni poseg. Številne prirojene srčne napake je mogoče odkriti že takoj po porodu ali celo med nosečnostjo, to pa omogoča pravočasno in ustrezno ukrepanje. Normalna funkcija zaklopke preprečuje vračanje krvi v srčno votlino; pri določenih boleznih se namreč večja ali manjša količina krvi vrača nazaj. Barvna dopplerska ehokardiografija lahko v živo prikaže tok krvi, ki ga lahko kvantiziramo in pravočasno postavimo indikacijo za operativni poseg..

Razširitev srčnih votlin

Z ehokardiografijo opredelimo tudi stopnjo razširitve srčnih votlin in stopnjo odebelitve sten. Odkrivamo lahko motnje v delovanju umetnih srčnih zaklopk. Tumorji srčnih votlin so vidni kot mase različne velikosti, ki so večinoma gibljive. Ehokardiografija je nepogrešljiva tudi pri oceni motenj v gibljivosti sten levega in desnega srca, pri akutnem infarktu srčne mišice in njegovih zapletih. Natančno lahko opredelimo tudi obolenja aorte in bolezni srčne ovojnice (perikard).

Neškodljivo in ponovljivo

Razvoj ehokardiografije je nezadržen in omogoča vse natančnejši vpogled v srčne strukture. Strokovnjaki namenjajo veliko pozornost tudi razvoju klinično uporabne tridimenzionalne ehokardiografije, ki že daje nov vpogled v strukture srca in njegovo delovanje.

Za sklep lahko rečemo, da smo z ultrazvokom dobili pomembno in nepogrešljivo preiskovalno metodo v kardiologiji. Preiskava je za bolnika neboleča, neškodljiva, ponovljiva in dostopna v številnih laboratorijih za neinvazivno diagnostiko srca v javnih zavodih in pri zasebnikih po vsej Sloveniji.

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Vsi Viva strokovnjaki