Srčno popuščanje dobiva razsežnosti epidemije

(Foto: Shutterstock)

Ko srce ne zmore več ...

Kronično srčno popuščanje nastane počasi, pogosto se priplazi neopazno, zato ga v začetni fazi, ko bi bilo zdravljenje veliko uspešnejše, lahko spregledata tako bolnik kot zdravnik. Z izrazom srčno popuščanje označujemo več težav in sprememb v telesu, ki so posledica nenormalnega delovanja srca. Neustrezna prekrvavitev organov sproži v telesu vrsto reakcij, ki so sprva koristne, če pa trajajo dlje časa, so škodljive in odgovorne za propadanje organizma. Srčno popuščanje je velik javnomedicinski problem. Umrljivost bolnikov s srčnim popuščanjem je velika, obolevnost izrazito neugodna, zdravljenje, zlasti bolnišnično, pa je drago.

Na leto umre od pet do deset odstotkov bolnikov z blagimi težavami in kar polovica tistih s hudimi težavami. Kakovost življenja je pri takšnih bolnikih zelo slaba, bolj so prizadeti, kot pri marsikateri drugi kronični bolezni. V prispevku bomo pojasnili, kako nastane srčno popuščanje, kako ga zdravimo in kako preprečimo.

Srce kot črpalka

Srce je organ, ki ga lahko primerjamo z medsebojno povezanima črpalkama. V levo stran srca priteka s kisikom obogatena kri iz pljuč. Levi prekat jo črpa ali iztiska v glavno žilo, imenovano aorta, ki vodi iz srca. Aorta se razveji v številne žile, arterije, ki s kisikom bogato kri vodijo do vseh organov. Iz organov vodijo drobne vene, ki se združujejo v večje, na koncu pa dve veliki veni pripeljeta kri, ki je pustila kisik v celicah, v desno srce. Naloga desnega srca je, da "porabljeno" kri črpa v pljučni obtok, kjer se kri znova obogati s kisikom.

Prilagajanje na srčno popuščanje

Kadar srce zboli, ne more dovolj učinkovito črpati krvi. Pravimo, da pri svojem delu popušča ali odpoveduje. Poškodba srca je lahko nenadna in tako obsežna, da se popuščanje pokaže takoj. Bolezenski proces največkrat počasi načenja srce. Srce se na poškodbo prilagaja z različnimi spremembami: srčne votline se povečajo, stene srca se zadebelijo, celotno srce se poveča. S temi spremembami bolno srce leta, celo desetletja vzdržuje normalen pretok krvi leta. Za telo je to dobro, srcu pa spremembe dolgoročno škodijo in pospešujejo njegovo propadanje. Ko srce s temi prilagoditvami ne more več vzdrževati normalne prekrvavitve organov, se v organizmu sproži vrsta živčnih in hormonskih reakcij, katerih namen je preprečevati škodo, v resnici pa pospešujejo propadanje vsega telesa.

Srčno popuščanje je pogosto obolenje

Vsaka srčna bolezen se lahko zaplete s srčnim popuščanjem, torej je vsak srčni bolnik morebitni kandidat za tak zaplet. Srčno popuščanje je z vsakim dnem vse večji medicinski problem, ki dobiva razsežnosti epidemije. Kje tičijo vzroki? Vse več srčnih bolnikov preživi zaplete, ki bi se včasih zagotovo končali s smrtjo. Sem spada predvsem srčna kap ali miokardni infarkt, ki nastane zaradi zapore srčnih žil, imenovanih koronarne arterije. Moderno zdravljenje, s katerim je mogoče hitro odpreti zoženo ali zaprto koronarno žilo - bodisi s katetrom z balončkom, ki ga uvedemo po žili na mesto zožitve, ali z raztapljanjem strdka - reši marsikatero življenje. Takšno zdravljenje zmanjša okvaro srca, vendar je ne odpravi. To se pokaže čez mesece ali leta s srčnim popuščanjem. Drugi najpomembnejši razlog za popuščanje srca pa je staranje ljudi. Ker je starih ljudi vse več, je med njimi tudi vse več srčnih bolnikov in vse več takih s srčnim popuščanjem. Ocenjujejo, da kar deset odstotkov ljudi, starejših od sedemdeset let, trpi za srčnim popuščanjem.


Težave bolnikov

Bolezenska slika je zelo odvisna od tega, kako hitro nastane srčna poškodba. Kadar obsežna poškodba nastane naglo, težave pa so takojšnje in hude, govorimo o akutnem srčnem popuščanju. Take bolezni so obsežni miokardni infarkti ali vnetje srčne mišice. Bolniki potrebujejo takojšnje bolnišnično zdravljenje, brez njega ne bi preživeli. Problematično je kronično srčno popuščanje, ki nastane počasi, pogosto se priplazi neopazno, zato ga v začetni fazi, ko bi bilo zdravljenje veliko bolj uspešno, lahko spregledata tako bolnik kot zdravnik. Najpomembnejša težava ali simptom je težko dihanje ali dispneja - občutek pomanjkanja zraka, ki ga bolniki različno doživljajo in opisujejo kot težko sapo, pomanjkanje kisika, nezmožnost globokega dihanja, potreba po globokem dihanju ... Ta občutek sprva izzovejo vsakdanje obremenitve, ko se stanje slabša, pa že zelo majhne obremenitve. Na koncu je bolnik prikovan na posteljo in stol. Kadar je stanje zelo resno, težko dihanje spremlja tudi kašelj. Oboje nastane zaradi zastajanja krvi v pljučih, saj jo oslabljeni levi prekat ne črpa dovolj učinkovito.

Posebne oblike težkega dihanja so napadi težke sape, ki nastopijo ko se bolnik uleže, ali pa ga težko dihanje zbudi nekaj ur potem, ko je zaspal. Drugi pogost simptom je utrujenost, ki se pojavi že pri vsakdanjih opravilih. Telesna zmogljivost bolnikov je zaradi težkega dihanja in hitre utrujenosti bolj ali manj okrnjena. Zaradi slabega krvnega pretoka imajo bolniki hladne okončine, kadar je stanje zelo resno, pa jim pomodrijo prsti, ustnice in uhlji. Ko bolezen napreduje, nastopi otekanje - odtod izraz srčna vodenica. Sprva otečejo gležnji, z napredovanjem sindroma pa otekline zajamejo vse spodnje okončine. Voda se nabira tudi v trebuhu in trebušnih organih, zato se poveča obseg trebuha. Zaradi otekanja jeter bolnike tišči pod desnim rebrnim lokom, zaradi oteklega črevesja dobijo prebavne težave.
Članek se nadaljuje »