Narava ponuja možnost izbire pri težavah zaradi povečane prostate

Zrela leta moškemu prinašajo številne prednosti in tudi nekaj preglavic. O težavah pri uriniranju zaradi povečane prostate je v zadjem času veliko govora. To, da obstaja naravno zdravilo za zdravljenje teh težav, ki ga uporablja tudi uradna medicina, vedo mnogi.

Prostata je majhna moška spolna žleza, ki leži tik pod sečnim mehurjem. Imenujemo jo tudi obsečnica, saj objema cevčico – sečnico, skozi katero med uriniranjem urin odteka iz mehurja. Do pubertete prostata doseže svojo velikost in funkcionalno zrelost. Prostata prispeva tretjino volumna semenske tekočine, s čimer semenčicam omogoča dobro gibljivost.

Po 40. letu starosti, ko žleza opravi pretežni del svoje funkcije sekundarnega spolnega organa, se tkivo prostate počasi, vendar vztrajno povečuje. Razlogi za povečano rast tkiva prostate še niso v celoti pojasnjeni.
Nerakavo povečanje prostate (benigna hiperplazija prostate; BHP) je najpogostejši vzrok za težave z uriniranjem pri moških po 40. letu starosti. Prve blage spremembe lahko nastopijo že prej, vendar jim moški navadno ne namenijo dovolj pozornosti. V začetni fazi te spremembe tudi ne povzročajo izrazitejših težav.

Zdravniki s skupnim izrazom simptomi spodnjih sečil (angl. lower urinary tract symptoms; LUTS) opisujejo dve skupini težav:

  • DRAŽENJE: pogosto uriniranje podnevi in ponoči, nenadna potreba po uriniranju,
  • OVIRANJE: težaven začetek uriniranja, šibkejši ali prekinjen curek, napenjanje med uriniranjem, občutek nepopolno izpraznjenega mehurja.

Moške najprej zmoti pogosto nočno uriniranje, saj so posledično nenaspani in kronično utrujeni. Tudi pogosti obiski sanitarij podnevi motijo dnevno rutino. Vse to pomembno poslabša kakovost življenja, kar seveda opazijo tudi njihove življenjske sopotnice.

Povečana prostata praviloma ne ogroža življenja, vendar nezdravljena bolezen napreduje in vodi do resnih zapletov. Vse večja količina zaostalega urina v mehurju vzpostavi ugodne razmere za razrast bakterij in okužbe sečil. Zastoj urina, ki ga povečana prostata ne izpusti iz mehurja, lahko celo pripelje do ledvične odpovedi.

Na tem mestu velja omeniti še dve pogosti bolezni prostate: vnetje prostate (prostatitis) in rak prostate. Tudi ti bolezni se lahko sprva kažeta s težavami pri uriniranju, kakršne so značilne za nenevarno povečanje prostate. Samo s pravočasnim obiskom pri zdravniku in z ustreznimi preiskavami je mogoče postaviti pravo diagnozo in se odločiti za primerno zdravljenje. Zdravnik objektivno oceni simptome ob pomoči mednarodno uveljavljenega vprašalnika IPSS in opravi preprost pregled prostate skozi zadnjično odprtino (rektalni pregled). Urin in kri pošlje v laboratorij, kjer določijo ustreznost urina in zdaj že znani PSA (prostatični specifični antigen), po potrebi pa pacienta napoti na ultrazvočni pregled prostate in k urologu.

Dandanes so na voljo naravna in sintezna (kemijskega izvora) zdravila za zdravljenje težav s prostato zaradi BHP. Med sintezna zdravila uvrščamo zaviralce encima 5α-reduktaze, ki upočasnijo rast in zmanjšajo velikost prostate ter α-blokatorje, ki zmanjšajo napetost mišic mehurja, prostate in sečevoda. Poleg dobrih in klinično dokazanih učinkov utegnejo imeti ta zdravila tudi neželene učinke, kot so: zmanjšanje količine semenske tekočine, upad spolne sle, motnje erekcije in težave s krvnim obtokom, v redkih primerih pa lahko vodijo v rast moških prsi.

Kot sem omenila uvodoma, je na voljo tudi učinkovito naravno zdravljenje tegob z uriniranjem. Tako zgodovinski kot zdajšnji zapisi govorijo o preizkušeni uporabi učinkovin iz plodov žagastolistne palme. Sodobna fitoterapija (zdravljenje s preizkušenimi in varnimi zdravili rastlinskega izvora) se je vse pogosteje v rabi za zdravljenje bolnikov z blago in zmerno izraženimi simptomi pri nenevarno povečani prostati. Temelji tako na tišočletnih izkušnjah domorodnih ljudstev srednje in južne Amerike kot tudi na sodobnih kliničnih preizkusih in uradni registraciji pri Agenciji za zdravila.

V Sloveniji je na voljo registrirano zdravilo Alfreda Vogla Prostasan, ki vsebuje farmacevtsko standardizirani izvleček plodu žagastolistne palme. Učinkovine v zdravilu Prostasan podobno kot sintezna zdravila zavirajo v prostati dejaven encim 5α-reduktazo, zato se neželena rast tkiva prostate upočasni. Zdravilo ima tudi dobre protivnetne učinke, ki lahko dodatno ublažijo moteče simptome, povezane z BHP. Ali drugače, uporabniki že po nekaj tednih jemanja občutijo znatno omilitev nenevarnih težav s prostato in z uriniranjem.

Pomembna lastnost zdravil, ki vsebujejo izvleček plodu žagastolistne palme, so manj izraziti neželeni učinki (nastopijo lahko blage prebavne motnje), kar potrjujejo številne študije. Nedavna raziskava, ki so jo opravili v Švici, je pokazala, da so se uporabnikom Prostosana po treh mesecih terapije znaki BHP zmanjšali tudi do 50 odstotkov, spolna funkcija moških, ki so imeli težave s prostato, pa se je izboljšala za približno 40 odstotkov. Ti podatki so nemara nekoliko preveč optimistični, vendar potrjujejo dosedanje študije: učinkovitost in varnost tega registriranega naravnega zdravila.

Urologi svetujejo, naj moški ob nastopu prvih tovrstnih težav obišče zdravnika, saj je mogoče le na osnovi pregleda izključiti možnost hujših obolenj prostate. Prvo oceno o stanju prostate pokaže rezultat preprostega testa, z zdravljenjem z naravnim zdravilom Postasan pa lahko začnete že ob blagih težavah.

Seveda Prostasan ni vsemogočno zdravilo. Uspešna dolgoletna uporaba in številne klinične študije kažejo, da naravi lahko zaupamo tudi pri tovrstnih težavah, saj nam ponuja preizkušeno in učinkovito rešitev za zdravljenje težav s prostato in uriniranjem, ki nima resnih neželenih učinkov. Tovrstne težave niso "bolezen dedkov", marveč del naravnih razvojnih procesov v življenju slehernega moškega.
Galerija
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki