Povečana prostata: najprej težave z uriniranjem

(Foto: Shutterstock)

Po štiridesetem letu se veliko moških začne srečevati s težavami, povezanimi s prostato. Zaradi staranja začne rasti in povzročati bodisi manjše bodisi večje težave. Moški jih praviloma najprej občuti pri uriniranju. Začne se s tem, da mora ponoči hoditi na stranišče, curek urina je tanjši, uriniranje opazno daljše kot prej, po uriniranju pa seč še naprej kaplja iz sečnice. Ko se začne "oglašati" prostata, naj se moški čim prej odpravi na pregled; zdravnik bo ugotovil, ali je prostata samo nekoliko povečana ali pa gre morda za kaj nevarnejšega.

Nenevarno povečana prostata pesti številne moške

Diagnozo benigno ali nenevarno povečana prostata zdravnik postavi ob pomoči različnih preiskav. Bolnika podrobno izpraša ter naroči preiskavo urina in pregled krvi (določitev vrednosti PSA), poleg tega opravi digitorektalni pregled prostate ter ultrazvok sečil in prostate. Ultrazvok pokaže, v kakšnem stanju so zgornja sečila, morebiten zastoj urina po koncu uriniranja in velikost prostate, ki je zelo pomemben dejavnik pri sprejemanju odločitve o nadaljnjem zdravljenju.

Moški mora tudi izpolniti mednarodni vprašalnik IPSS o težavah z uriniranjem. Če je bolnikov seštevek manjši od 8 točk, so njegove težave praviloma majhne in ne potrebuje zdravljenja. Seštevek od 8 do 19 točk pomeni srednje izrazite težave z uriniranjem,  vsota od 20 do 35 točk pa zelo hude težave. Če je vrednost PSA normalna, če seštevek ne presega 19 točk, prostata pa je srednje povečana, moškega začnejo zdraviti. Zdravljenje lahko začne bodisi družinski zdravnik bodisi urolog.

Dandanes lahko manj zahtevne težave s povečano prostato zdravijo družinski zdravniki, urologi pa se praviloma ukvarjajo s težjimi primeri. Če je izvid digitorektalnega pregleda sumljiv, če zdravnik na prostati otipa trši vložek, če so težave z uriniranjem zelo hude, če PSA presega 3 ng/ml, če UZ pokaže hujši zastoj urina v mehurju in ledvicah ali če ima bolnik krvav urin, ga mora pregledati in zdraviti urolog. Bolniku opravi dodatne preiskave, katere, pa je odvisno od potreb in težav: cistoskopijo, urodinamske meritve, merjenje pretoka urina in transrektalni UZ prostate z biopsijo prostate (če obstaja sum, da gre za rakavo obolenje).

Je prostata povečana?


O povečani prostati lahko govorijo naslednje težave:
  • nenadna potreba po nočnem uriniranju,
  • tanjši curek urina,
  • podaljšano uriniranje,
  • kapljanje urina po končanem uriniranju.

Po petdesetem letu redno na preglede

Urologi vsem moškim po petdesetem letu svetujejo, naj gredo enkrat na leto na digitorektalni pregled prostate in laboratorijsko meritev PSA. Tako lahko zdravniki pravočasno odkrijejo rak prostate v lokalizirani obliki, ko je bolnika še mogoče operirati in ga pozdraviti. Odkar pregledujejo vrednosti PSA, je število bolnikov z metastatsko oziroma razsejano obliko raka prostate zelo upadlo; v tem stadiju postavijo diagnozo le še približno desetini bolnikov.
Članek se nadaljuje »


Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki