Bolezni prostate

(Foto: Jupiterimages)

Ko je ponoči potrebno vstati

Žleza prostata spremlja moškega od rojstva do smrti, a se je zave šele takrat, ko mu začne povzročati težave. To se zgodi zlagoma, saj se simptomi praviloma pojavljajo postopoma in se jih moški kar nekako navadi - oziroma se mu zdijo normalne za njegovo starost.

Prostata povzroča težave v dveh starostnih obdobjih - najprej v mlajši dobi, ko se pojavljajo predvsem vnetja, v zrelejšem obdobju pa težave povzroča povečana žleza. Veliko redkeje se pojavijo vnetja ali rak prostate. Prav zaradi nespecifičnosti težav je zlasti ob trdovratnih simptomih pametno opraviti preventivni pregled pri urologu. Zaradi večje učinkovitosti novejših zdravil se specialisti veliko redkeje odločajo za operativno zdravljenje, pa še to je za bolnika manj neprijetno kot nekoč.

Svet za bolezni prostate

Da v Sloveniji o boleznih prostate vemo bolj malo, so ugotavljali leta že 1993, ko so na pobudo Leka ustanovili strokovni Svet za bolezni prostate, v okviru katerega skušajo nova dognanja v urologiji prenesti v širši slovenski prostor. Svet dejavno sodeluje pri oblikovanju sodobne doktrine o diagnostičnem postopku, spremljanju in zdravljenju moških z benigno hiperplazijo prostate, benigno prostatično obstrukcijo in karcinomom. Skupaj s Sekcijo za hipertenzijo pri slovenskem zdravniškem društvu je pred leti pripravil tudi smernice za uporabo zdravil iz skupine zaviralcev receptorjev alfa.O pomenu prostate v življenju moškega, težavah, ki jih povzroča, možnostih zdravljenja ter pomenu pravočasnega odkrivanja in zdravljenja sprememb na prostati lahko moški izvedo iz brošure z naslovom Kaj naj moški ve o prostati? avtorja prim. doc. dr. Cirila Oblaka, dr. med., specialista kirurga urologa. Brošura je izšla pod pokroviteljstvom Merck Sharp & Dohme, mi pa vam predstavljamo nekatere glavne poudarke.

Simptomi

Veliko moških, starejših od 50 let, nekateri tudi prej, opazijo naslednje simptome, ki jih motijo ali ovirajo v vsakdanjem življenju. Gre za:
  • pogostejše uriniranje,
  • kapljanje seča po končanem uriniranju,
  • vstajanje ponoči zaradi tiščanja na vodo,
  • oslabljen curek seča,
  • prekinjajoč se curek seča,
  • čakanje na začetek curka,
  • pogosto močno, nevzdržno tiščanje na vodo,
  • občutek zastajanja seča v mehurju tudi po uriniranju.
Čeprav utegnejo biti vsi ti simptomi posledica povečane prostate, gre lahko tudi zaradi za druge spremembe v sečilih ali celo nekatere druge bolezni, ki ne nastanejo v sečilih. Lahko napovedujejo, da gre za "normalno" benigno povečanje prostate ali hiperplazijo, lahko pa gre za resnejše zaplete. Vsekakor se prepričajte.

Kaj je prostata?

Prostata je moška žleza, ki leži tik pod dnom mehurja. Skoznjo potekajo sečna cev in semenska izvodila, torej obdaja sečno cev v njenem začetnem delu. Razvije se do konca dvanajstega tedna nosečnosti, ob rojstvu je zelo majhna in počasi raste vse do pubertete. Takrat začne vplivom moških spolnih hormonov raste hitreje, dokler ni velika kot kostanj in težka približno 20 gramov. Obdobju mirovanja, ki traja približno od 20. do 40. ali 45. leta starosti, spet sledi vztrajna rast, ki največkrat pomeni začetek procesa benigne hiperplazije ali povečanja prostate. Čeprav vzrok za njegov nastanek še ni znan, je verjetno "krivo" spremenjeno razmerje spolnih hormonov.
Članek se nadaljuje »


Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki