Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Bolezni prostate


(stran 4 od 4)


Mednarodni vprašalnik za točkovno vrednotenje simptomov BHP (IPSS)

Nikoli redko občasno pogosto zelo pogosto vedno

1. Kako pogosto ste v preteklem mesecu po končanem uriniranju imeli občutek nepopolnega izpraznjenja mehurja?
0 1 2 3 4 5

2. Kako pogosto ste v preteklem mesecu morali urinirati pogosteje kot vsaki dve uri?
0 1 2 3 4 5

3. Kako pogosto ste v preteklem mesecu opazili prekinitve v curku urina med uriniranjem?
0 1 2 3 4 5

4. Kako pogosto ste v preteklem mesecu imeli težave, da ste zadržali urin, potem ko ste začutili potrebo po uriniranju?
0 1 2 3 4 5

5. Kako pogosto ste v preteklem mesecu opazili šibek curek urina?
0 1 2 3 4 5

6. Kako pogosto ste se v preteklem mesecu morali napeti oziroma pritisniti, da ste lahko začeli urinirati?
0 1 2 3 4 5

7. Kako pogosto ste se v preteklem mesecu med spanjem zbudili, ker ste morali urinirati?
0 1 2 3 4 5

Skupni seštevek IPSS: S =

Pojasnilo: Seštevek od 0 do 7 točk pomeni blage simptome, od 8 do 19 točk pomeni zmerne simptome in od 20 do 35 točk hude simptome benigne hiperplazije prostate.

Ocena kakovosti življenja

Zelo dobro dobro večinoma dobro mešano večinoma slabo slabo zelo slabo

Kako bi se počutili, če bi imeli pri uriniranju ves čas takšne težave, kot jih imate zdaj?
0 1 2 3 4 5 6

Ocena kakovosti življenja:

Vsak drugi moški, starejši od 60 let, ima povečano prostato ali tako imenovano benigno hiperplazijo prostate. Rak na prostati, ki v zgodnji fazi nima izrazitih simptomov, v razvitem svetu postaja drugi najpogostejši vzrok smrti pri moških. Prav zato je pomembno zgodnje odkrivanje bolezni, to pa dosežemo s preventivnim pregledom. Takrat je zdravljenje še pravočasno in uspešno.

V raziskavi, ki so jo opravili v Evropi, so ugotovili, da kar polovica moških s povečano prostato meni, da je zaradi tega kakovost njihovega življenja slabša, saj jih težava ovira in omejuje pri vsakdanjih običajnih dejavnostih, kot so ukvarjanje s športom, daljša potovanja, obisk kina, gledališča ... Zaradi pogostega nočnega uriniranja trpi bolnikov spanec, zato je podnevi utrujen. Raziskava je razkrila, da se kljub tem težavam za obisk pri zdravniku odloči le malo moških. Vzroki so različni, ugibamo pa lahko, da gre za zadrego, strah pred kirurškim zdravljenjem ali celo pred odkritjem raka. Ni odveč vnovič poudariti, da s pravočasnim in ustreznim zdravljenjem povečane prostate težave in simptome lahko zmanjšate ali odpravite ter zaživite bolj polno in sproščeno življenje.

Kako pogosto meriti PSA?

Moškim naj bi vsakih 1 do 3 leta merili količino PSA v krvi ter opravili digitalni rektalni pregled prostate, tistim z zvišano ravnjo PSA pa naj bi te preiskave opravili vsako leto.

Raven PSA pod 4 ng/ml je normalna, od 4 do 10 ng/ml mejna, nad 10 ng/l pa zvišana in kaže na verjetnost karcinoma prostate.V študiji, objavljeni v reviji Cancer, so deset let obravnavali več kot 8500 moških, starih nad 50 let, pri katerih je bila prvotna raven PSA nižja od 4,0. V desetih letih so odkrili rak prostate pri osmih (0,08 %) od tistih, ki so imeli PSA pod 1,0, med tistimi, ki so imeli PSA med 1,0 in 1,9 je bilo teh 0,44 %, med tistimi s PSA nad 2,0 pa 1,85 %. Raziskava je pokazala, da je tistim, pri katerih je raven PSA pod 1,0, priporočljivo meriti PSA enkrat na tri leta, tistim z višjim PSA pa enkrat na leto.Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd