Pogumno nad težave s prostato

(Foto: Jupiterimages)

Ne kaplja in ne curlja!

Prostata je spolna žleza, ki po obliki in velikosti spominja na kostanj, njena glavna funkcija pa je izločanje semenske tekočine, v kateri spermiji potujejo proti jajčecu. Povezana je z odvajanjem urina, leži pa v mali medenici, tik pod sečnim mehurjem, kjer kot prstan objema sečnico, po kateri odteka urin. Ob rojstvu prostata tehta samo nekaj gramov, v puberteti zaradi hormonskih sprememb pospešeno raste in okrog dvajsetega leta starosti doseže težo 20 g.

Vzrok za povečanje neznan
Do 40. ali 45. leta starosti je njena velikost nespremenjena, pozneje pa pri večini moških spet začne rasti, zaradi česar pritiska ob sečnico in moti odvajanje urina. V redkih primerih prostata raste tudi nazaj in pritiska na debelo črevo, kar povzroči motnje pri odvajanju blata. Vzrok za še en zagon rasti v drugi polovici življenja je še vedno neznan.

Za razvoj benigne hiperplazije prostate, kot se strokovno imenuje takšno povečanje, zadošča že proces staranja, zato prav vsakega moškega v tretjem življenjskem obdobju doletijo večje ali manjše težave z odvajanjem urina. Sprva gre le za nekoliko šibkejši curek urina in občasno nočno mokrenje, z naraščajočo zaporo odtekanja urina pa se težave stopnjujejo. Zaradi tega uriniranje moškemu jemlje vse več časa: curek je sprva šibak, ob koncu sledi kapljanje. Pogost je občutek ne povsem izpraznjenega mehurja, nočno vstajanje zaradi siljenja na vodo postane nekaj običajnega, zelo moteče je tudi uhajanje urina, ki ga moški opaža kot madeže na spodnjem perilu.

Na pregled k urologu
Ob pojavu teh simptomov je potreben pregled pri urologu, ki z rektalnim pregledom oceni velikost, obliko in prožnost žleze, zastajanje urina po mokrenju pa natančneje določi z ultrazvočno preiskavo trebuha. Pri pregledu izmerijo tudi raven prostatičnega specifičnega antigena (PSA). Normalna vrednost PSA je manjša od štirih enot, povišane vrednosti, sploh če so večkratne, pa kažejo, da je v žlezi prišlo do rakavih sprememb. Določanje PSA je treba opraviti pred začetkom zdravljenja, saj padec vrednosti omogoča oceno uspešnosti zdravljenja.

Kaj škoduje zdravju prostate?
Povečano prostato zdravijo z zdravili in različnimi operativnimi tehnikami, predvsem v začetnih fazah bolezni pa lahko veliko storijo tudi sami moški, in sicer s pravilno prehrano in z uporabo nekaterih zdravilnih zelišč.

Znano je, da se je za zdravje prostate dobro odreči pravi kavi, alkoholu, čokoladi, zelo slanim in začinjenim jedem ter živalskim maščobam (rdeče meso in mesni izdelki), zdravju prostate pa škoduje tudi kajenje. Znana pomoč pri oviranem uriniranju zaradi povečane prostate je čaj iz drobnocvetnega vrbovca.


Vivin klicaj
Številni moški se še vedno sramujejo tovrstnih težav, saj želijo ohraniti podobo korenjakov, ki jim nič ne more do živega, za obisk pri zdravniku pa se odločijo šele v skrajni sili. Žal ignoriranje težav ne rešuje, prej nasprotno. Preventivni pregled prostate pri zdravniku specialistu urologu naj bi opravil vsak moški po 45. letu starosti, četudi nima težav, saj velja, da je zdravljenje uspešneje, če je bolezen odkrita zgodaj.

Težave s prostato so zelo pogoste, kljub temu pa se še vedno najdejo moški, ki sploh ne vedo, kaj je prostata in jim je nerodno poiskati pomoč, zaradi česar po nepotrebnem trpijo. Redno uriniranje pred spanjem je nadvse koristna navada.

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki