Težave z mehurjem: PASM pri otrocih

Prof. dr. Bojan Tršinar, dr. med.
Prof. dr. Bojan Tršinar, dr. med. (Foto: Diana Anđelić)

Ko otroku nenadzirano uhaja voda

Za čezmerno aktiven sečni mehur so značilna nehotena krčenja mehurja med polnjenjem. Krčenja so lahko spontana, lahko pa jih izzovejo tudi kašelj, hoja, skakanje, hitro polnjenje, umivanje rok s hladno vodo in podobno. Čeprav naj bi bila to bolezen, pogojena s starostjo, zanjo obolevajo tudi otroci; za njo trpi od 15 do 20 odstotkov osnovnošolcev. Kdaj posumimo na težave s čezmerno aktivnim sečnim mehurjem pri otrocih in kako jih odpravimo, smo se pogovarjali z urologom, prof. dr. Bojanom Tršinarjem, dr. med., višjim svetnikom, s Kliničnega oddelka za urologijo Kirurške klinike Kliničnega centra v Ljubljani.

"Na čezmerno aktiven sečni mehur pri otrocih posumimo, kadar imajo bolniki mikcijske težave, bodisi z okužbami sečil ali brez njih. Čezmerno aktiven sečni mehur pa lahko objektivno dokažemo le ob pomoči cistometrije," pravi prof. dr. Bojan Tršinar, dr. med. "S to preiskavo merimo razmerje med tlakom in volumnom sečnega mehurja. Tako dobimo podatke o aktivnosti, občutljivosti in zmogljivosti sečnega mehurja, o njegovi raztegljivosti ter o prisotnosti ali odsotnosti neinhibiranih kontrakcij detruzorja."

Pri otrocih s čezmerno aktivnim sečnim mehurjem prevladuje pogosta in urgentna mikcija z nikturijo (nočno mikcijo), nočno enurezo in/ali dnevno inkontinenco. Novejše raziskave kažejo, da imajo nočni enuretiki v 60 do 70 odstotkih čezmerno aktiven sečni mehur. Kot je povedal Bojan Tršinar, imajo otroci s čezmerno aktivnim sečnim mehurjem v 45 do 70 odstotkih ponavljajoče se okužbe spodnjega dela sečil. "Dokazano je namreč, da občasno ali stalno povišan tlak v mehurju tudi do 30 odstotkov zmanjša prekrvitev sluznice in mišice mehurja. To bi lahko povzročilo zmanjšanje tvorbe mukopolisaharidov (mucina) na sluznici mehurja, ki normalno preprečujejo lepljenje bakterij na celično membrano. Vezava bakterij na specifične receptorje teh celic pa je prvi pogoj za razvoj okužbe mehurja. Povišan tlak v sečnem mehurju, do katerega pride zaradi čezmerne aktivnosti sečnega mehurja, pa naj bi povzročal tudi številne anatomske spremembe v mehurju (trabekulacijo, divertikle …), kar lahko vodi k nastanku in vzdrževanju vezikoureteralnega refluksa (VUR). Zdravljenje čezmerne aktivnosti sečnega mehurja bi lahko ozdravilo tudi VUR."

Farmakološko in nefarmakološko zdravljenje

"Z zdravljenjem čezmerno aktivnega sečnega mehurja pri otrocih želimo zmanjšati število mikcij podnevi in ponoči, odpraviti urgentno mikcijo in tudi urgentno inkontinenco ter pozdraviti okužbo spodnjega dela sečil in vezikoureteralni refluks (VUR)," pove dr. Tršinar.

Dandanes so znane številne farmakološke in nefarmakološke metode zdravljenja tega sindroma. Med nefarmakološke metode spada predvsem vedenjska terapija, ki obsega zapisovanje mikcij, svetovanje uriniranja v točno določenih časovnih intervalih, uživanje tekočin in dietne prehrane ter različne treninge mehurja. Vedenjska terapija je dokaj učinkovita, saj lahko za 50 odstotkov izboljšanja inkontinenčne epizode, je povedal dr. Tršinar. Med nefarmakološke metode spada še biofeedback metoda, pri kateri otroci pojav nekontroliranih krčenj sečnega mehurja zaznajo kot zvočne ali optične signale na posebnih zaslonih in jih poskušajo aktivno zavreti.

Poudarek na tem mestu

Za zdravljenje čezmerno aktivnega sečnega mehurja so na voljo tudi vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Cilj teh vaj je v tem, da bolniki s hotenim krčenjem mišic medeničnega dna zavirajo nehotena krčenja detruzorja.

Kot je povedal naš sogovornik, se je tudi električna stimulacija mišic medeničnega dna pokazala kot uspešna metoda zdravljenja čezmerno aktivnega sečnega mehurja pri otrocih. Mikcijske težave izboljša ali ozdravi v 75 odstotkih, v 60 odstotkih pa je uspešna tudi pri zdravljenju okužbe sečil in VUR.
Največje možnosti za uspešno zdravljenje sindroma čezmerno aktivnosti sečnega mehurja pa ponuja kombinacija vedenjske terapije in rabe zdravil.

Znana so številna zdravila za zdravljenje tega sindroma.

Kaj je čezmerno aktiven sečni mehur

Čezmerno aktivnost sečnega mehurja lahko povzročijo različne živčne okvare (po stari terminologiji smo govorili o detruzorski hiperrefleksiji), lahko pa je tudi idiopatska (včasih nestabilni detruzor), ko take okvare ne moremo dokazati in bi utegnilo iti za zapoznelo dozorevanje osrednjega živčnega sistema pri otrocih.

SLOVARČEK BESED

Mikcija – izločanje seča iz sečnega mehurja

Nikturija – nočno mokrenje, uriniranje v nočnem času
Detruzor – mišica sečnega mehurja
Refluks – zatekanje urina iz sečnega mehurja v ledvice, ki lahko vodi v brazgotinjenje ledvičnega parenhima in ledvično odpoved.

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki