Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kronična ledvična bolezen: Kardiorenalni sindrom


(stran 2 od 2)

Višji hemoglobin ne izboljša nujno klinične slike

V dosedanjih intervencijskih raziskavah so uspeli dokazati, da zdravljenje z eritropoetinom in/ali železom poviša koncentracijo hemoglobina, kar pa se ni vedno odrazilo v izboljšanju kliničnega stanja bolnikov s srčnim popuščanjem. Obstaja več  razlag, od katerih se zdita najbolj verjetni pomanjkanje mikroelementov v prehrani ali manjše zaloge v telesu in kronično vnetje. 

Čeprav imamo na voljo zadosti epidemioloških podatkov za bolj pozorno spremljanje anemičnih bolnikov s srčnim popuščanjem, je veliko bolnikov še vedno neprepoznanih. Obenem se je izkazalo, da je veliko anemičnih bolnikov nepopolno diagnostično obdelanih in da jih manjšina prejema ustrezno zdravljenje. Diagnostika in zdravljenje anemije pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo je bolj sprejeta v klinični praksi in lahko predstavlja model obravnave pri bolnikih s srčnim popuščanjem. Tudi sedanje indikacije za uvedbo zdravljenja z eritropoetinom, ki jih priznava zavarovalnica (ter s tem upravičenost do povračila stroškov zdravljenja), so prevzete od smernic pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo.

Zaradi večjega zavedanja o pomenu anemije in naraščanja bolnikov s kroničnimi boleznimi lahko pričakujemo naraščanje števila bolnikov, pri katerih bomo ugotovili anemijo. Trenutno potekajo številne raziskave pri anemičnih bolnikih s srčnim popuščanjem, v katerih večinoma preizkušajo različne oblike nadomeščanja železa in eritropoetina. Zaradi ne povsem zadovoljivih rezultatov dosedanjih intervencijskih raziskav lahko pričakujemo več podatkov o etiologiji anemije in individualizaciji zdravljenja glede na prisotnost vnetja ali pomanjkanje elementov za eritropoezo.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd