Kronična ledvična bolezen: Intervju s prof. dr. Malovrhom

prof. dr. Marko Malovrh, dr. med., spec. nefrolo
prof. dr. Marko Malovrh, dr. med., spec. nefrolo (Foto: Diana Anđelić)

LEDVICE NE MARAJO TLAKA

O posebnostih kronične ledvične bolezni, o vzrokih zanjo ter o pomenu čim zgodnejšega odkrivanja in ustreznega zdravljenja smo se pogovarjali s prof. dr. Markom Malovrhom, dr. med., specialistom nefrologom in vodjo Centra za hemodializo Leonišče, ki deluje v okviru Kliničnega oddelka za nefrologijo Kliničnega centra v Ljubljani.

Kakšna je prevalenca bolnikov s kronično ledvično boleznijo (KLB)?

Podatkov o prevalenci KLB za Slovenijo še nimamo. Za leto 2005 imamo podatke o tem, koliko je bilo bolnikov na nadomestnem zdravljenju zaradi končne odpovedi ledvic (901 bolnik na milijon prebivalcev). Opažamo pa, da je bolezen v naraščanju.

Kje so vzroki za to naraščanje?

Trenutno je največ ljudi, ki jih lahko uvrstimo v skupino bolnikov s KLB, bolnikov s sladkorno boleznijo in starejših bolnikov. Ker je sladkorna bolezen v porastu, poleg tega pa se prebivalstvo stara, se ves čas povečuje tudi število novih bolnikov s KLB. Še en pomemben vzrok za čedalje več bolnikov s KLB je zvišani krvni tlak, ki povzroča tako imenovano hipertenzivno nefrosklerozo. To so zagotovo glavni vzroki za naraščanje števila novih primerov bolnikov s KLB.

Največja težava nastane, ko ledvična bolezen preide v kronično fazo. Kaj bi lahko naredili, da bi bolnike zajeli v čim zgodnejši fazi?

Najprej moram poudariti, da je KLB po definiciji vsako dogajanje na ledvicah, ki traja več kot tri mesece, ne glede na to, kaj se dogaja z ledvicami. Potem pa KLB razdelimo glede na stopnjo ledvične funkcije. Pri prvi stopnji je ledvična funkcija normalna in v tej skupini je največ bolnikov. Če bi nam uspelo zajeti vse bolnike že v tej fazi, bi jih lahko ves čas sledili in predvsem pravočasno ukrepali. Zlasti pomembno je vedeti, da imajo bolniki ledvično bolezen in jih slediti. Vplivamo lahko predvsem na krvni tlak in na izločanje beljakovin, ki so zelo škodljive za ledvice. Če te bolnike zajamemo v zgodnji fazi in naredimo vse, da normaliziramo njihov krvni tlak, s tem preprečimo razvoj KLB zaradi zvišanega krvnega tlaka ali pa preprečimo napredovanje bolezni, kajti zvišan krvni tlak je glavni »sovražnik«, ki povzroči slabšanje ledvične funkcije. Ko uravnamo krvni tlak, posredno zmanjšamo tudi izločanje beljakovin. Višji ko je tlak, več beljakovin se izloči. V zadnjih nekaj letih so nam na voljo zdravila, s katerimi lahko obenem vplivamo na krvni tlak in izločanje beljakovin. Povedano z drugimi besedami: bolnik, ki nima zvišanega krvnega tlaka, lahko prejema ta zdravila, ker z njimi zmanjšamo izločanje beljakovin, če pa zdravimo oboje, je učinek toliko boljši. To je dober preventivni ukrep na zgodnji stopnji ledvične bolezni.

Po vsem, kar ste povedali o krvnem tlaku, se seveda zdi logično zajeti čim več ljudi, ki imajo zvišan krvni tlak. Toda kot vemo, je težava prav pri v tem, saj je zvišan krvni tlak v velikem odstotku nediagnosticiran. Povedano z drugimi besedami: veliko ljudi ga ima, ne da bi za to sploh vedeli.

Vsekakor bi bila na mestu preventivna kontrola krvnega tlaka vsaj enkrat na leto, če že ne pri vseh ljudeh, pa vsaj pri skupinah z višjim dejavnikom tveganja. Sem spadajo predvsem starejši ljudje, saj vemo, da krvni tlak narašča s starostjo. Potem so tu bolniki, ki imajo zvišan krvni tlak v družinski anamnezi, seveda le v krvnem sorodstvu. V ožji krog lahko uvrstimo vse ljudi, ki so preživeli možgansko ali srčno kap. Tudi ženske, ki so imele krvni tlak zvišan samo v nosečnosti, pozneje pa se je normaliziral, sodijo v skupino z višjim tveganjem, kajti pri teh se lahko v poznejšem življenjskem obdobju pojavi zvišan krvni tlak. Skratka, vsi ljudje iz naštetih skupin bi si morali pogosteje kontrolirati krvni tlak.

Članek se nadaljuje »


Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki