Kronična ledvična bolezen: Ledvična anemija

  • petek, 10. avgust 2007
Andrej Drozg, dr. med., spec. interne medicine
Andrej Drozg, dr. med., spec. interne medicine (Foto: Grega Žunič)

RAZVIJA SE POSTOPOMA

S predstojnikom Oddelka za ledvične bolezni in dializo Splošne bolnišnice Celje, Andrejem Drozgom, dr. med., specialistom interne medicine, smo se pogovarjali o pogostem zapletu, ki se pojavlja pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo – o anemiji.

Glavni dejavnik je relativno pomanjkanje eritropoetina
»Anemija ali slabokrvnost je zaplet, ki ga lahko pričakujemo pri večini bolnikov s kronično ledvično boleznijo (KLB). Vzrok je v tem, da imajo ledvice poleg očiščevalne funkcije – izločanja vode, soli in odvečnih strupov iz telesa– tudi vlogo organa z notranjim izločanjem hormonov (endokrina funkcija). V ledvicah nastaja namreč hormon eritropoetin, ki spodbuja predstopnje rdečih krvničk (eritrocitov) v kostnem mozgu. Hkrati s pešanjem ledvične funkcije, torej z napredovanjem kronične ledvične bolezni, prihaja do sprememb v ledvičnem tkivu, zaradi česar celice, ki proizvajajo eritropoetin, odmrejo. Nadomestijo jih fibrozne celice, ki proizvajajo vezivno tkivo. Ker se koncentracija eritropoetina niža, je manjša tudi spodbuda za nastajanje rdečih krvničk v kostnem mozgu. To je osnovni mehanizem nastanka ledvične anemije.

Na slabokrvnost lahko vplivajo še kronične izgube majhnih količin krvi in slab vnos železa oziroma slabo vsrkavanje železa iz prebavil; slednje je pogost pojav pri bolnikih s KLB. V zelo napredovalih fazah vplivajo na kostni mozeg tudi strupi, ki se kopičijo v telesu. Ledvična anemija je torej posledica več dejavnikov, ključni pa je relativno pomanjkanje eritropoetina. Relativno pravim zato, ker lahko merimo koncentracijo eritropoetina v krvi, vendar si s temi številkami, žal, ne moremo veliko pomagati, saj so izvidi v normalnem območju. Izvide moramo zato interpretirati tako, da je za določeno raven hemoglobina  koncentracija eritropoetina prenizka. Če bi pregledali bolnike, ki so slabokrvni zaradi čistega pomanjkanja železa in z normalno ledvično funkcijo, bi ugotovili, da je koncentracija eritropoetina povišana,« razlaga dr. Drozg.

Posebno pozornost posvečajo bolnikom na dializi
Pri bolnikih na dializi so še drugi dejavniki, ki lahko vplivajo na slabokrvnost, ne samo pomanjkanje eritropoetina. Pomembno je, da je tak bolnik dobro dializiran, da so dialize adekvatne. Kot pravi sogovornik, morajo preveriti, ali ima bolnik še druge bolezni: pogosto opažajo pomanjkanje vitaminov, zlasti vodotopnih vitaminov, ki jih je treba nadomeščati. Pri teh bolnikih je pogosto tudi pomanjkanje železa, saj so zaradi čiščenja krvi izpostavljeni kronični izgubi železa. Ker je čiščenje krvi zunajtelesno, ostane po vsaki dializi nekaj krvi zunaj telesa, zato je skoraj pri vseh dializnih bolnikih potrebno nadomeščanje železa. Odkrivati in zdraviti morajo tudi najrazličnejša vnetja, ki se pogosto pojavljajo. 

Anemija je odvisna tudi od stopnje KLB
Pri KLB stopnje 3, ko je glomerulna filtracija pod 60 ml/min/1,73m2, zdravniki že pričakujejo pojav anemije oziroma znižanje koncentracije hemoglobina v krvi. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo pride do anemije prej kot pri bolnikih s KLB brez sladkorne bolezni. »Preveliko znižanje koncentracije  hemoglobina navadno preprečimo že prej, če le bolnik redno hodi na preglede. Predvidevamo, da bi bilo 75 odstotkov bolnikov anemičnih, če anemije ne bi zdravili. Del bolnikov ne razvije anemije oziroma jo razvijejo zelo pozno ali v blagi obliki. To so običajno bolniki s policistično boleznijo ledvic in bolniki z ledvičnim rakom, če seveda ne gre za napredovalo bolezen.« doda dr. Drozg.

Članek se nadaljuje »