Kronična ledvična bolezen: Nezaželen spremljevalec

prof. dr. Radovan Hojs, dr. med., zdrav. svetnik, spec. internist
prof. dr. Radovan Hojs, dr. med., zdrav. svetnik, spec. internist (Foto: Janko Raht)

Bolezen pogosto povezana s srčno-žilnimi zapleti

S prof. dr. Radovanom Hojsom, dr. med., zdrav. svetnikom, specialistom internistom, organizacijskim vodjem Internistične klinike in koordinatorjem nefrološke dejavnosti Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, smo se pogovarjali o srčno-žilnih zapletih pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo, ki so najpomembnejši in najpogostejši zapleti pri teh bolnikih.

Kot pove sogovornik, je kronična ledvična bolezen (KLB) povezana s številnimi klinično bolj ali manj izraženimi zapleti. Najpomembnejši in najpogostejši so srčno-žilni zapleti (pospešena ateroskleroza, zvišan krvni tlak, perikarditis …), kostne spremembe (ledvična osteodistrofija, adinamična kostna bolezen …), prizadetost živčevja (polinevropatija, sindrom nemirnih nog …), slabokrvnost in motnje strjevanja krvi, presnovne motnje (motnje presnove ogljikohidratov, maščob …) ter endokrinološke motnje.

Večja pogostost srčno-žilnih zapletov pri dializnih bolnikih
Kardirenalni sindrom označuje sočasno prizadetost dveh organskih sistemov – srca in ledvic. Že dolga leta je znano, da lahko končna odpoved ledvic povzroči številne spremembe na srcu. Najbolj znane so hipertrofija levega prekata, perikarditis (vnetje osrčnika) in spremembe srčne mišice (kardiomiopatija). S podaljšanjem preživetja dializnih bolnikov (boljše naprave in dializne membrane, žilni dostop za izvedbo dialize itn.) je prišlo v ospredje vprašanje pospešene ateroskleroze, ki se kaže v obliki prizadetosti srčnega ožilja. "V zadnjih letih je glavni vzrok smrti in obolevnosti dializnih bolnikov ishemična bolezen srca. Ta se kaže v obliki srčne kapi, motenj srčnega ritma in popuščanja srca. Pri bolnikih s končno odpovedjo ledvic je umrljivost v primerjavi s splošno populacijo za 10- do 20-krat večja. Nadaljnje raziskave so pokazale, da je pogostnost srčno-žilnih bolezni znatno večja že pri bolnikih, ki so začeli z dializnim zdravljenjem, raziskave iz zadnjih nekaj let pa so pokazale, da se proces pospešene ateroskleroze začne že veliko prej, na zgodnji stopnji ledvične okvare. Tako spadajo bolniki s KLB med najbolj ogrožene, ko gre za srčno-žilne bolezni. Dodatno težavo pomeni naraščanje števila bolnikov s sladkorno boleznijo in ledvično okvaro, kajti ti bolniki so že zaradi osnovne bolezni bolj ogroženi s srčno-žilnimi boleznimi. KLB ima do 11 odstotkov odrasle populacije. Pri preiskavah bolnikov, ki so doživeli srčno kap, so ugotovili, da je imelo KLB od 18 do 35 odstotkov bolnikov. Pomembno je tudi, da KLB ni samo bolj pogosta, temveč ima tudi slab prognostični pomen (več zapletov, difuzna prizadetost srčnih žil, slabši rezultati zdravljenja, pogostejša ponovitev kapi)."

Srčno-žilne bolezni so pogost vzrok smrti
Pojav srčno-žilnih bolezni pri bolnikih s KLB ni nov, kajti že ob začetkih zdravljenja z dializo so pri posameznih bolnikih s končno ledvično odpovedjo ugotavljali presenetljivo napredovalo aterosklerozo, vendar je bilo v tistih časih življenje teh bolnikov krajše iz drugih razlogov. "S podaljšanjem preživetja je stopilo v ospredje vprašanje srčno-žilnih bolezni," pripoveduje dr. Hojs, "ki so zdaj vzrok za smrt pri 50 do 60 odstotkih dializnih bolnikov. V dializnih centrih vodimo natančne vzroke ledvičnih bolezni, zaradi katerih je prišlo do končne odpovedi ledvic, beležimo zaplete KLB in seveda tudi vzrok smrti teh bolnikov, tako da problem dobro poznamo. Večjo težavo pomenijo bolniki s KLB, ki še niso dializno odvisni in za svojo ledvično bolezen pogosto sploh ne vedo. Znano je, da namreč približno petkrat več bolnikov umre prej, kot pa jih začne z dializnim zdravljenjem zaradi končne odpovedi ledvic. Na številnih srečanjih z drugimi specialnosti nefrologi predstavljamo to problematiko in menim, da je seznanjenost s tem vprašanjem vse večja. Nekaj težav povzroča tudi ocena ledvične funkcije, kajti pri začetni stopnji ledvične okvare je dolgo uporabljana serumska vrednost kreatinina slab kazalnik ledvičnega delovanja."

Uspešnost zdravljenja je manjša
Zdravljenje srčno-žilnih zapletov se pri bolnikih s KLB načeloma ne razlikuje od zdravljenja pri drugih bolnikih, res pa je, da je uspešnost zdravljenja manjša. "Vzrok je predvsem v tem, da imajo ti bolniki difuzno prizadeto srčno ožilje. Pri njih je pogosteje kot drugih bolnikih sočasno prisotnih več dejavnikov tveganja za srčno-žilne bolezni, pogosteje je potrebno tudi operativno zdravljenje ishemične bolezni srca (srčni obvodi)," pove dr. Hojs.


Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki