Erektilna disfunkcija ni dokončno stanje

(Foto: Dreamstime)

Impotenca

Normalno spolno življenje je osnovna človekova potreba. Če je motena, so posredno okrnjena vsa področja posameznikovega življenja. Nezadovoljivo spolno življenje se prej ali slej začne odražati v spremenjenem vedenju: človek postaja vse bolj nezadovoljen, tesnoben, nerazpoložen, utrujen, razdražljiv ter slabše deluje na delovnem mestu, v družini, v krogu prijateljev … Težave s spolnostjo imajo lahko tako ženske kot moški, vendar v povsem "tehničnem pogledu" očitneje prizadenejo moške. Normalen spolni odnos je namreč možen le, če je moški spolni ud, torej penis, dovolj trd in če tak ostane do konca spolnega odnosa. Žal se številni moški kljub veliki želji po spolnosti srečujejo s posebno težavo: njihov penis ne otrdi dovolj oziroma uplahne, še preden je spolni akt končan. V takšnih primerih govorimo o erektilni disfunkciji oziroma motnji erekcije. Težava, ki v ljudskem jeziku največkrat sliši na ime impotenca.

Zastarel izraz

Kot pravi mag. Gojmir Žorž, dr. med., specialist družinske medicine, je izraz povsem zastarel in slabšalen, saj dejansko pomeni, moško spolno nezmožnost . To namreč v večini primerov ne drži. Impotenca je namreč le zadnja, najtežja oblika ali stopnja erektilne disfunkcije. Veliko moških ima občasne in (ali) blažje motnje erekcije, ki imajo različne vzroke. Izsledki tujih raziskav pravijo, da ima tovrstne težave več kot sto milijonov moških po vsem svetu. Najpogosteje se z njo srečujejo moški po 50. letu starosti. Po ocenah strokovnjakov ima več kot 40 odstotkov moških motnje erekcije. Seveda so to približne ocene, saj so za natančne podatke nujno potrebni razdelani in standardizirani vprašalniki, poudarja sogovornik. Pri vsakdanjem delu zdravnika pa je uporaba vprašalnika nuja, zgolj preprosto vprašanje 'Ali imate motnje erekcije?' je pač premalo za postavitev diagnoze." Moški pri vrednotenju svojih težav pogosto niso dovolj kritični in trdijo, da nimajo tovrstnih težav, čeprav se jim je, denimo, v zadnjih tednih petkrat primerilo, da niso zmogli dokončati spolnega odnosa. Zato so razsežnosti problema pogosto podcenjene..

Vzroki so večplastni

Erektilne disfunkcije nikakor ne smemo enačiti z neplodnostjo. Moški z erektilno disfunkcijo je zmožen oploditve, lahko tudi lahko ejakulira in doseže orgazem. In kar je najpomembnejše, zdaj bolezen oziroma motnjo zdravniki lahko tudi ustrezno zdravijo.

Čeprav se pogostnost erekcijskih motenj s starostjo povečuje, te niso neposredna posledica starosti. Največkrat so vzrok zanje bolezni, zlasti tiste, ki prizadenejo ožilje. Največji dejavniki tveganja so bolezni velikih in malih žil, povišan krvni tlak, povišana raven holesterola v krvi, diabetes, kajenje, čezmerno pitje alkohola in nekatera zdravila, predvsem tista za zniževanje zvišanega krvnega tlaka, antidepresivi, antianksiolitiki, antiepileptiki in zdravila, ki jih moški jemlje zaradi benigne hiperplazije prostate, raka na prostati...  V veliki večini primerov je vzrok organski, le približno deset odstotkov moških pa mora vzrok iskati v psihi. Če ima moški spontane nočne ali zgodnje jutranje erekcije, pojasnjuje dr. Žorž, je vzrok zelo verjetno psihičen, odsotnost nočnih in jutranjih erekcij pa pomeni, da je vzrok organske narave.

Težave imajo tudi mlajši moški

V splošni zavesti ljudi velja erektilna disfunkcija za težavo starejših ljudi. Dr. Žorž poudarja, da ni tako. Res je statistično verjetneje, da bo prizadela starejše od petdeset let, že zato, ker imajo moški v tej starostni skupini znatno višjo pojavnost žilnih bolezni in diabetesa, ki sta ključna dejavnika tveganja za pojav erekcijskih motenj. Seveda pa pred njimi niso imuni niti mlajši moški. Toda če pride v ordinacijo mlajši moški, ga je smiselno takoj poslati v nadaljnjo specialistično obravnavo bodisi k urologu bodisi k psihiatru, lahko tudi k obema. Izkušnje namreč kažejo, razlaga sogovornik, da je pri mlajših ljudeh običajno v ozadju kompleksnejša motnja.

Članek se nadaljuje »