Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Nepopolna erekcija je motnja, ne sramota


(stran 2 od 3)

Se je število moških, ki prihajajo v vašo ordinacijo povečalo?

Seveda. Zdaj poznamo metode in načine zdravljenja, s katerimi jim lahko učinkovito pomagamo. Tudi v raziskavah, ki so jih različne skupine strokovnjakov opravile v zadnjih desetih letih, se je izkazalo, da je prav nasprotno, kot smo do zdaj mislili. Vzrok pri večini moških, ki imajo težave z erektilno disfunkcijo, ni psihične, marveč organske narave. Moški s težavami erekcije imajo večinoma motnjo v žilju ali v živčevju ali pa je motena prekrvavitev spolnega uda. Ocenjujemo, da je pravo razmerje med erektilno disfunkcijo, ki je psihično pogojena, in med erektilno disfunkcijo, ki je organsko pogojena, približno 20 proti 80 odstotkom.

Kolikšen delež moških iz celotne populacije ima težave z erekcijo?

Različne raziskave so dale nekoliko različne rezultate, vendar je splošna ocena, da po svetu za to motnjo trpi približno sto milijonov moških. Če tuje projekcije preslikamo na naše razmere, lahko rečemo, da ima erektilno disfunkcijo kakih 250 tisoč moških med 20. in 70. letom starosti.

Kdaj moški spregovorijo o svojih težavah?

Moški praviloma s svojo težavo živijo kar nekaj časa, preden o njej odkrito spregovorijo. Ko pa je z erekcijo tako narobe, da ni več sposoben normalnega spolnega odnosa ali ko mu tako svetuje partnerica, praviloma uvidi, da brez pomoči ne bo šlo več, zato takrat pride k zdravniku. Seveda za zadovoljstvo v spolnem življenju ni dovolj le erekcija. Spolni akt je povezan tudi z željo po odnosu, s predigro, z erekcijo, ki je posledica številnih zapletenih mehanizmov, z ejakulacijo, z orgazmom in z doživljanjem po njem. Za zadovoljivo spolno življenje moškega in ženske morajo biti izpolnjeni tudi drugi pogoji, to drži. Toda če se pojavi nezadostna erekcija, potem to potegne za sabo nezadovoljstvo v medsebojnem odnosu obeh partnerjev, ki lahko sčasoma privede do globljih nesporazumov.

Bi lahko opisali tip moških, ki prihajajo po pomoč? Obstajajo med njimi stične točke?

Težko bi našel kakšne izrazitejše stične točke. Moški, ki prihajajo po pomoč, so zelo različni. Stari so od 18 do 70 let in več. Mnogi med njimi so sladkorni bolniki, ki pridejo po nasvetu diabetologov, kajti pri sladkorni bolezni je erektilna disfunkcija pogost pojav. Veliko je tudi bolnikov, ki so imeli operacije na urotraktu. Tam se namreč nahajajo vsi pomembni elementi, ki sodelujejo pri mehanizmu erekcije.

Pa njihov psihološki profil?

Tudi o tem bi težko rekel več. Vsekakor so različnih starosti, stanu, izobrazbe in poklicev. Opažam pa, da je veliko moških, ki prihajajo v ambulanto, telesno dokaj zanemarjenih. Velik delež jih ima preveliko telesno težo, kadijo in pijejo. Zaradi takšnega življenjskega sloga so pogosto videti veliko starejši, kot so v resnici. Praviloma so nizko telesno dejavni, slabše skrbijo za splošno zdravstveno stanje in vzbujajo vtis zanemarjenega moškega. Seveda to ne velja za vse, za velik delež pa vsekakor.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd