Nepopolna erekcija je motnja, ne sramota

dr. Bojan Štrus, dr. med., spec. urolog
dr. Bojan Štrus, dr. med., spec. urolog (Foto: Diana Anđelić)

Motnje z erekcijo so ena od najtežjih stvari, s katero se lahko srečajo moški. Z njimi se spopadajo vsak po svoje. O težavah, povezanih z zdravljenjem in obravnavo erekcijskih motenj, smo se pogovarjali z dr. Bojanom Štrusom, dr. med., specialistom urologom iz Kliničnega centra v Ljubljani.

Ali imajo slovenski moški dovolj informacij o erektilni disfunkciji?

V zadnjih letih se stvari na tem področju pomembno izboljšujejo. K temu je veliko pripomoglo več dejavnikov, med njimi ambulanta za zdravljenje erektilnih motenj, ki deluje tudi na naši kliniki. Poleg tega so na voljo zloženke, ki jih bolniki dobijo v čakalnicah splošnih oziroma družinskih zdravnikov. Veliko vlogo pri tem igrajo tudi mediji, ki vse več in čedalje bolj odprto pišejo o tej problematiki.

Kako odprto moški, ki prihajajo v vašo ordinacijo, spregovorijo o svojih težavah?

Večina moških, ki pridejo v našo ambulanto, ve, zakaj so tukaj in kakšne vrste težav obravnavamo. Zato praviloma nimamo težav pri vzpostavljanju pogovora. Verjetno je več taktnosti potrebno pri splošnem zdravniku, ki mora iz bolnika šele izvrtati, da ima težave z erekcijo.

Zakaj je pogovor o erektilni disfunkciji še vedno tako tabuizirana tema?

Moje mnenje je, da je tabujev vse manj. Čedalje več moških odkrito spregovori o teh težavah, zlasti če jih v ambulanti spodbudimo k temu. Seveda se dogaja tudi, da pride moški k urologu zaradi povsem druge težave in šele med pogovorom izvemo, da pravzaprav ni prišel zaradi težave, ki jo je navedel na začetku, ampak ima težave z erektilno disfunkcijo. Urolog ga potem začne zdraviti sam ali v sodelovanju s psihiatrom, če pa je vzrok psihične narave, ga zdravi samo psihiater.

Laiki erektilno disfunkcijo imenujemo preprosto impotenca. Je ta izraz pravi?

Ne, izraz ni najbolj primeren, zato smo ga pred nekaj leti nadomestili z izrazom erektilna disfunkcija, ki je ustreznejši. Beseda impotenca pomeni popolno nezmožnost, to pa pri moških pomeni bodisi neplodnosti bodisi nedokončanje spolnega odnosa. To je za moškega zelo težko sprejemljivo in ima močno slabšalen prizvok. Zato zdaj pri zdravljenja ne uporabljamo več izraza impotenca, zlasti v pogovorih z moškimi ne.

Potem se verjetno strinjate, da strokovnjake čaka še veliko dela na področju ozaveščanja splošne javnosti.

Seveda, predvsem zato, ker splošna javnost še ni dovolj ozaveščena. Stvari se k sreči spreminjajo na bolje, a pri osveščanju ljudi so vedno še rezerve, vedno lahko naredimo še malo več. Da gre na bolje, lahko konec koncev sklepamo tudi po tem, da narašča število izdanih receptov za farmakološke preparate za zdravljenje erektilnih motenj. Očitno tudi vse več moških bolj dejavno pristopi k svoji težavi, več berejo o njej, se pozanimajo ter se nenazadnje odločijo in gredo po pomoč k zdravniku.

Članek se nadaljuje »


Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki