Motnje erekcije

(Foto: Dreamstime)

Še pred desetletjem je bila erektilna disfunkcija dokončno stanje, za katerega medicina ni poznala zdravil. K sreči je zdaj drugače. Zdravnikom je na voljo kar nekaj učinkovitih metod in sredstev, s katerimi lahko moškim, ki imajo erekcijske motnje, zelo uspešno pomagajo. Kot pravi prim. mag. Jure Bizjak, dr. med., specialist urolog, predstojnik urološkega oddelka Splošne bolnišnice Celje, je splošno vodilo, ki se ga držijo vsi zdravniki, da mora biti zdravljenje na začetku čimmanj agresivno in hkrati čimbolj učinkovito.

Preden se zdravljenje začne, mora biti postavljena jasna diagnoza. Dr. Bizjak pravi, da jo zdravnik postavi na temelju pogovora z bolnikom in njegovo partnerko, pri čemer si pomaga še z natančno klinično anamnezo, izvidi, ki jih prinese bolnik od splošnega zdravnika, in s podrobnim pregledom. Kot pravi, težav s tem, kako začeti pogovor o tej dokaj občutljivi temi, vsaj v specialistični ordinaciji največkrat ni, saj bolniki na pregled pridejo prav z namenom, da bi rešili svojo težavo. Več spretnosti pri sporazumevanju med bolnikom in zdravnikom je potrebnih pri splošnem zdravniku, ki mora bolnika šele pripraviti do tega, da težave sploh prizna.

Zdravljenje takoj

Erektilna disfunkcija je bolezen, ki je progresivna, kar pomeni, da se stanje sčasoma slabša. Če se bolnik ne zdravi, se stanje ne izboljša, morda le v primeru, ko je vzrok psihogen. Če je vzrok organski in je posledica žilnih bolezni ali diabetesa, denimo, se erekcijske motnje lahko izboljšajo le z rednim zdravljenjem. In kdaj je najprimernejši čas za začetek zdravljenja? Dr. Bizjak pravi, da takrat, ko si bolnik prizna, da ima težave, ki so tako velike, da resno vplivajo na kakovost njegovega življenja.

Prvi korak je torej storjen, ko se bolnik sooči s sabo in s svojo težavo, naslednji korak pa je obisk splošnega zdravnika. Po smernicah, ki so jih napisali slovenskih strokovnjaki, zdravljenje erektilne disfunkcije lahko vodi splošni zdravnik. Toda če so težave tako kompleksne, da presegajo strokovne pristojnosti splošnega zdravnika, ta bolnika napoti v specialistično obravnavo k urologu, psihiatru ali k obema. Kot pravi sogovornik, približno polovica bolnikov potrebuje skupno obravnavo obeh specialistov.

Srčni bolniki najprej h kardiologu

Posebno poglavje pri zdravljenju erektilne disfunkcije pomenijo srčni bolniki. Te mora pred začetkom zdravljenja pregledati še kardiolog, ki oceni, kakšna je stopnja tveganja za zdravljenje. Srčni bolniki, ki jemljejo zdravila na osnovi nitratov, namreč ne smejo jemati zdravil za zdravljenje erekcijskih motenj, saj se zdravili izključujeta. Poleg tega je spolni akt velik napor, ki je lahko za hude srčne bolnike tudi usoden. Pri tem dr. Bizjak duhovito pripomni, da bi sam zdravil le tistega srčnega bolnika, ki je sposoben razmeroma brez težav po stopnicah priti v prvo nadstropje do zdravnikove ordinacije. Če tega ne zmore oziroma je to zanj prehud napor, bi bil tudi spolni akt za njegovo srce prehuda obremenitev.

Zdravljenje je vzročno

Dr. Bizjak pravi, da na začetku zdravljenja zdravnik vedno poskuša ugotoviti, kje je vzrok za motnje erekcije. Motnje namreč pogosto povzročajo zdravila, denimo nekatera zdravila za zdravljenja raka, prostate ali zvišanega krvnega tlaka. Če bolnik ta zdravila preneha jemati, motnje minejo. Če pa so vzrok žilne bolezni ali diabetes, je potrebno zdravljenje z zdravili ali s kirurškimi metodami. Splošno načelo je, da naj bo zdravljenje kar najmanj agresivno, čimbolj varno, zdravila pa učinkovita, z najmanj neželenimi učinki in poceni.

Članek se nadaljuje »


Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Vsi Viva strokovnjaki