Pri motnjah erekcije dosledno upoštevati zdravnikova navodila!

prim. Janez Poles, dr. med., spec. internist
prim. Janez Poles, dr. med., spec. internist (Foto: Osebni arhiv)

Eden od pomembnih dejavnikov tveganja za nastanek erekcijskih motenj so tudi srčno-žilne bolezni. Morda se sliši nenavadno, a ni. Mehanizem erekcije namreč ni pogojen le z vzburjenjem in fiziološko potrebo v nekem trenutku, ampak predvsem od žil, ki so v spolnem udu, in od tega, v kakšnem stanju so. Če so okvarjene, je motena tudi erekcija in s tem onemogočeno normalno dokončanje spolnega odnosa.

Ker so srčno-žilne bolezni v razvitem svetu na prvem mestu po številu obolelih, je seveda logično, da se poleg na srcu, v glavi, nogah in rokah zapleti pojavljajo tudi na penisu, zaradi česar je okrnjeno normalno spolno življenje moškega. Od tod izvira ta, za laično javnost morda nenavadna povezava med srčnimi bolniki in motnjami erekcije, razlaga prim. Janez Poles, dr. med., specialist internist in direktor Bolnišnice Topolšica.

Težava nikakor ni redka, saj statistični podatki kažejo, da jo ima med moškimi z visokim krvnim tlakom in s povišanimi krvnimi maščobami kar 40 odstotkov, ob dokazani srčno žilni bolezni pa skoraj 70 odstotkov . Ocenjujejo, da ima v Sloveniji med moškimi po 50. letu starosti kar 260 tisoč moških motnje z erekcijo. S staranjem težave postajajo še pogostejše, hkrati pa s starostjo narašča tudi pogostost srčno-žilnih bolezni.

Pomembno je zaupanje

Pogovora o tako intimnih težavah nikoli ni enostavno začenjati. Prim. Poles pravi, da je pomembno, kako bolnika pripraviti na pogovor, da se bo sploh odprl. Opaža, da se o tej temi pogosto veliko lažje pogovori z ženskami, ker so bolj odprte in se rade pogovarjajo o čustvenih težavah. Moški so, nasprotno, bolj zadržani in se pogosto nočejo pogovarjati o erekcijskih motnjah, saj jih soočenje s to težavo dela ranljive in jim vzbudi občutek osramočenosti ali manjvrednosti. Zato je pomembno, nadaljuje sogovornik, da v pogovoru o tveganjih, ki jih prinašajo srčne bolezni, zdravnik najprej začne govoriti o srčnem infarktu in možganski kapi, nato pa bolnika vpraša tudi, kako je z njegovim spolnim življenjem, ali je zadovoljen, kako pogosto ima lahko spolne odnose & Bolj ko zdravnik sprašuje, bolj se bolnik praviloma odpira, razlaga prim. Poles. Bolniki so pogosto zadržani, o tem sploh nočejo govoriti in gledajo stran, toda z govorico telesa povedo vse.

Bolnike je treba osvestiti

Dejstvo, da je njihovo spolno življenje moteno zaradi težav s srcem in žiljem, bolniki sprejmejo zelo različno. Prim. Poles pravi, da so njihovi odzivi predvsem odvisni od osebnostnih lastnosti. Nekateri svojo telesno omejitev sprejmejo kot nekakšen alibi, za katerega skrijejo tudi vse druge življenjske težave in zanje okrivijo bolezen, drugi so zelo prizadeti in se težko sprijaznijo s tako veliko omejitvijo, tretji pa želijo čimveč vedeti o vzrokih za nastale težave, predvsem pa jih zanima, kaj je mogoče storiti, da jih odpravijo ali vsaj omilijo. Nepripravljenost na tovrstne težave pravzaprav ne preseneča in je najbrž posledica premajhne oziroma nepopolne ozaveščenosti ljudi.

Srčni bolniki dobro poznajo vsa tveganja, ki prežijo nanje, ko je enkrat žilje prizadeto. Vedo, da jih ogrožata predvsem kap in infarkt, malo pa se govori o erektilni disfunkciji kot možnem sopojavu žilnih bolezni. O tem, pravi sogovornik, smo začeli govoriti šele v zadnjih nekaj letih, a očitno še vedno premalo. Moški se tega tveganja praviloma zavedo prepozno in želijo spreminjati stvari šele takrat, ko se jim nekaj zgodi. Pravilno bi bilo, če bi ves čas skrbeli za svoje zdravje, se bolj zdravo prehranjevali, se več gibali in opuščali škodljive razvade, predvsem kajenje, ki zelo škoduje žilju. S tem bi veliko storili za večjo kakovost žilja in posledično bi bilo tudi težav s spolnostjo manj.

Sprejemanje erektilne disfunkcije je odvisno od osebnostnih lastnosti posameznika. Nekateri bolniki po srčno-žilnem dogodku obolenje zlorabijo kot alibi, da lahko spolne odnose opustijo in tako nimajo več težav, kar je napačno. Drugi se težko sprijaznijo, da se je prav njim zgodil srčno-žilni dogodek, zraven pa še tak udarec in ti praviloma zapadejo še v večjo depresijo. Tretji sprejmejo bolezen in spremljajoče težave ter takoj začnejo iskati rešitev. Ta zadnja pot je tudi najbolj pravilna.

Članek se nadaljuje »