Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Pri motnjah erekcije dosledno upoštevati zdravnikova navodila!


(stran 2 od 3)

Zdravi lahko tudi splošni zdravnik

Zdravljenje erekcijskih motenj pri srčnih bolnikih vodi bodisi splošni zdravnik bodisi kardiolog. Če je bolnik dobro voden in je njegova bolezen stabilna, lahko terapijo uvede splošni zdravnik. Pomembno je le, da se vedno prepriča, katera zdravila bolnik jemlje. Če se zdravi z nitrati, mu namreč ne sme predpisati nekaterih zdravil, ki so v zadnjih letih najbolj uporabljana. Vsekakor pa mora na pregled h kardiologu poslati vse srčne bolnike, ki so doživeli infarkt, ki jemljejo zdravila za znižanje previsokega krvnega tlaka, tiste, ki jemljejo veliko zdravil, ki so nizko telesno zmogljivi (na obremenitvenih testih dosegajo vrednosti pod 100 W) in tiste, ki infarkta še niso imeli, a zanj obstaja zelo veliko tveganje.

Zakaj ne z nitrati

Zakaj so prav nitrati zaviralni dejavnik, zaradi katerega srčni bolniki ne smejo jemati zdravil za zdravljenje erekcijskih motenj? Prim. Poles pojasnjuje, da so nitrati kontraindikacija zato, ker je mehanizem delovanja obeh zdravil podoben. Če bi bolnik poleg nitratov vzel še zdravilo za zdravljenje erektilne disfunkcije, bi ob morebitnem srčno-žilnem dogodku, ko bi potreboval močnejši kratkodelujoči nitrat, ta naletel na blokirane receptorje in bi bil posledično brez učinka, bolnik pa v potencialno smrtni nevarnosti.

Sogovornik pojasnjuje, da je v resnici potrebna velika mera previdnosti, ko zdravnik predpisuje terapijo za lajšanje težav z erekcijo. Nič ni bolj žalostnega, razlaga, kot trenutek, ko nekoga po težavah s srcem in ožiljem dobesedno iztrgaš iz objema smrti, stabiliziraš njegovo stanje, ga odpustiš iz bolnišnice in mu priporočiš rehabilitacijo v toplicah, tam pa umre zaradi "sladke smrti". "V nekem trenutku je srčnemu bolniku težko uskladiti želje, potrebe in dejanske zmožnosti. Če primerjam sladkornega in srčnega bolnika, je morda prvemu malo lažje. Zaradi svoje bolezni vse življenje živi s številnimi omejitvami, ki jih je vajen, saj ve, da bi se mu sicer slabo pisalo. Nanje se postopoma privaja in jih jemlje v zakup.

Srčni bolnik pa na težave in ovire naleti dobesedno čez noč. Do infarkta, denimo, je živel povsem normalno, počutil se je zdravega, zato se težko sprijazni s tem, da mora tako korenito spremeniti življenjske navade. Bolniki pogosto tudi mislijo, da je njihovih težav s srcem in sicer konec tisti hip, ko jim odvzamemo bolečino in lahko normalno živijo naprej. Žal največkrat ni tako."

Nekateri bolniki se ne smejo zdraviti

Kljub številnim možnostim zdravljenja, ki jih sodobna medicina omogoča moškim z motnjami erekcije, med srčnimi bolniki obstajajo nekatere skupine, ki se ne morejo oziroma ne smejo zdraviti. Tako zdravniki odsvetujejo zdravljenje bolnikom, ki jemljejo nitrate, in vsem, ki po svojem zdravstvenem stanju sodijo v tako imenovani tretji ali četrti funkcijski razred. Takrat je namreč njihova zmogljivost že tako nizka, da bi jih že telesni napor ob odnosu spravil v hudo krizo, ki bi lahko hitro povzročila nenadno akutno srčno odpoved, hude motnje srčnega ritma ali nenadno srčno smrt. Zato se morajo ti bolniki za ceno življenja začasno ali dosmrtno odpovedati spolnim odnosom in zdravljenju erektilnih motenj.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd