Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Bolezni prostate


(stran 3 od 4)


Druge bolezni prostate

V žlezi se lahko pojavi tudi vnetje, bodisi akutno ali kronično. Pri akutnem vnetju nastopijo simptomi zelo hitro in so podobni kot pri povečani prostati. Bolezen največkrat povzroči bakterijsko vnetje, zato je ustrezno zdravljenje z antibiotiki in le redko, v primeru težje oblike, mora bolnik v bolnišnično oskrbo.

Kronično vnetje se pogosteje pojavlja pri moških, ki veliko sedijo (uradniki, vozniki) ali so izpostavljeni neugodni mikroklimi (prepih, hlad, mokre noge). Zdravljenje praviloma poteka ambulantno, vzroki za bolezen pa so lahko različni. Vnetja so sicer nenevarna - v smislu razvoja v resno bolezen, kot je rak -, vendar neprijetna in včasih tudi trdovratna. Možnost prehoda v kronično obliko je pogosta, pri čemer bolniki pravzaprav nikoli niso povsem brez težav.Večinoma pri starejših moških se v prostati lahko razvije tudi usodnejša motnja - rak. K sreči je biološka moč (agresivnost) raka pri starejših moških šibkejša, zato bolezen napreduje počasneje; razmeroma pogosto je treba bolezen samo spremljati.

Rak, ki se pojavi pri moških, mlajših od 50 let, ima bolj uničujočo moč, zato zahteva agresivnejše zdravljenje. Prav zato je ključno, da rak prostate odkrijemo pravočasno, saj ga je v tej fazi še mogoče ozdraviti. Bolezen, ki je že napredovala, zdravijo z zdravili ali z obsevanjem, lahko pa tudi odstranijo tkivo mod, s čimer skušajo le zavreti napredovanje bolezni, saj ozdravitev več ni možna. Prej ko se rak pojavi, bolj je agresiven.Postopek odkrivanje raka prostate je enak kot pri oceni benignega povečanja prostate, le da opravijo še transrektalni ultrazvok prostate in biopsijo žleze. Za dodatni preiskavi se odločijo, če je vrednost serumskega PSA povečana, če pri otipu prostate odkrijejo nepravilnosti ali če z ultrazvočno preiskavo prostate ugotovijo sumljive spremembe žleze.

Zdravljenje

Zdravniki večinoma spremljajo bolnikovo stanje ob vsakoletnem pregledu. Če pri tem ugotovijo spremembe, oziroma najdejo podatek, ki ga mora naprej razjasniti specialist, bolnika napotijo k urologu, čeprav je to zelo redko.
Med moškimi je zelo priljubljena in razširjena terapija s fitoterapevtiki, torej pitje zdravilnih čajev, čeprav ni dokazov o objektivno ugotovljenem koristnem vplivu na povečano prostato.Zanesljivejša je nova generacija zdravil, ki se je izkazala kot učinkovita in varna: zaviralci alfa adrenergičnih receptorjev in hormonski zaviralec finasterid, ki je zaviralec 5-alfa reduktaze. Vsa ta zdravila so namenjena dolgotrajnemu zdravljenju, podobno kot zdravila, ki jih jemljemo za uravnavanje krvnega tlaka. Nekatera zdravila zavirajo nadaljnjo rast žleze in celo zmanjšujejo njeno velikost.

Finasterid (Prostide)

Finasterid zavira spreminjanje moškega spolnega hormona testosterona v njegovo biološko močnejšo obliko dihidrotestosteron, prav tisti hormon, ki spodbuja tkivo prostate k nenehni rasti. Ker je tega hormona manj, se rast prostate povsem ustavi. Hkrati se žleza zmanjša za približno 20 odstotkov, znatno se zmanjša možnost za akutno zaporo seča in tudi potreba po operaciji.Ugodni učinki zdravila se pokažejo šele po šestmesečnem rednem zdravljenju, ki pa ga je mogoče nadaljevati tako rekoč do konca življenja. Poleg tega ga lahko kombiniramo z vsemi drugimi zdravili, ki jih moški jemljejo zaradi različnih bolezni.
Zdravljenje s finasteridom je ustrezno za primere večje prostate in višje vrednosti PSA (več kot ena).

Zaviralci alfa adrenergičnih receptorjev

Ta zdravila zmanjšujejo tonus gladkih mišic, s čimer se zmanjšuje pritisk prostate na sečnico. Učinek teh zdravil bolniki zaznajo že po nekaj tednih jemanja. Zdravnik lahko izbira med zdravili, ki vplivajo samo na tonus gladkih mišic v prostati, in tistimi, ki hkrati znižujejo arterijski tlak. Zdravila je treba jemati enkrat na dan.

Od mehanskih posegov pri povečani prostati najpogosteje uporabljmo tako imenovano transuretralno resekcijo prostate (TURP), pri kateri urolog skozi sečnico s posebnim instrumentom "okleše" razbohoteno tkivo in tako z zmanjšanjem pritiska na sečnico olajša odvajanje urina.

Pravilna prehrana

Za zdravljenje so torej na voljo različna zdravila in operativne tehnike, veliko pa lahko - predvsem v začetnih fazah bolezni - storijo tudi bolniki, in sicer s pravilno prehrano. Znano je, da se je za zdravje prostate dobro odreči pravi kavi, alkoholu, čokoladi, zelo slanim in začinjenim jedem ter živalskim maščobam, zlasti rdečemu mesu in mesnim izdelkom. Tudi kajenje ima poleg vseh drugih znanih posledic škodljive učinke na prostato.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd