Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Bolezni prostate


(stran 2 od 4)


Posledice povečane prostate

Ko se prostata poveča, začne pritiskati na sečno cev, jo utesnjevati in ožiti, njene stene pa niso več gladke. Benigno povečana prostata je pri večji starosti normalen pojav, saj o bolezni govorimo šele, ko začne povzročati težave, imenovane simptomi spodnjih sečil. Na začetku razvoja povečanja prostate moški ne čuti posebnih težav, sčasoma pa se stopnjujejo. Prva opazna in moteča posledica je zastajanje seča v zadnjem delu sečnice po končanem uriniranju, kar pogosto povzroči neprijetno kapljanje seča v spodnje perilo. Moški zazna tudi zmanjšan pretok seča in slab curek urina, ki je obotavljiv, na začetek odtakanja mora včasih tudi čakati, zlasti zjutraj, ko je mehur najbolj poln in zato med uriniranjem ne more ustvariti dovolj pritiska. Posledice povečane prostate se lahko pokažejo tudi na sečnem mehurju. Mehur namreč ne drži več veliko seča, zato je uriniranje pogostejše, zlasti če se med uriniranjem iz sečnika ne izprazni ves urin in le-ta zastaja v sečniku. Dolgotrajna motnja v odtoku seča lahko povzroči nastanek kamnov v mehurju in pogosta vnetja sečil, kar vodi v morebitno okvaro ledvic.
Zelo neprijetna in moteča posledica povečane prostate je tako imenovano zapovedovalno ali nujno uriniranje, ko moški ob občutku polnega mehurja le s težavo zadrži uriniranje ali pa ga sploh ne more in mu voda lahko tudi nekontrolirano uide.

Zadrževanje prostate

S staranjem se v moškem telesu marsikaj spreminja. To velja tudi za moške spolne hormone, ki se po 50. letu izločajo v manjši, ženski spolni hormoni pa v večji količini. Zaradi te hormonske spremembe se tekočina, ki se čez dan zadržuje v tkivih, čez noč izloča skozi ledvice in nabira v mehurju, kar je lahko razlog za pogosto nočno uriniranje. Podobno zadrževanje vode v tkivih lahko povzroči tudi oslabelost srca in še nekatera druga bolezenska stanja. Če ne greste na vodo več kot dvakrat, trikrat na noč, verjetno ne gre za posledico povečane prostate, ampak za hormonske spremembe, ki so normalen del staranja, in ne bolezen.

Kaj je PSA?

V prostati se izloča prostatični specifični antigen (PSA), pomembna sestavina semenske tekočine, ki se v majhnem deležu izloči tudi v krvi, kjer ga je mogoče izmeriti. Določanje PSA pomembno pomaga pri zgodnjem odkrivanja in sledenju bolezni prostate, predvsem raka, saj rakavo spremenjena žleza izloča v kri znatno več PSA kot povečana žleza, koncentracija PSA v krvi pa je lahko večja tudi zaradi vnetja žleze. Počasno naraščanje vrednosti PSA v krvi kaže na normalno rast prostate.

Simptomi pri povečani prostati

Kako močni, izraziti in pogosti so simptomi in zapleti, ki jih povzroči prostata, je najbolj odvisno od velikosti žleze, čeprav včasih tudi majhna prostata lahko povzroča velike težave, piše dr. Ciril Oblak. Moč in izrazitost simptomov je mogoče najbolje določiti s posebnim Mednarodnim vprašalnikom za točkovno vrednotenje simptomov benigne hiperplazije prostate in oceno kakovosti življenja (IPSS), ki ga tudi objavljamo. Čeprav ima po 50. letu starosti vsak četrti moški tolikšne težave, da jih je smiselno zdraviti z zdravili, je operacija potrebna le v majhnem številu primerov, predvsem zaradi velike uspešnosti zdravil, poleg tega je takšno zdravljenje za bolnike manj agresivno in neprijetno. Moški se morajo zavedati, da je v večini primerov potrebno le spremljati, kaj se dogaja s prostato; le pri manjšem številu moških je potrebno tudi zdravljenje, večinoma z blago dieto in predvsem z uspešnimi ter varnimi zdravili, je v spremni besedi k brošuri zapisal prim. doc. dr. Oblak.
Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd