Benigno povečanje prostate: Učinkovito zdravljenje s fiksno kombinacijo zdravila

prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med.
prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med. (Foto: Diana Anđelić)

Moški po 50. letu bi moral imeti določen svoj PSA

Benigna hipertrofija prostate je kronična bolezen, ki lahko moškim po 50. letu starosti povzroča težave z mokrenjem. O tem, kako prepoznati bolezen, kakšni so njeni znaki, kako poteka zdravljenje in ne nazadnje, kaj bo bolnikom prinesla nova fiksna kombinacija zdravila, smo se pogovarjali s prof. dr. Andrejem Kmetcem, dr. med., s Kliničnega oddelka za urologijo na UKC Ljubljana.

Po 50. letu prvi znaki povečanja prostate

Benigno povečanje prostate je bolezen, ki napreduje počasi in je tesno povezana s staranjem. Pri vsaj polovici moških se lahko po 50. letu starosti pojavijo prvi znaki, ki nakazujejo razvoj bolezni. Takrat namreč fiziološka funkcija prostate – ta spermi dodaja tekočine, ki varujejo gibljivost semenčic – začne postopoma usihati. "Poleg starosti so dejavniki tveganja za napredovanje bolezni še velikost žleze nad 30 ml, PSA nad 1,5 ng/ml in težave pri mokrenju, ki jim pravimo znamenja spodnjih sečil.

Ta znamenja se najprej kažejo kot ovirano odtekanje seča. Curek postane tanjši, mokrenje traja dlje, pogosto se nastopi občutek zastajanja seča," je znake benignega povečanja prostate opisal prof. dr. Andrej Kmetec, dr. med. Ti znaki se sčasoma stopnjujejo. Nastopijo lahko tudi prvi znaki draženja: pogosto mokrenje podnevi in včasih tudi ponoči. Do tega pride zaradi povečanega adenomskega tkiva žleze prostate, ki poveča odpor in delo mehurja. Mišica mehurja se zadebeli, tako da vsak dotok seča v mehur povzroča krče, posledično pa se vse pogosteje prihaja do težav s pogostim mokrenjem.

Pregled pri urologu

Ko nastopijo tovrstne težave, je nujno, da moški obišče zdravnika, svetuje prof. dr. Kmetec. "Tudi sicer je priporočljivo, da vsak moški po 50. letu preventivno obišče zdravnika in opravi pregled prostate. Nujno pa je, da pri prej omenjenih težavah takoj opravi preiskave pri urologu. Navadno je potreben telesni pregled, torej ročno otipanje velikosti prostate, opravimo pa tudi ultrazvočne preiskave, s katerimi ocenimo velikost prostate ter stanje spodnjih in zgornjih sečil. Opravimo tudi krvne preiskave, s katerimi določimo vrednost PSA, na osnovi tega pa se odločimo za najprimernejše zdravljenje."

Urologom je v veliko pomoč tudi vprašalnik IPSS z vprašanji, ki se nanašajo na znake spodnjih sečil in mokrenje. "Na temelju števila točk ocenjujemo stopnjo oziroma težo motenj mokrenja, ki jih ima moški. Vprašalnik je na eni strani koristen, saj z njim dosežemo, da se moški zave svojih težav in se natančneje opazuje, po drugi strani pa opozori zdravnika na nekatere pomembne znake ter ga usmerja pri preiskavah in zdravljenju. Seveda so kljub temu še vedno potrebni tudi osebni pogovor, razjasnitev težav in telesni pregled," o učinkovitem poteku preiskav pove prof. dr. Kmetec.
Članek se nadaljuje »


Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki