Presaditev ledvic omogoča daljše in kakovostnejše življenje

  • torek, 23. marec 2010

Od začetkov pred desetletji se je uspešnost presaditve ledvice pri nas zelo izboljšala. Zaradi napredka v zdravljenju in kirurških tehnikah lahko danes skoraj vsi bolniki s presajeno ledvico pričakujejo večletno dobro delovanje presajenega organa. Za vse, ki imajo končno ledvično odpoved, je presaditev ledvice lahko prelomnica, ki jim omogoči dolgo in kakovostno življenje.

V Sloveniji lahko nekdo postane kandidat za presaditev ledvice, če ima močno napredovalo kronično ledvično bolezen ali se zaradi nje že zdravi s hemodializo ali peritonealno (trebušno) dializo, če si presaditev želi in če za poseg ni absolutnih zadržkov, pravi prof. dr. Andrej Bren, dr. med., predstojnik Kliničnega oddelka za nefrologijo UKC Ljubljana. »Absolutni zadržki za presaditev so aktivna okužba, kronične bolezni ali stanja s pričakovanim preživetjem manj kot dve leti, neozdravljiva rakava bolezen, aktivna psihoza, odvisnost od alkohola in drog, nesodelovanje bolnika pri zdravljenju. Bolnike lahko na čakalni seznam uvrstimo 2 do 5 let po zdravljeni maligni bolezni, če v tem obdobju ne zasledimo ponovitve bolezni.«

Tveganje za presaditev pri bolnikih predstavlja tudi prekomerna telesna teža. Zato je zgornja meja, pri kateri še uvrstijo bolnika na seznam za presaditev, omejena. Zaželeno pa je tudi, da kadilci prenehajo s kajenjem že pred presaditvijo. Spodnja starostna meja za presaditev ledvice je pri nas 6 let, zgornja pa ni povsem določena, pravi naš sogovornik. Vendar v splošnem bolniki v starosti nad 74 let s presaditvijo ne pridobijo želenih koristi za zdravje in preživetje v primerjavi z nadaljnjim zdravljenjem z dializo.

»S pripravo bolnika na presaditev lahko začnemo že pred končno odpovedjo ledvic. Bolnika vključimo na čakalni seznam za presaditev, ko je delovanje njegovih ledvic že zelo zmanjšano, kar ocenimo z očistkom kreatinina. Meja za uvrstitev je očistek kreatinina 20 ml/min ali manj,« pravi prof. Bren. Preden bolnika uvrstimo na čakalni seznam, zdravnik v dializnem centru, ki je za bolnika zadolžen, opravi številne preiskave po posebnem protokolu.

Preiskave pred presaditvijo ledvice

»Poleg natančne poizvedbe o boleznih in kliničnem pregledu bolnika naredimo številne laboratorijske preiskave krvi, urina, EKG, rentgenološke preiskave pljuč, srca, kosti, trebuha, sečil, ultrazvok srca in trebuha,« pravi prof. Bren. Potreben pa je tudi pregled pri okulistu in specialistu za ušesa, nos in grlo, pregled pri stomatologu, ginekologu in urologu ter pregled pri anesteziologu. »Zaradi visokega tveganja za srčno-žilne zaplete je pred presaditvijo potrebna natančna ocena srčno-žilnega stanja bolnika. Natančneje opravimo tudi oceno stanja prebavil, stanja sečil, presnovnih bolezni kosti, opravimo presejalne teste za izključitev maligne bolezni.

Vsi kandidati za presaditev ledvice morajo opraviti tudi sistem cepljenj proti hepatitisu B, pnevmokoku; ta cepljenja ponovimo na 5 let, potrebno pa je tudi vsakoletno cepljenje proti gripi itd.« Nekatere redkejše bolezni ali stanja zahtevajo še dodatno pripravo oziroma predhodno obravnavo pred presaditvijo. Kot je poudaril naš sogovornik, je vse naštete preiskave po petih letih nujno ponoviti. Nemalokrat se namreč zgodi, da bolniki od vključitve na čakalni seznam do presaditve ledvice čakajo tudi nekaj let. V tem času številne preiskave zastarajo in jih je treba ponoviti.
Članek se nadaljuje »


Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Zlatko Fras

dr. Zlatko Fras dr. med. spec. internist

Postavi vprašanje

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki