Priprave na poseg presaditve ledvic

  • MJS
  • petek, 14. maj 2010
doc. dr. Damjan Kovač, dr. med., specialist internist
doc. dr. Damjan Kovač, dr. med., specialist internist (Foto: Diana Anđelić)

Ključna je dobra pripravljenost bolnika

Ko bolnik prejme KLIC, ki napoveduje skorajšnjo presaditev ledvice, se dogodki vrstijo zelo naglo. Čimprej mora priti v UKC Ljubljana, kjer ga najprej pregleda zdravnik in se z njim tudi podrobno pogovori, če ima morda zadržke za poseg , razlaga doc. dr. Damjan Kovač, nefrolog s Kliničnega oddelka za nefrologijo UKC Ljubljana.

Pri kliničnem pregledu so po sogovornikovih besedah zelo pozorni na znake za okužbo. »Vsakršna okužba, že vnetje sluhovoda, lahko prepreči presaditev. Nato bolniku odvzamemo kri za preiskave, posnamemo EKG in opravimo rentgensko slikanje pljuč in srca. Pri nejasnih najdbah ob kliničnem pregledu ali laboratorijskih preiskavah je včasih potrebno opraviti še dodatne preiskave, denimo ultrazvočnp preiskavo trebuha in podobno. Bolnika običajno pred presaditvijo tudi dializiramo. Zadnja preiskava je navzkrižni test, s katerim ugotovimo, če so v krvi bolnika prisotna protitelesa proti celicam darovalca. Le če je navzkrižni test negativen, torej če  prejemnik nima protiteles proti darovalčevim celicam, se presaditev lahko opravi,« pojasnjuje dr. Kovač.

Priprave so hitre

Priprave na kirurški poseg se odvijejo hitro. Kot pravi sogovornik, še največ časa vzame dializa, ki traja od tri do štiri ure. »Če je darovalec iz tujine, moramo počakati, da ledvica, ki potuje z rednimi letalskimi poleti, prispe v naš center. Nato potrebujemo še okoli tri ure za navzkrižni test. Če je darovalec iz Slovenije, lahko priprava bolnika in navzkrižni test potekata sočasno. Poleg tega je potrebno tudi uskladiti presaditev z drugimi operacijami, ki so že predhodno na programu, saj zaenkrat v UKC Ljubljana nimamo posebne operacijske sobe za presaditve. Neposredno pred odhodom v operacijski blok prejme bolnik še imunosupresivno in antibiotično terapijo. Običajno mine od prihoda bolnika do presaditve od 6 do 12 ur.«


Po operaciji

Po presaditvi bolnik ostane v bolnišnici povprečno dva tedna. »Če je potek brez zapletov, gre bolnik domov že deveti ali deseti dan, če pa se karkoli zaplete, mora ostati v bolnišnici tudi več tednov. Prva dva dni po presaditvi je v intenzivni kirurški enoti (Center za intenzivno terapijo), nato pa je premeščen na Klinični oddelek za nefrologijo. Opravimo preiskave, s katerimi ocenimo delovanje in videz ledvice. Vsakodnevno opravljamo krvne preiskave in prilagajamo odmerke zdravil. Tretji dan začne vstajati iz postelje in postopno z infuzij prehaja na pitje tekočine. V začetku imajo bolniki težave s prebavo, zato mora biti hrana lahka in tekoča. Po nekaj dneh preide na normalno prehrano. Če urina ni dovolj, ga spodbujamo z zdravili. Po približno enem tednu mu odstranimo urinski kateter,“ pojasnjuje dr. Kovač in doda, da bolnika že po nekaj dneh začnejo učiti samostojnega jemanja zdravil in ga pripravljati na nov način življenja. Če se izkaže, da presajena ledvica začne delovati z zakasnitvijo, bolnika sprva zdravijo z dializo. Lahko se zgodi, da bolnik potrebuje vnovično operacijo, kar podaljša okrevanje in čas, ki ga preživi v bolnišnici.
Članek se nadaljuje »