Skrb za penis

  • KoMa
  • sreda, 16. maj 2007
(Foto: Jupiterimages)

Številne bolezni mogoče preprečiti s preventivo

Že petletnik bi moral sam znati počasi povleči kožico nazaj prek glavice penisa in to narediti vsakič, ko gre na stran, da bi kožica ostala čista. Higiena spolovila od najzgodnejšega otroštva je prav tako pomembna kot splošne higienske navade, redni samopregledi in pregledi pri urologu v odraslem obdobju.

Pravijo, da je higiena zaščitnica zdravja. To so vedeli že v starem Egiptu, kjer je nego telesa, spolno higieno, način oblačenja ter zmernost pri jedi in pijači določal celo zakon. Stari Grki so še s posebno skrbjo negovali telo, v obdobju starega Rima so zgradili več tisoč javnih kopališč, v staroarabskem svetu pa so taka kopališča poznali že veliko prej. Islam zapoveduje kopanje po vsakem spolnem odnosu ter pranje genitalij po mali in veliki potrebi.

Že v otroštvu

Če želimo ohraniti zdravje, si moramo higienske navade pridobiti že v otroštvu. Intimna higiena ali higiena spolovila ni nič manj pomembna. Pomen higienskih navad danes mogoče ni tako zelo opazen kot takrat, ko so ljudje umirali zaradi nalezljivih bolezni. Toda s pojavom aidsa oziroma po tem, ko so odkrili, kako se smrtonosni virus HIV prenaša, so vsi začeli govoriti o seksualni higieni.

Pozorno pri fimozi

Vse se začne z vzgojo. Moške potomce moramo že zgodaj naučiti, kako je treba pravilno na vodo, kako oprati spolovilo ter kako povleči kožico prek glavice penisa.

Že petletnik bi moral sam znati počasi povleči kožico nazaj prek glavice penisa in to narediti vsakič, ko gre na stran, da bi kožica ostala čista. Če tega ni mogoče narediti, je potreben zdravniški pregled. Zdravnik bo ugotovil, ali morda ne gre za fimozo. To motnjo pogosto spregledamo, zato ostane do odraslega obdobja, ko utegne povzročati težave pri uriniranju in v spolnem življenju. Normalno je, da je kožica zalepljena na glavico penisa do drugega leta starosti, če pa ostane dlje, govorimo o fimozi. Ta lahko nastane tudi pozneje zaradi pogostih vnetij prepucijev in glavice, zaradi travme ali degenerativnih sprememb v starosti.

Pri fimozi je odprtina na prepuciju lahko tako ozka, da otežuje uriniranje. Lahko pride do zadrževanja urina v prepuciju, kar skupaj s smegmo, spojino, ki se izloča med kožico in glavico, povzroča pogosta vnetja. Včasih se tam nalaga kalcij iz urina in ustvari pravi oklep okoli prepucijev ter povsem prepreči odtekanje vode, kar utegne pripeljati do poškodb ledvic.

Fimoze se je mogoče zelo preprosto znebiti z obrezovanjem (cirkumizacijo) oziroma odstranjevanjem dela ali celotne kožice. Pri nekaterih ljudstvih je obrezovanje religiozni obred, toda v sodobnem svetu čedalje več staršev moške otroke obrezuje iz higienskih razlogov. Splošno mnenje je, da je smegma, skupaj z vedno navzočimi ostanki urina, pravo gojišče za različne mikroorganizme, povzročitelje številnih vnetij.

Članek se nadaljuje »


Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki