Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Skrb za penis


(stran 3 od 3)

Pri spolni aktivnosti

Vsakodnevno slišimo nasvete, kako naj se zavarujemo pred aidsom. Spoznanje, da je virus HIV zelo občutljiv na spremembo kislosti okolja, je pripeljalo do novih oblik zaščite. V ZDA je bila nedavno objavljena knjižica s priporočili, kako je treba kljub uporabi kondoma spolovilo oprati po vsakem spolnem odnosu.

To lahko naredimo z navadno vodo in milom ali kakim razkužilom, čeprav se je pokazalo, da celo navaden kis ubija številne povzročitelje spolno prenosljivih bolezni, med njimi virus HIV. To pa ni nekaj novega. Stari Babilonci na primer niso imeli veliko spolnih bolezni, čeprav so bila njihova mesta polna prostitutk, in sicer zato, ker so se po spolnem odnosu redno umivali. Davno pred tem, preden se je sploh pojavil aids, so pridigarji vseh religij priporočali spolno vzdržnost pred zakonom, v zakonu pa zvestobo partnerju, kar je še danes najboljši način za zaščito pred aidsom.

Nujni samopregledi

V zrelejšem obdobju se mora moški redno pregledovati, prav tako pa so priporočljivi občasni pregledi pri specialistu urologu. Tako kot si je treba vsako jutro umiti zobe in redno obiskovati zobozdravnika, je treba redno vzdrževati higieno spolovila.

Vsaj enkrat mesečno moramo pregledati oziroma otipati testise in biti pozorni na otekline, izbokline, zatrdline, spremembo barve kože in boleča mesta. Le tako lahko dovolj zgodaj odkrijemo tumor, kilo, varikokelo, hidrokelo ali vnetje. Treba je pretipati tudi penis in biti pozoren na zatrdlino, tako imenovano induracijo, ki povzroča, da se penis pri erekciji zvije.

Na penisu je treba pregledati kožico in glavico ter preveriti, ali lahko kožico potegnemo nazaj prek glavice in ali opazimo kaka vnetja ali druge spremembe na koži. Rak dojke ni le bolezen žensk, zato mora vsak moški vsaj enkrat mesečno pri kopanju ali prhanju pretipati tkivo svojih prsi. Pozoren naj bo tudi na spremembo barve in videza urina in blata, še posebej na sledove krvi.

Pozorni pri prostati

Po 40. oziroma 50. letu starosti bi moral vsak moški enkrat letno na pregled prostate k specialistu urologu.

Težave s prostato so zelo pogoste, čeprav še vedno najdemo moškega, ki sploh ne ve, kaj prostata je, in mu je nerodno poiskati pomoč, zato po nepotrebnem trpi.

Povečanje prostate povzroča različne motnje pri uriniranju: nenehno tiščanje na vodo, slab ali pretrgan curek urina, občutek, da mehur še ni prazen, težave pri prenehanju uriniranja, ko curek preide v kapljanje. Prav tako se lahko težave kažejo kot pogostost tiščanja na vodo, neodložljiva potreba, posebej ponoči, pečenje pri uriniranju, kri v urinu in pogosta vnetja sečnih poti.

Če imamo takšne motnje, se moramo vsekakor obrniti na specialista urologa, ki bo s pregledom in dodatnimi preiskavami ugotovil, za kaj gre. Mnogi zaradi neprijetnosti pregleda prostate skozi rektum prelagajo obisk pri zdravniku, toda tak poseg je hiter in neboleč.

Dobročudno povečanje prostate ni nerešljiva težava, le treba se je odločiti za zdravljenje, pa tudi poskušati spremeniti način življenja, pri čemer bi se morali izogibati pekoči in močno začinjeni hrani, alkoholu in kavi, še posebej po večerji.

Ugotovili so, da hrana, bogata s cinkom in beljakovinami, zmanjšuje količino dihidrotestosterona in tako preprečuje povečanje prostate, uživanje hrane z nizko vsebnostjo holesterola pa varuje prostato pred rakom. Prav tako je dobro razviti navado obveznega uriniranja pred spanjem. Zaželeno bi se bilo izogibati nekaterim zdravilom, na primer tistim proti alergiji ali prehladu, in povečati telesno dejavnost.

Redni spolni odnosi

Skrb za lastno zdravje vključuje tudi redne spolne odnose. Ti namreč prispevajo svoj delež k zdravju spolnih organov in k splošnem psihofizičnem zdravju. Redni spolni odnosi vzdržujejo ravnotežje spolnih hormonov, omogočajo redno praznjenje spolnih žlez in zmanjšujejo možnost vnetij, pri tem pa je seveda treba vzdrževati higieno in redno prazniti mehur po spolnem odnosu.
Stalno menjanje partnerjev in spolno življenje brez ljubezni povečujeta tveganje za nastanek spolno prenosljivih bolezni in ogrožata psihično zdravje.

Ozka oblačila ogrožajo plodnost

Le malo moških ve, da preozka oblačila lahko povzročijo neplodnost! Pomembno je nositi prikladna, dovolj široka in udobna oblačila iz naravnih materialov.

Ste se kdaj vprašali, zakaj so testisi zunaj telesa? Za nastajanje spermijev (spermatogenezo) je potrebna nižja temperatura od tiste v našem organizmu. Male mišice mošnje nenehno delajo, da bi skozi nabrano kožo sprostile toploto in vzdrževale temperaturo, ugodno za nastajanje spermijev. Preozko spodnje perilo, posebej tisto iz sintetičnih materialov, ali preozke hlače grejejo mošnjo in tako ogrožajo spermatogenezo. Isto se dogaja, ko se razširijo vene testisa in se testisi grejejo z zajeto vensko krvjo, kar je pogosto vzrok neplodnosti zlasti pri mlajših moških.

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd