Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Skrb za penis


(stran 2 od 3)

Obrezani

Zaradi neprimerne higiene kožice niso pogostejša le vnetja spolovila. Nekatere raziskave so pokazale, da neobrezani moški pogosteje zbolijo za rakom na penisu, pa tudi rak maternice je pogostejši pri ženskah, ki so poročene z neobrezanimi moškimi. Obrezovanje torej čedalje bolj postaja način za ohranjanje zdravja.

Vsakodnevna higiena

Vsak deček bi se moral naučiti, kako oprati spolovilo, potem ko povleče kožico nazaj. Vsakodnevno pranje kožice in glavice penisa z vodo in blagim milom ter potem temeljito sušenje pripomorejo k zaščiti pred vnetji ter varujejo pred spolno nalezljivimi boleznimi. Poudariti je treba, da k higieni spolovila sodi tudi redno umivanje analne odprtine.

V puberteti

Z začetkom spolne aktivnosti je treba mladeniče poučiti o higienskih navadah v spolnem življenju in jih opozoriti na številne bolezni, ki se prenašajo s spolnim odnosom.
Spolno prenosljive bolezni so med najpogostejšimi vnetji v vsaki družbi. Prenašajo se s spolnim dotikom in jih lahko povzročijo najrazličnejši dejavniki, k njihovemu širjenju pa pogosto prispevata neznanje in neizobraženost.

V razvitem svetu je čedalje manj gonoreje in sifilisa, zato pa prevladujejo vnetja spolnih organov, ki jih povzročijo klamidiji in virusi, od katerih virus HIV, povzročitelj aidsa, v nekaterih državah postaja vodilni vzrok smrti.

Drugi najpogostejši virusi, ki se prenašajo s spolno potjo, so humani virusi papilloma, zaradi katerih nastajajo bradavice na spolovilu, pa tudi rak na materničnem vratu pri ženskah. Tudi virusa hepatitisa B in C se prenašata s spolnim stikom, ti bolezni pa povzročata cirozo ali raka jeter. Številni povzročitelji so tudi med bakterijami. Nekatere bolezni je mogoče uspešno zdraviti s preprostimi antibiotiki, saj jih povzročajo bakterije, za nekatere druge pa zdravilo še vedno iščejo.

Bolje preprečiti

Vsem tem boleznim je skupno, da jih je mogoče zelo preprosto preprečiti. Z zdravstvenim izobraževanjem in vzgojo posebej mladih ljudi je moč veliko narediti. S spremembo spolnega obnašanja, z zvestobo partnerju, izogibanjem tveganih spolnih stikov, uporabo kondoma in navsezadnje s higieno spolovila se varujemo pred spolno nalezljivimi boleznimi, ki utegnejo biti smrtonosne. Strah pred aidsom je bistveno pripomogel k širjenju znanja o seksualni higieni in spremembi spolnega obnašanja.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd