Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kronična ledvična bolezen lahko prizadane vsakogar


(stran 2 od 2)

Zdravljenje anemije vse življenje

Anemija ali slabokrvnost je neizogiben zaplet pri vseh bolnikih z napredovalo kronično ledvično boleznijo. Manj znano je, da imajo ledvice tudi endokrino funkcijo – izločajo namreč nekatere hormone. Eden od najpomembnejših je eritropoetin, ki je nujno potreben za nastajanje rdečih krvničk (eritrociti) v kostnem mozgu, je o tem zapletu KLB povedal prof. dr. Marko Malovrh.

Poleg pomanjkanja eritropoetina obstajajo še drugi dodatni vzroki za slabokrvnost pri KLB: pomanjkanje in nizke zaloge železa v telesu, iz katerih se črpa železo za tvorbo hemoglobina, ki je glavni sestavni del eritrocitov. "Anemija se navadno pojavi pri kronični ledvični bolezni tretje stopnje, ko je glomerulna filtracija pod 60 ml/min/1,73 m2. Pojavnost anemije je odvisna tudi od osnovne ledvične bolezni. Tako se anemija pri sladkornih bolnikih z diabetično nefropatijo razvije prej kot pri bolnikih z drugimi vrstami kronične ledvične bolezni," pravi prof. dr. Malovrh.


Anemija se lahko kaže s težavami, ki so odvisne od hitrosti njenega nastanka. Pri kroničnih ledvičnih bolnikih se razvija počasi, zato lahko mine več mesecev ali celo let, preden bolnik zazna težave. Znaki anemije so splošno slabo počutje, hitra utrujenost pri telesnih naporih, glavobol, šumenje v ušesih. Težave so bolj izrazite in raznolike, če ima bolnik še druge spremljajoče bolezni, kot so srčne bolezni ali bolezni arterij. Če naj preprečimo težave bolnikov, moramo pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo redno spremljati vrednosti hemoglobina.

Ko se ta vrednost zniža pod 110 g/l, moramo začeti z ustreznim zdravljenjem, pove sogovornik in nadaljuje: "Anemijo pri kronični ledvični bolezni zdravimo z eritropoetinom. Pred začetkom zdravljenja, je treba z dodatnimi preiskavami ugotoviti, ali ima bolnik zadostne zaloge železa, vitamina B12 in folne kisline, ki so nujno potrebni za tvorbo hemoglobina, vendar so te vrednosti pri večini bolnikov znižane. Če ugotovimo pomanjkanje, najprej nadomestimo naštete snovi. Že zgolj s tem pri skoraj 30 odstotkih bolnikov ustrezno omilimo anemijo. To pomeni, da vzdržujemo koncentracijo hemoglobina med 110 in 130 g/l, povprečno okrog 120 g/l. Če je anemija kljub tem ukrepom še vedno prisotna, začnemo zdravljenje z eritropoetinom."

Bolnikom, ki niso na dializi (predializno obdobje), bolnikom na trebušni dializi in bolnikom s presajeno ledvico, če potrebujejo to zdravljenje, dajejo zdravila v obliki posebej pripravljenih injekcij pod kožo, bolnikom na hemodializi pa v kri. Odmerki zdravil so prilagojeni vsakemu posameznemu bolniku, pravi prof. dr. Malovrh. Potrebne so redne kontrole krvi, kajti dolgoročni učinek zdravila ni predvidljiv, zato je treba odmerke prilagajati. Pri večini bolnikov s kronično ledvično boleznijo je zdravljenje anemije potrebno vse življenje.

Katere so bolezni ledvic
Kronična ledvična bolezen (KLB) označuje vsako dogajanje na ledvicah, ugotovljeno z laboratorijskim pregledom krvi in seča ali s slikovnimi preiskavami (ultrazvok), ki traja več kot tri mesece. Stopnjo kronične ledvične bolezni so opredeljene glede na prizadetost ledvične funkcije. Prizadetost ledvične funkcije ocenjujejo na osnovi glomerulne filtracije, ki pove, kolikšen del krvi na časovno enoto očistijo ledvice.

Nujno je pravočasno zdravljenje
Med zapleti KLB je na prvem mestu arterijska hipertenzija. Z zdravljenjem je treba začeti zelo zgodaj, saj je s tem možno znatno upočasniti slabšanje delovanja ledvic. Z rednim spremljanjem bolnika je možno pravočasno ugotoviti vse druge zaplete, med katerimi je najpogostejša in najpomembnejša arterijska hipertenzija. Če se zdravljenje začne pravočasno, jih je možno preprečiti. S pravočasnim zdravljenjem se zmanjša možnost okvar na drugih organih, kot so srce, možgani in žile.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd