Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Kronična ledvična odpoved


(stran 2 od 2)


Čim bolj urejen krvni tlak

Eden od pomembnih ciljev zdravljenja kronične ledvične bolezni v prvih treh stopnjah je enako kot pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni, to je, da mora imeti bolnik odlično urejen krvni tlak. To je eden od najpomembnejših dejavnikov pri bolnikih s kronično ledvično boleznijo. Odlično urejen krvni tlak v tem primeru pomeni tlak, nižji od 130/80 mmHg. Če bolnik izloča beljakovine v vodi, mora biti tlak še nižji, pod 125/75 mmHg. Za znižanje krvnega tlaka so pri teh bolnikih primerna posebna zdravila, zaviralci angiotenzinske konvertaze ali sartani. Pri sladkorni bolezni je poleg tega pomembno, da je bolezen dobro urejena, bolnik seveda ne bi smel kaditi, moral bi imeti urejene vrednosti krvnih maščob, pomembni sta tudi ustrezna telesna teža in telesna dejavnost. To pomeni, da veljajo za te bolnike vsa priporočila za zdrav življenjski slog.

Slabokrvnost ne pomeni le slabega počutja

Poleg tega je lahko pomembna tudi ledvična slabokrvnost ali renalna anemija, ki se pogosto pojavlja pri stopnjah kronične ledvične bolezni tri in več. Renalna anemija je posebnost ledvičnih bolezni in je eden pomembnih dejavnikov tveganja in vzrokov za napredovanje KLB in s tem povezanimi zapleti bolezni. Pri sladkornih bolnikih se pojavi še prej kot pri drugih bolnikih s kronično levično boleznijo.

Mehanizem nastanka ledvične sklabokrvnosti je zapleten in večplasten. Zelo poenostavljeno povejmo, da se v ledvicah ustvarja hormon eritropoetin, katerega naloga je uravnavanje nastajanje rdečih krvničk – eritrocitov. Z upadanjem delovanja ledvice se ne zmanjšuje samo vloga ledvic pri prečiščevanju krvi, temveč tudi tvorba eritropoetina. To ima za posledico manjše nastajanje eritrocitov, ki po telesu raznašajo kisik in ko posledično tega primanjkuje, se izrazijo znaki slabokrvnosti. Pri tovrstnih anemijah je potrebno dobro zdravljenje osnovne bolezni in zdravljenje anemije. Terapijo vodi specialist internist nefrolog ob pomoči splošnega zdravnika. Aplikacije zdravila se pogosto naučijo tudi bolniki sami.

Končna ledvična odpoved

Bolniku s končno ledvično odpovedjo je treba ledvica oziroma njihovo delo nadomestiti, sicer se mu lahko zgodi, da bo umrl zaradi zastrupitve vsega telesa (uremija). To se v razvitem svetu ne dogaja več, saj lahko ledvično funkcijo nadomestijo z dializo, ki jo omogočajo vsem bolnikom, ki jo potrebujejo. Najboljša možnost je, da bolnik dobi novo ledvico, ki prevzame nekdanjo funkcijo njegovih ledvic. Četudi se pri nekaterih bolnikih bolezen povrne na presajeno ledvico, je bolnik s presaditvijo veliko pridobil, saj bolezen ne napreduje tako hitro, bolnik pa s tem pridobi deset, petnajst ali več let življenja brez dialize. Ledvična bolezen v okviru sladkorne bolezni je v svetu glavni vzrok za začetek dialize, vendar za presaditev ledvice niso primerni vsi bolniki. Indikacije za presaditev ledvice se širijo, starostno mejo odpravljajo. Ker je ledvičnih bolnikov vse več, je čedalje več tudi čakajočih na ledvico. V ZDA zato v zadnjih letih veliko presajajo ledvice živih dajalcev, tudi nesorodnih. Pri nas v zadnjih letih niso presajali ledvic živih dajalcev, ker število čakajočih na presaditev ni bilo preveliko. Bolniki s presajeno ledvico morajo jemati zdravila za preprečevanje zavrnitve presajene ledvice (imunosupresivna zdravila), ta zdravila pa zmanjšujejo tudi lastno odpornost proti okužbam in rakavim boleznim. Zato morajo bolniki paziti, da se izogibajo okužbam. Trajno zdravljenje z imunosupresivnim zdravilom je sicer ne majhna, vendar sprejemljiva cena, ki jo morajo bolniki "plačati", da preprečijo zavrnitev presajene ledvice, sicer je dializa njihova edina možnost. Novejše raziskave so dokazale, da imajo bolniki s presajeno ledvico boljšo kakovost življenja, živijo dlje kot dializni bolniki, poleg tega je presaditev ledvice cenejša oblika zdravljenje kot dializa.

Ali je kronično ledvično bolezen možno preprečiti?

Preventiva je enaka kot pri preprečevanju vseh drugih bolezni: zdrav življenjski slog, zdravo prehranjevanje, dovolj telesnega gibanja, opustitev kajenja, vzdrževanje primerne telesne teže in podobno. Vendar pa je najprej potrebno bolnike s kronično ledvično boleznijo sploh prepoznati. Zaradi tega so pomembni presejalni testi, pregled krvi (kreatinina) in vode ter računanje ledvičnega delovanja, da bi tako prišli do bolnikov, ki potrebujejo bolj strogo urejen krvni tlak. Vendar imajo vse te bolezni tudi naraven potek. Cilj je, da bi jih zaznali pravočasno in s tem zaustavili ali vsaj upočasnili njihovo napredovanje.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd