Težave z mehurjem

Jurij Leskovar, dr.med., spec. urolog
Jurij Leskovar, dr.med., spec. urolog (Foto: Marko Vanovšek)

Preden nam uide

Zadrževanje vode je pomembno, ne glede na to, v kateri starosti smo. Če nam uhaja urin, to zelo vpliva na naše počutje in celo kroji tako pomembna področja našega življenja, kot je ohranitev delovnega mesta ali kroga prijateljev. Urinska inkontinenca prizadene skoraj 30 odstotkov ljudi, starih od 55 do 60 let, ena od oblik inkontinence pa je tudi prekomerno aktiven sečni mehur (PASM). Težave s starostjo še naraščajo. Kot pravi urolog dr. Jurij Leskovar iz Splošne bolnišnice Maribor, je čezmerno aktiven sečni mehur težava, pri kateri človeka sili na vodo, pri čemer mu tudi lahko uhaja urin, vsekakor pa mora tak človek zelo pogosto na stranišče, tudi ponoči.

Težave, ki jih povzroča čezmerno aktiven sečni mehur, človeka zelo prizadenejo. Kot pravi sogovornik, bolniki o svojih težavah neradi govorijo in jih pogosto celo prikrivajo, celo pred svojim zdravnikom. V ZDA so ugotovili, da so prav težave, povezane s čezmerno aktivnim sečnim mehurjem, najpogostejši vzrok za prezgodnjo upokojitev moških. Ker ne morejo več normalno opravljati delovnih obveznosti, slediti sestankom, odhajati na službene poti in se udeleževati poslovnih kosil, se morajo kmalu umakniti v pokoj. Nič drugače ni z ženskami. Ljudje prikrivajo tovrstne težave in le stežka obiščejo zdravnika. Tretjina tistih, ki sicer pridejo, pa nato z receptom ne odide v lekarno, zlasti če živijo v manjšem kraju, saj nočejo, da bi drugi izvedeli za njihove intimne težave.

Čim prej k zdravniku

Težav zaradi inkontinence in torej tudi zaradi čezmerno aktivnega sečnega mehurja dolgo niso mogli zdraviti. Položaj je že nekaj let povsem drugačen, saj obstaja vrsta načinov za njihovo lajšanje, v nemalo primerih pa jih lahko celo povsem odpravijo. Toda v zavesti ljudi je še vedno zakoreninjena miselnost, da je treba s tem preprosto živeti in predvsem potrpeti. To je napačno, zatrjuje sogovornik. Če težave niso zgolj prehodne narave in po nekaj dnevih ne minejo, je zelo priporočljiv pregled pri splošnem zdravniku. Splošni zdravnik bolnika napoti na specialistični pregled k uroginekologu ali urologu. Zdravnik mora najprej postaviti pravo diagnozo, zato ob simptomih čezmerno aktivnega sečnega mehurja najprej izloči druga obolenja s podobnimi znaki. Prepričati se mora, da bolnik nima vnetja, kamnov, tumorja ali nevroloških obolenj, izključiti mora delovanje drugih zdravil, predvsem pomirjeval.

Če gre človek s simptomi čezmerno aktivnega sečnega mehurja trikrat na noč na stranišče, je to veliko, vendar je treba bolnika nujno vprašati, kdaj hodi spat in kdaj vstaja. Človek, ki gre v posteljo ob osmih in pred tem vzame uspavalo, da bo mirno spal do sedmih zjutraj, ne more pričakovati, da mu vmes ne bo treba vsaj enkrat do dvakrat vstati in iti na stranišče. Toda ker bo pod vplivom uspaval spala, mu bo voda seveda ušla. To je normalno in v takšnem primeru ne moremo govoriti o čezmerno aktivnem sečnem mehurju. Nekaj drugega je človek, ki gre spat ob polnoči in mora do petih zjutraj vstati še dvakrat ali trikrat. Pri njem morajo biti zdravniki zagotovo pozorni in pomisliti na čezmerno aktiven sečni mehur.

Najprej temeljit pregled

Vsakega bolnika, ki pride k zdravniku, je treba najprej temeljito pregledati. Zdravnik mora določiti vrsto inkontinence in se prepričati, ali ima bolnik oziroma bolnica težave samo zaradi čezmerno aktivnega sečnega mehurja ali pa gre še za kaj drugega. Če hoče postaviti pravo diagnozo, potrebuje natančno družinsko anamnezo, skupaj s podatki o vseh predhodnih boleznih, poškodbah in zdravljenju. Dr. Leskovar pravi, da pogovoru z bolnikom sledi natančen pregled, ki je deloma urološki deloma internistični. In kaj zdravnik naredi? Najprej je na vrsti celoten urološki status, ki mu sledijo dodatne preiskave z UZ, kjer pregledajo trebuh, ledvice in mehur.

Pri moških pregledajo tudi prostato, njeno velikost in konsistenco, pogledajo, kako bolnik prazni mehur in če morda v njem zastaja voda. Pri moških, ki imajo po 60. letu skoraj v polovici primerov težave zaradi čezmerno aktivnega mehurja, opravijo še pregled spodnjih sečil. Natančnejšo diagnostiko omogočajo urodinamske preiskave. Pogosto pa diagnozo postavijo že na osnovi vprašalnikov, ki po mnenju in izkušnjah dr. Leskovarja dokaj dobro prikažejo bolnikove težave. Urodinamskih preiskav ne morejo narediti prav vsakemu bolniku − predvsem zaradi pomanjkanja kadrov in časovne stiske.

Članek se nadaljuje »


Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki