Težave z erekcijo: Strah v postelji

  • MJS
  • sreda, 09. januar 2008
dr. Irena Rahne Otorepec, spec. psihiatrije
dr. Irena Rahne Otorepec, spec. psihiatrije (Foto: Diana Anđelić)

V preteklosti so večino težav z erekcijo pripisovali psihičnim vzrokom. Razvoj medicine je omogočil določitev fizičnih, bolezenskih vzrokov za to težavo. Razmerje se je torej spremenilo; zdaj strokovnjaki vedo, da so težave z erekcijo v samo približno 20 odstotkih posledica psihičnih težav. Dr. Irena Rahne Otorepec, specialistka psihiatrije, dela v ambulanti za spolne motnje na Zaloški 29 v Ljubljani, kamor po pomoč prihaja vse več ljudi. V pogovoru je povedala, da nemara tudi zato, ker so ljudje bolj osveščeni in spolnost ni več tako velik tabu. V ambulanto lahko pride vsak, ki se naroči, bodisi na svojo pobudo bodisi z napotnico družinskega zdravnika. Napotnico včasih napiše tudi urolog, če ugotovi, da ima težava najbrž duševno osnovo.

Kot pravi sogovornica, v njeno ambulanto prihajajo tako mlajši kot starejši moški. Pri mlajših moških, denimo pri tistih, ki so stari dvajset let in več, gre večinoma za neizkušenost, nesproščenost pri spolnih odnosih, vendar jih težave z erekcijo pogosto zelo vznemirijo. Posledica je, da so že zaradi enega samega takšnega dogodka zelo zaskrbljeni, tesnobni. Pri naslednjih poskusih že vnaprej pričakujejo neuspeh in težava se ponovi. To zaskrbljenost še poveča in iz začetne težave se v resnici lahko razvije motnja, ker se moški vrti v začaranem krogu. Zaradi teh težav poskušajo preverjati svojo erektilno sposobnost pri drugih partnerkah. Pri mlajših je težava največkrat prehodna.

Pri starejših moških, tistih po 40. ali 50. letu, se lahko težave z erekcijo pojavijo zaradi stresa, partnerskih konfliktov, lahko gre za psihični odziv na organsko pogojene težave ali pa so težave z erekcijo odraz neke duševne motnje (depresije, tesnobne motnje). Pomembna je tudi osebnost moškega. Če je zelo zahteven do sebe, obremenjen z uspešnostjo tudi na spolnem področju, enači uspešnost spolnega odnosa samo z erektilno sposobnostjo. Tudi v takšnih primerih je neposredni vzrok spolne motnje pričakovan strah moškega, da bo odpovedal in tako ne bo zmogel spolno zadovoljiti partnerke. Spolno zadovoljitev v paru je seveda mogoče doseči tudi na številne druge načine.

Psihiatrova vloga je pomembna

Ko moški pride v ambulanto, razlaga sogovornica, se najprej z njim temeljito, vendar sproščeno pogovorijo, da bi lahko ugotovili, kje so vzroki za težavo. Če menijo, da gre za organske vzroke, ga usmerijo k urologu, če ga ni obiskal že prej. "Skušamo izvedeti, kdaj so se je pojavile težave in v kakšnih okoliščinah, kako to vpliva na partnerko (če gre za heteroseksualen odnos), če jo ima. Pogosto pa se zgodi, da prideta k nam oba partnerja. To pomeni, da sta se bila že sama zmožna pogovoriti o spolnih težavah in se odločila, da potrebujeta pomoč."


Moški so pri pogovoru zelo pogosto v zadregi, težko govorijo o negativnih občutkih, ki spremljajo težave v spolnosti − največkrat je to občutek krivde, sramu. Poleg aktualne pritožbe se psihiatri poskušajo tudi okvirno pozanimati o bolnikovih minulih izkušnjah na spolnem področju. Opredelijo, ali gre za popolno nezmožnost erekcije, ko dokončanje spolnega odnosa ni možno, ali pa se, na primer, težava pojavi sredi spolnega odnosa. Pomemben je tudi podatek o spontanih erekcijah. To so erekcije, ki se pojavijo ponoči ali zjutraj v spanju. Če so prisotne, je vzrok skoraj gotovo psihične narave, nadaljuje dr. Irena Rahne Otorepec.

Sodeluje tudi partnerka

Uspeh zdravljenja je v marsičem odvisen od partnerke, zato se vedno pogovorijo tudi z njo. "Ponavadi se najprej pogovorimo z moškim, nato pa še z njegovo partnerko, da ugotovimo, kako vsak od njiju doživljata težavo. Težave z erekcijo vplivajo razdiralno na partnerski odnos. Včasih pa je prav nekakovosten partnerski odnos jedro težav in se težave z erekcijo pojavijo zaradi tega. Pravimo, da so težave z erekcijo problem odnosa. V tuji literaturi obstaja celo izraz 'a couple as a patient, torej par kot bolnik. S tem hočemo težo težav z moškega prenesti na ramena obeh, saj je to problem, ki dejansko zadeva oba. Partnerka je namreč tista, ki lahko nadvse pomembno vpliva na odpravo teh težav," pojasnjuje sogovornica.

Članek se nadaljuje »


Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki