Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Težave z erekcijo: Intervju z asist. Bojanom Štrusom, dr. med., spec. urologije


(stran 3 od 3)

V kolikšni meri so težave z erekcijo ozdravljive?

Načeloma je stanje stoodstotno ozdravljivo. Zadnjih deset let so na trgu zdravila, ki zelo dobro opravljajo svojo nalogo. Njihov učinek je tako rekoč enak, med seboj se razlikujejo le po tem, kako hitro začnejo učinkovati in kako dolgo traja njihov učinek. Če eno zdravilo ni uspešno, ni rečeno, da ne bo drugo, zato moškim svetujemo, naj poskusijo različna in se potem odločijo sami, pač glede na življenjski slog in svoje potrebe. Poleg tablet obstajajo še injekcije, ki si jih moški injicira naravnost v penis in po desetih minutah pride do erekcije. Te injekcije so zlasti primerne pri moških, ki tablet iz različnih vzrokov – če so, denimo, srčni bolniki in morajo jemati nitroglicerine – ne smejo jemati ali pa niso bile učinkovite, vendar je to nekoliko bolj invaziven postopek, ki od moškega zahteva nekaj ročne spretnosti, natančno odmerjanje in pripravljenost, da se zbode. Primernejši je za sladkorne bolnike, ki si vsak dan vbrizgavajo inzulin, drugače pa je pri moških, ki niso sladkorni bolniki. Ti injektorji so sicer res že zelo izpopolnjeni, pa vendar. Za moške, ki ne smejo jemati tablet, obstaja še ena rešitev − vsadek ali proteza. To je lahko zelo funkcionalna rešitev, saj vsadek posnema naravno erekcijo, vendar ima nekatere spremljajoče zahteve. Od moškega zahteva ročno spretnost in jasnost duha, saj se mora zavedati, v kaj se spušča. V teoriji je torej težave z erekcijo možno stoodstotno ozdraviti, v praksi pa je to odvisno od želja in potreb. Kirurško pomagamo približno desetim moškim na leto.

Pri številnih kroničnih boleznih je večna težava (ne)zavzetost za zdravljenje. Pri zdravljenju težav z erekcijo teh težav najbrž ne poznate?

Res je, motivacija za zdravljenje težav z erekcijo je velika, znatno nižja pa za reševanje težav, ki jih povzročajo spremljajoče bolezni, denimo sladkorno bolezen, zvišani krvni tlak, srčno-žilne bolezni in drugo. Te so večinoma posledica sodobnega življenjskega sloga, stresa, nepravilne prehrane in pomanjkanja gibanja. Tako moškim najprej svetujemo nefarmakološke ukrepe in jih poučimo, kako je treba živeti. Predvsem imam v mislih opustitev kajenja in alkohola, odsvetujemo preobilne in premastne obroke, na drugi strani pa jim svetujemo več gibanja ter ureditev partnerskega odnosa in ublažitev stresa, ki skupaj z naštetimi dejavniki neugodno vpliva na ožilje ter posledično na spolnost in erekcijo. Toda to večina moških tako ali tako že ve; najtežje je narediti prvi in odločilen korak k spremembam.

Kakšna je uspešnost zdravljenja težav z erekcijo s tabletami?

Moški so praviloma zelo zadovoljni z zdravljenjem. Nekateri želijo poskusiti še druge tabletke, tudi če so že prve učinkovale. Zdravila za zdravljenje motenj erekcije so v zadnjih desetih letih res naredila pravo revolucijo.

Kako pomembna je vloga partnerke pri zdravljenju?

Velika. Prav partnerka je tista, ki lahko moškega povsem zatre, če mu reče, da z njim ni nič in da bo to težko prebrodil. Če pa bo razumela in ne bo iskala spolne zadovoljitve drugje, ampak se bo zavedala, da ima moški v resnici povsem objektivne težave, bo njen partner lažje poiskal pomoč. Tudi zdaj se dogaja, da so prav partnerke tiste, ki moške spodbudijo, da se oglasijo pri zdravniku.

Pa pridejo zraven?

Nekatere ja, večinoma pa ne. Tiste motnje, ki jih zdravimo pri nas, so organske narave. Če gre za psihogene vzroke, jih napotimo k nevropsihiatru, dr. Ziherlu ali dr. Rahne Otorepčevi. Onadva zdravita partnerski odnos in v takšnih primerih morata na zdravljenje oba partnerja.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd