Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Težave z erekcijo: Intervju z asist. Bojanom Štrusom, dr. med., spec. urologije


(stran 2 od 3)

Ali je možno, da med tema težavama obstaja določena korelacija? Se prezgodnji izliv morda pojavlja pogosteje pri moških, ki imajo tudi težave z erekcijo?

Prezgodnji izliv je običajno težava mlajših fantov, ki so še na začetku spolnega življenja. Ko si z leti pridobijo več izkušenj in so v stabilnem partnerskem odnosu, se težava največkrat ublaži ali celo povsem izgine. Težave z erekcijo pa so pogostejše pri moških po 40. letu, tako da ni kake večje korelacije med tema težavama. Toda ko govorimo o prezgodnjem izlivu in prehitro končanih spolnih odnosih, bi rad povedal še izsledke tujih raziskav, v katerih so skušali ugotoviti, kolikšna je sploh povprečna dolžina "normalnega" spolnega odnosa v partnerskem odnosu. Pri neki raziskavi so uporabili celo detektor laži, s katerim so izločili moške, ki so navajali lažne podatke. Izkazalo se je, da je povprečna dolžina spolnega odnosa v stabilnem partnerskem razmerju od dve do tri minute, čeprav si najbrž mnogi predstavljajo, da traja po pol ure ali celo več. Toda govorimo o povprečju in tako je po raziskavah. Seveda je na začetku razmerja podoba najbrž drugačna, odnosi so daljši in pogostejši, toda če se omejimo zgolj na daljša in stabilna partnerska razmerja, so izsledki pač takšni.

V kolikšnem odstotku so težave z erekcijo organskega izvora in v kolikšnem odstotku psihogene?

V zadnjih petnajstih, dvajsetih letih se je naše védenje rahlo spremenilo. Predtem so bili psihiatri, urologi in seksologi prepričani, da pri težavah z erekcijo v 80 odstotkih lahko govorimo o psihogenem vzroku. Z razvojem medicine se je to pojmovanje spremenilo; zdaj velja, da je v 20 odstotkih izvor psihogen, v ostalih primerih pa organske narave. Dejstvo je, da se ta vzroka pogosto prepletata, saj bo moški, če mu je spodletelo enkrat, dvakrat ali trikrat, pred vsakim naslednjim spolnim odnosom čutil večjo zavoro in podzavestno pričakoval neuspeh. Zato pri večini moških opazimo preplet obeh dejavnikov, vendar je kljub temu veliko več moških, pri katerih se je težava z erekcijo začela zaradi organskih težav.

Ali je med moškimi, ki prihajajo v vašo ordinacijo, več takih, ki so v stabilni partnerski zvezi, ali več samskih moških?

Večina moških, ki pridejo v ordinacijo, je v stabilnem razmerju in starejših od 40 let. Mlajši moški imajo večinoma druge težave, predvsem prezgodnji izliv, če pa imajo težave z erekcijo, so te pretežno psihogene. Na organske težave pri moških, starih od 18 do 40 let, pomislimo, če nikoli nimajo erekcije, četudi se sami zadovoljujejo. V takšnih primerih najpogosteje ugotovimo, da imajo moški pretirano izražen venski odtok. To je stanje, ki ga lahko pozdravimo, predtem pa so seveda potrebne dodatne preiskave.

Je morda eden od razlogov za vse večje število moških s težavami erekcije − v mislih imam predvsem tiste, pri katerih je vzrok psihogen − tudi izrazita emancipacija žensk in seksualna revolucija? Ženske so namreč v spolnosti postale zahtevnejše, ne sprijaznijo se več z vsakim moškim in od partnerja pričakujejo veliko, vsekakor več, kot je bilo za ženske značilno še pred nekaj desetletji.

Težko rečem, da je vzrok za tovrstne težave na partneričini strani. Seveda je v primeru, ko moški ne zadovolji partnerke, žena prikrajšana, nikakor pa ni rečeno, da ne moreta izpeljati odnosa. Spolni odnos lahko poteka tudi drugače, ne zgolj s penetracijo.
V mlajših letih je to zagotovo veliko breme, saj so pričakovanja lahko zelo velika. Seveda je seksualna revolucija naredila svoje, ženske imajo v povprečju veliko več partnerjev, kot so jih imele še pred dvema, tremi desetletji. Zdaj lahko primerjajo posamezne partnerje in se odločijo za tistega, ki jih spolno zadovolji. To je lahko za moškega kar precejšnje breme.

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd