Uhajanje vode

mag. Dejan Bratuš, specialist urolog iz UKC Maribor
mag. Dejan Bratuš, specialist urolog iz UKC Maribor

Od tega, kako trdno drži naš mehur, je odvisno veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Ne glede na to, koliko smo stari, nam uhajanje vode lahko pomembno kroji življenje in močno vpliva na njegovo (ne)kakovost, pravi mag. Dejan Bratuš, specialist urolog iz UKC Maribor.

Uhajanje vode je seveda v prvi vrsti zdravstveni problem, saj nenehna vlaga draži kožo okoli spolovil, zaradi česar posledično prihaja do vnetij. To je vsekakor neprijetno za vsakogar, a verjetno še veliko bolj neprijetne so posredne težave, ki jih uhajanje vode povzroča v vsakdanjem življenju. »Socialni vidik uhajanja vode je neverjetno širok. Ti ljudje so zelo stigmatizirani in se sramujejo samih sebe, saj imeti mokre hlače ni nikoli imelo pozitivnega prizvoka. Ker je mokroti vedno pridružen tudi neprijeten vonj, se ljudje, ki imajo težave, začnejo polagoma skrivati pred okolico in se umikati v zasebnost svojega doma. Izogibati se začnejo obiskom, športnih prireditev in športnega udejstvovanja, nočejo v trgovino, na kulturne prireditve. Tako sčasoma postanejo osamljeni in izolirani,« razlaga sogovornik.

Seveda se tu seznam težav še ne konča, temveč šele dobro začne. Odhod od doma postane skrbno načrtovan podvig, saj morajo vedno imeti v mislih dolžino odsotnosti, rezervne vložke ali plenice, celo oblačila. Izjemno pomembno je tudi vedeti, kje vse so javna stranišča.

Najteže v službi

Dr. Bratuš, ki kot urolog zelo dobro pozna te težave, pravi, da v življenju takega človekatako rekoč ni področja, ki ne bi trpelo. Čeprav je to težava pretežno starejših ljudi, pa se zaradi podaljševanja obvezne delovne dobe loteva tudi še aktivne generacije. »To je dejansko od vseh verjetno največji problem. Predstavljajte si trgovko ali žensko, ki dela za bančnim okencem, in ji uhaja voda. Kateri delodajalec bo mirno gledal, da bo na pol ure hodila na stranišče? Ali trpel značilni vonj postanega urina, ki se širi od človeka, ko mu uide voda? In četudi lahko danes pomagamo na številne načine in rešimo osnovno težavo, je v službi lahko še vedno problem. Vzemimo za primer žensko, ki prestavlja zaboje in ji po operaciji svetujemo, naj nekaj tednov ne dviguje nič težkega. Če njen delodajalec ni razumevajoč in ji ne bo omogočil lažjega delovnega mesta, so vsa prizadevanja v zdravljenju zaman. Laže je ženskam, ki imajo prekomerno aktiven sečni mehur in urgentno inkontinenco, saj ti dve stanji lahko zelo dobro blažimo z zdravili.«


Trpi lahko tudi spolnost

Težave z uhajanjem vode pa vplivajo seveda tudi na spolnost, ki že sama po sebi predstavlja tabu. Ženske imajo lahko težave pri spolnih odnosih zaradi občutka drgnjenja in nelagodja pri spolnih odnosih, občutka suhe nožnice, bolečine pri odnosih in po njih. Včasih se pojavi med odnosom občutek pritiska na vodo in morajo takrat ali pa po odnosu nujno na stranišče, kar je zelo moteče. Med samim orgazmom pa jim zaradi krčenja sečnice lahko uide voda. Predvsem starejše ženske tudi pogosto peče oz. srbi nožnica in jim zdravljenje z vaginalnimi kremami, npr. proti glivicam, kaj prida ne pomaga. Gre namreč za preneseno težavo iz mehurja in občutek srbenja in pečenja vhoda v nožnico mine, ko se težave z mehurjem pomirijo.

Različne raziskave kažejo, da nehoteno uhajanje vode in prekomerno aktiven sečni mehur spremljajo različni drugi, z osnovnim problemom nepovezani simptomi, kot sta tesnoba in depresija. Vpliva na širšo kakovost življenja, prizadeti pa navajajo naslednje vplive:

Čustveni vpliv:

  • Depresija,
  • Občutek nečistosti in nezaželenosti,
  • Manjša družabna in telesna dejavnsot,
  • Zadrega, nezadovoljstvo, tesnoba,
  • Odmaknjenost, osamitev in psihološki stres.

Telesni vpliv:

  • Motnje spanja in posledična utrujenost in slabša koncentracija,
  • Padci in zlomi,
  • Okužbe sečil,
  • Okužbe kože.