Družinski zdravnik: Prva postaja na poti odpravljanja težav z inkontinenco

Simona Repar Bornšek, specialistka družinske medicine in predstojnica ZD Ljubljana Vič Rudnik
Simona Repar Bornšek, specialistka družinske medicine in predstojnica ZD Ljubljana Vič Rudnik

Zdravniki družinske medicine so praviloma prva postaja na poti odpravljanja težav pri uhajanju vode, ne glede na to, za katero obliko inkontinence gre. Zato imajo prav oni pomembno vlogo pri prepoznavanju teh težav, zlasti zato, ker o tem ljudje pogosto neradi govorijo in se zdravniki neredko znajdejo v vlogi »detektivov«, ko gre za odkrivanje teh težav.

V svoji ambulanti se z njimi srečuje tudi Simona Repar Bornšek, specialistka družinske medicine in predstojnica ZD Ljubljana Vič Rudnik. Na vprašanje, kdaj je pravi čas za obisk pri zdravniku družinske medicine, ko so po sredi težave z odvajanjem vode, sogovornica brez oklevanja svetuje: Vedno, ko te težave so! »Človek sam ne more presoditi, kaj je vzrok za težave. Lahko gre »samo« za uhajanje vode, kar ni nevarno, je pa za človeka (in okolico) moteče, saj ga ovira pri številnih dejavnostih. Na voljo so različne oblike pomoči, nefarmakološke kakor tudi zdravljenje z zdravili ali kirurškim posegom, zato je obisk pri zdravniku vsekakor smiseln. Ker pa za težavami z mokrenjem lahko stoji kaj resnejšega, denimo zastajanje urina, vnetje ali drugo, pa je absolutno nujno, da človek pride v ambulanto, saj so nekatera stanja lahko tudi nevarna.«


Odkrit pogovor

Tako kot smo ljudje različni v odnosu do življenja, tako se razlikujemo tudi, ko se srečujemo z zdravstvenimi težavami. Spregovoriti o uhajanju vode nikoli ni enostavno, a po besedah sogovornice ni možno posploševati načina, kako se ljudje odprejo, ko pridejo v ambulanto. »Samozavestna ženska, ki se zaveda težav, bo prišla in odkrito spregovorila o njih ter jih želela čim prej rešiti, saj z vsemi omejitvami, ki jih zaradi tega ima, ne želi živeti. Nekdo, ki je zaprt vase in že sicer težko govori o sebi, pa bo težko prvi spregovoril, zato je na nas, zdravnikih, da naredimo prvi korak. Včasih že vonj pove, kje je problem in takrat je za nas laže. A le pri prepoznavi težav, pogovor je vselej potrebno začeti z veliko mero obzirnosti in diskretnosti. Samo če se bo počutil varnega, bo človek zaupal in spregovoril o tako občutljivi temi. »


To ni del staranja

Neredko se zgodi, da ljudje menijo, da je uhajanje vode nekaj, kar pride s starostjo in je torej normalno. A potrebno je vedeti, da nikomur ni treba trpeti teh težav, zlasti zato, ker imajo dokaj neprijetne posledice, ne le zdravstvene, temveč še toliko bolj socialne. In koliko ljudi s težavami uhajanja vode ima sogovornica med svojimi bolniki? »Približno sto. Večinoma so ženske, starejše od 80, vse pa so starejše od 40 let.«

Zavzetost za zdravljenje urinske inkontinence visoka

Za zdravljenje in obravnavoje urinske inkontinence na voljo veliko metod in oblik, razvijajo se vedno novi postopki. Kot pravi dr. Repar Bornšek, so jo včasih zdravili primarno urologi, zdaj pa je to področje večinoma v domeni ginekologov. Govorim seveda za ženske, moške obravnavajo urologi. Zdravljenje je lahko nefarmakološko, kirurško ali z zdravili. Ni tako redek pojav, da ljudje, ki morajo dlje časa jemati zdravila, le ta jemljejo neredno ali jih sčasoma opustijo. Pri uhajanju vode so ljudje zavzeti, sploh ko vidijo učinke. »Uhajanje vode povzroča številne težave v vsakdanjem življenju in močno okrni njegovo kakovost, zato so ljudje pripravljeni narediti marsikaj, da si izboljšajo svoje življenje in predpisani terapiji običajno lepo sledijo,« zaključuje svoj pogled dr. Repar Bornšek.

Kako po porodu?

Uhajanje vode je zelo pogosta nadloga za ženske, ki so nedavno rodile. Vaginalni porod raztegne mišice medeničnega dna, ki postanejo začasno mlahave in je uhajanje urina ob naporu, kihanju ali smehu običajno. A to najpogosteje ni razlog za skrb, saj so težave praviloma prehodne. Kot pravi dr. Repar Bornšek: »Po porodu ženske dobijo navodila, kako naj čim bolje poskrbijo za mišice medeničnega dna. Dobijo jih lahko seveda tudi pri zdravniku družinske medicine, a to večinoma ni potrebno, saj jih z napotki oskrbijo že njihovi ginekologi.

Tudi ženske v srednjem življenjskem obdobju se večinoma zaradi težav z uhajanjem vode obrnejo na ginekologa. To je obdobje, ko so spolno aktivne, rojevajo in redno hodijo k izbranemu ginekologu. V naše ambulante večinoma prihajajo ženske, ki so prenehale hoditi h ginekologu. Ko oziroma če je potrebno, jih mi nato napotimo k ustreznemu specialistu.«

Kaj storiti, da se zaščitimo pred uhajanjem vode?

  • Upoštevajte poziv mehurja in se napotite proti stranišču,
  • Pijte dovolj tekočin (približno 30 ml na kilogram teže na dan),
  • Skrbite za redne vaje mišic medeničnega dna,
  • Skrbite za primerno telesno težo.

Reden trening mišic medeničnega dna – ključ do uspeha

Eden od ukrepov preprečevanja in blaženja težav z uhajanjem vode je tudi trening mišic medeničnega dna. V ZD Šiška v Ljubljani že več kot deset let v okviru svetovalnice za inkontinenco teče tovrsten trening pod vodstvom medicinske sestre Valerije Palkovič. Tja lahko pridemo z napotnico družinskega zdravnika, ginekologa ali na lastno pobudo. Na leto imajo okoli tristo obiskov, večinoma žensk, starejših od 50 let.


Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki