Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Urinska inkontinenca

Uhajanje vode

Se vam to dogaja, kadar se smejite, poskakujete ali dvignete težje breme? Prav mogoče je, da tudi vi spadate med tistih trinajst odstotkov prebivalcev, ki imajo težave z urinsko inkontinenco oziroma nenadzorovanim uhajanjem urina. Težave z urinsko inkontinenco imajo lahko tako ženske kot moški, torej je splošno prepričanje, da doleti v predvsem ženske po menopavzi, zgrešeno. Inkontinenca je nadloga, s katero se lahko srečajo že zelo mladi ljudje, res pa je, da zaradi te nadloge trpi znatno več žensk kot moških. Statistično je dokazano, da imajo več težav ženske v menopavzi, ženske z več otroki, mlade mamice, telesno manj dejavne ženske, ženske, ki so imele operativni poseg v mali medenici, in tiste, ki opravljajo težje fizično delo.

Zdravstveni in socialni problem

Odveč je govoriti, da je nehoteno uhajanje urina ob vsakem najmanjšem telesnem naporu za človeka velik problem, ne samo zdravstveni in higienski, temveč tudi - ali predvsem - socialni.
Ker takšni ljudje težko spregovorijo o svoji težavi, jo prikrivajo in običajno ne poiščejo strokovne pomoči dovolj zgodaj. V težjih primerih inkontinence se ženske zaradi sramu in strahu pred neprijetnim vonjem začnejo celo izogibati družabnemu življenju in se umikajo v osamo. Zaradi tega sčasoma začnejo trpeti tudi njihovi svojci, ovirano je spolno življenje, poveča se izostajanje z dela in podobno. Vsekakor je inkontinenca težava, katere razsežnosti je treba jemati z vso resnostjo.

Žal realnost dokazuje, da je inkontinenca še vedno zelo velik tabu, o katerem ne upamo spregovoriti na glas. Še bolj skrbi dejstvo, s katerim je postreglo Mednarodno združenje za inkontinenco (ICS), da kar 70 odstotkov oseb s tovrstnimi težavami nikoli ne poišče zdravniške pomoči, zaradi česar po nepotrebnem dodatno trpijo. Tako je farmacevt pogosto edina strokovna oseba, s katero inkontinentni človek stopi v stik, ko kupuje vložke in predloge.  Prav farmacevti imajo lahko pri tem zelo pomembno vlogo in odgovornost, ne samo pri svetovanju o tem, kateri pripomočki so najustreznejši, temveč tudi pri spodbujanju ljudi, naj o svojih težavah spregovorijo in poiščejo zdravniško pomoč.

Oblike inkontinence

Urinska inkontinenca ni enotno obolenje, saj so vzroki zanjo zelo različni. Najpogostejše oblike so tako imenovana stresna inkontinenca ali inkontinenca ob naporu, urgentna inkontinenca in mešana inkontinenca, ki je kombinacija obeh.

Pri stresni inkontinenci ženski ob povečanju pritiska v trebušni votlini nenadzorovano uhaja urin že ob manjših obremenitvah, denimo pri kašljanju, kihanju in smehu. Vzroki za nastanek so lahko dedni - zaradi slabosti tkiv, konstitucijski - težave so pogostejše pri telesno nedejavnih in pretežkih ženskah, ali hormonski - zaradi sprememb v menopavzi. Pomembno vlogo igra tudi to, kolikokrat je ženska rodila. Velik vpliv imajo zlasti vaginalni porodi, saj zelo raztegnejo in zrahljajo mišice medeničnega dna. Pomemben dejavnik je tudi delo. Težko fizično delo, ki je za ženske že sicer neprimerno, namreč težave samo še poveča.

Pri urgentni urinski inkontinenci nehoteno uide urin po tem, ko je človek začutil hudo potrebo po uriniranju. Najpogosteje se zgodi na poti na stranišče ali celo že med poslušanjem vode, ki teče iz pipe.

O mešani urinski inkontinenci govorimo, če gre za kombinacijo stresne in urgentne inkontinence. Običajno prevladuje bodisi en bodisi drug tip.
Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

inkontinenca , keglove vaje , uhajanje urina , medenično dno , urinska inkontinenca , stresna inkontinenca , mešana inkontinenca , uhajanje vode , bolezni sečil , urgentna inkontinenca , funkcionalna električna stimulacija

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

29. 08. 2012 08:01:30
Spoštovani
Imam težave z uhajanjem vode.Moj ginekolog mi je svetoval operacijo.Ker pa sem zasledila,da se razen klasične operacije izvaja tudi lasersko,me zanima kako se pride na vrsto,oz. več podrobnosti.Stara sem 61 let in imam težave tako podnevi kot tudi ponoči.Bila sem tudi na el. stimulaciji pa ni pomagalo.Hvala in lep pozdrav.
29. 08. 2012 11:20:16
ga. Vida pozdravljeni,

predlagam, da to vprašanje pošljete dr. Sonji Kapun
http://www.viva.si/Strokovnjaki/Podrobnosti/352/Sonja-Kapun

njen odgovor boste prejeli v "Moj nabiralnik" v vašem osebnem profilu.

Lep pozdrav!