Stopenjsko zdravljenje ulceroznega kolitisa

  • petek, 23. december 2011
Vladimir Mlinarič, dr. med., specialist gastroenterolog pravi, da bi v Sloveniji morali nujno postaviti register bolnikov s kroničnimi vnetnimi črevesnimi težavami. Potrebovali bi enotno epidemiološko službo, kjer bi lahko spremljali te bolnike in jih tako tudi bolj uspešno zdravili.
Vladimir Mlinarič, dr. med., specialist gastroenterolog pravi, da bi v Sloveniji morali nujno postaviti register bolnikov s kroničnimi vnetnimi črevesnimi težavami. Potrebovali bi enotno epidemiološko službo, kjer bi lahko spremljali te bolnike in jih tako tudi bolj uspešno zdravili. (Foto: Diana Anđelić)

Kronična vnetna črevesna bolezen

Ulcerozni kolitis je tako kot Chronova bolezen kronična vnetna črevesna bolezen, ki prizadene široko črevo. Prizadetost je lahko različna: delna, pretežna ali popolna. Za kakšen način zdravljenja se odločijo, je odvisno od razsežnosti vnetja in tudi glede stopnje vnetne aktivnosti, pravi Vladimir Mlinarič, dr. med., specialist gastroenterolog s Kliničnega oddelka za gastroenterologijo interne klinike UKC Ljubljana, s katerim smo se pogovarjali o stopenjskem zdravljenju ulceroznega kolitisa.

Pri ulceroznem kolitisu vnetje črevesja delimo na proktitis, to je vnetje, ki zajema danko, in proktosigmoiditis, ki zajema danko in del črevesa nad njo, ki se imenuje sigma. »Kadar je vnetje razširjeno od anorektalnega prehoda do vraničnega zavoja, govorimo o levostranskem kolitisu, kadar je vnetje razširjeno preko tega zavoja na desno stran, je to ekstenzivno vnetje. Kadar pa gre za vnetje celotnega širokega črevesa, govorimo o popolnem pankolitisu. Ta lokalna razdelitev po razsežnosti vnetja vpliva na izbor zdravljenja, pove dr. Mlinarič.

Terapija je odvisna tudi od vnetne aktivnosti, kako hudo je vnetje. »To ocenjujemo na osnovi kliničnega pregleda oziroma težav, ki jih ima bolnik. Znaki, na katere smo pozorni so sistemska prizadetost, povišana temperatura, število odvajanj krvavo sluzavih stolic. Upoštevamo laboratorijske izvide dodatnih preiskav. Na tej osnovi se odločimo o načinu zdravljenja.«

Ko gre za blago vnetje, ki zajema le del črevesa, se praviloma odločajo za lokalno terapijo, kjer uporabljajo preparate 5-aminosalicilne kisline, v obliki svečk ali pen in klizem, ki jih bolniku dajejo v črevo oziroma v danko. Prav tako takšen bolnik dobiva oralna zdravila z enakim učinkom. »Taka terapija praviloma lahko traja osem tednov, lahko se podaljša kot vzdrževalno zdravljenje. Vendar se včasih vnetje lahko tudi razširi. Pri hudih oblikah ulceroznega kolitisa, ko se vnetje razširi od spodaj navzgor, pa začnemo stopenjsko terapijo,« pravi dr. Mlinarič.

»Vnetje skušamo najprej umiriti s kortikosteroidi, nadaljujemo pa z imunosupresivnimi zdravili, sistemskimi ali lokalnimi. Izključiti moramo sekundarno okužbo in druge moteče dejavnike oziroma vplive na potek bolezni. Odvisno od (ne)odzivnosti bolnika na zdravljenje se odločimo tudi za sistemsko zdravljenje z biološko trerapijo.«

Kortikosteroidi imajo veliko neželenih učinkov, saj vplivajo na različne organe, na nevroendokrine organe, na skelet, mišičje, na strukturo kože, sluznic, vplivajo na centralni živčni sistem, oziroma na ves organizem, opozarja sogovornik in svetuje, »pri zdravljenju s temi zdravili poskušamo čim prej zniževati njihovo dnevno dozo in zdravila ukiniti po dveh do treh mesecih. Istočasno pa poskušamo nadaljevati zdravljenje z drugimi, predvsem imunosupresivnimi zdravili. Ker je njihovo delovanje z zamikom - učinkovati začnejo po štirih do šestih mesecih -, se največkrat odločamo za začetno vzporedno terapijo z obema zdraviloma. Ob neuspešnem omenjenem zdravljenju lahko že od začetka uvedemo biološka zdravila,« pravi dr. Vladimir Mlinarič. 

Kaj pomeni stopenjsko zdravljenje ulceroznega kolitisa

Stopenjsko zdravljenje pomeni, da zdravljenje poteka z zdravili postopoma. Če gre za hudo obliko vnetja, lahko že od začetka uvedemo protivnetno in imunosupresivno terapijo, vključno z biološkimi zdravili. Cilj takšnega zdravljenja je, da se vnetje zazdravi in da se bolezen ne ponovi. Kirurško zdravljenje se priporoča le v primeru hudega akutnega vnetja črevesa, ki ne reagira na konzervativno zdravljenje in/ali grozi s predrtjem. Pri dolgoletnem kroničnem vnetju, ki predstavlja veliko tveganje za razvoj raka na debelem črevesu in danki pa priporočamo odstranitev črevesa, ko se pojavijo displastične spremembe, ki napredujejo v maligno novotvorbo.

Zapleti pri ulceroloznem kolitisu in kirurško zdravljenje

Najhujši zaplet je, ko pride do predrtja črevesa in življenjske ogroženosti, pove dr. Mlinarič: »Ko govorimo o toksičnem megakolonu, najhujši obliki hudega vnetja širokega črevesa ulceroznega kolitisa, ki grozi z predrtjem črevesa, moramo to vnetje v treh dneh umiriti. Če s protivnetnimi zdravili ni umiritve, se odločimo za kirurško zdravljenje. V takem primeru je treba žrtvovati celotno črevo, napraviti kolektomijo, kar pomeni popolno odstranitev debelega črevesa.«

Kako preprečiti zagone bolezni

Ulcerozni kolitis je dokaj zapletena in potuhnjena bolezen, pravi naš sogovornik, zato je zelo pomembno, da bolnik ves čas zdravljenja tesno sodeluje z zdravnikom. Pri več kot 50 odstotkih bolnikov, ki jim pozdravijo vnetje v prvi fazi, se v enem letu razvije ponoven zagon bolezni. Zato je cilj zdravljenja preprečitev ponavljanja bolezni in doseganje popolnega mirovanja oziroma remisije. »Pri bolnikih, ki jih spremljamo več let, in kjer je bolnik sodeloval, dosežemo tudi popolno mirovanje bolezni, ko bolnik nima kliničnih težav, odvaja normalno blato, nima laboratorijskih znanilcev vnetja in ima celo popolno regresijo endoskopskih znakov aktivnega vnetja širokega črevesa. Danes to lahko dosežemo z imunosupresivnim zdravljenjem in z biološkimi zdravili, posamezno ali v kombinaciji obeh,« o uspehih stopenjskega zdravljenja razloži dr. Mlinarič. Zato je motiviranost bolnika in njegovo aktivno sodelovanje z zdravnikom še kako pomembno.

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki