Hemoroidi - Opozorila je treba vzeti zares!

(Foto: Jupiterimages)

Kri v blatu

Ko v blatu ali na straniščni školjki zagledamo kri, to v nas sproži sirene preplaha! Počasi, ne umirate, gre pa za enega od znakov, ki opozarjajo, da je nekaj narobe. Najboljši nasvet je, da se najprej odpravite k zdravniku, ki naj ugotovi, kaj je sploh narobe. Šele po natančni diagnozi je čas za pravo zdravljenje. Nikdar se ne zdravite "na pamet"!

Brez panike!

Večina  krvavitev je benignih, torej nenevarnih, vseeno pa je treba vsako krvavitev čimprej razjasniti.

Različni ljudje se na ta pojav odzivajo različno. Nekateri se prestrašeni podajo na vse mogoče preiskave, da bi se prepričali, da niso neozdravljivo bolni, drugi zažnejo živeti v strahu in včasih nerazumljivo dolgo odlašajo s pregledom, ki bi pojasnil vzrok krvavitve. Če pojava ne spremlja bolečina, se zgodi, da se nekateri ljudje za to sploh ne zmenijo ali pa se zdravijo kar sami, večinoma na osnovi pripovedovanja znancev, ki se jim je zgodilo kaj podobnega, ali pa si v lekarni kar sami kupijo zdravila proti hemoroidom.

Celo zdravniki krvavitvam brez bolečin ne posvečajo dovolj pozornosti. Zgodi se, da bolnik od splošnega zdravnika - včasih celo brez pregleda - dobi recept za mazilo ali svečke za hemoroide, piše v knjigi Živeti sproščeno avtorja Pavleta Košoroka, dr. med., specialista proktologa, iz katere smo v celoti črpali snov za pričujoči članek.

Razpokana sluznica

Najpogostejša in najlažje ozdravljiva je krvavitev na blato, pri kateri se bolečina pojavi pri odvajanju. Največkrat gre za posledico razpoke sluznice zadnjika in praviloma nastane pri bolnikih, ki odvajajo poredko in katerih blato je trdo. Ko jim odvajanje vendarle uspe, iztisnejo na začetku trdo, zasušeno blato; sluznica poči zaradi napenjanja. Pri razpoki je krvavitev sveža, največkrat se kaže kot pas krvi na blatu, bolniki pa opazijo kri tudi na toaletnem papirju

Oteklina

Drugi, razmeroma pogost vzrok bolečin je nenadna oteklina ob izhodu črevesa. Večinoma gre za ostro omejeno okroglasto oteklino, ki nastane zaradi tromboze - strditve krvi - v enem od zunanjih vozlov. V takšnem primeru sta sprva prisotni samo oteklina in bolečina, ki bolnika ovirata pri hoji in sedenju. To motnjo najbolje odpravimo z manjšim operativnim posegom. Če se ne podvržemo posegu, po veednevnih težavah bulica utegne počiti, izločijo se krvni strdki, ki se še daljši čas čistijo kot stara krvavitev.

Krvavitev brez bolečine pri odvajanju

Takšno krvavitev praviloma povzročajo hemoroidi. Ker se za njo utegnejo skrivati tudi resnejše bolezni, je treba vsako krvavitev temeljito raziskati. Če bo pregled odkril samo zlato žilo, boste odrešeni skrbi, vnetja pa je mogoče odpraviti z ustreznimi učinkovitimi zdravili.

Resno opozorilo je nenadna, ponavljajoča se kri v blatu pri osebi, ki je starejša od 40 let. Ta pojav kar v petini primerov pomeni novotvorbo. K sreči gre večinoma za predstopnjo rakave bolezni - polip (adenom), zato je odveč poudarjati pomembnost pravočasnega diagnosticiranja bolezni. Marsikdaj gre tudi za manjše polipe, ki jih zdravniki preprosto odžgejo, največkrat že med preiskavo. Veliki polipi zelo redko zahtevajo tudi operativni poseg.

Članek se nadaljuje »